Jämför sparräntor


I dag kom temat sparränta upp och jag kände att det var dags att titta över och skriva ett smakprov på vad kunder erbjuds på olika sparinstitut om i landet.

Varje månad sätter jag in en procentsats av min lön som går direkt till min månatliga aktiehandel, men förutom detta så sätter jag in en lika stor del på räntespar då jag vill hamstra likvider inför ett framtida större inköp, till exempel vid en kraftig börsnedgång eller om något av mina favoritbolag skulle få röd prislapp.
Jag antar att dom flesta som investerar i aktier försöker ha en del cash på kontot för det vore väl tråkigt om ett fint tillfälle skulle dyka upp och man står där med skägget i brevlådan?

Vad jag letar efter när jag sparar i ränta på obestämd tid där pengarna har ett speciellt syfte är ett konto som täcks av den statliga insättningsgarantin, med fria insättningar, fria uttag och naturligtvis så hög ränta som möjligt från och med första kronan. Många erbjuder fria uttag men inte fria insättningar och är således inte intressanta eftersom det handlar om just ett månadssparande.
Det är heller inte aktuellt med låsta räntekonton då ett bra tillfälle kan dyka upp när man minst anar det.
En fond har i allmänhet 3 dagars utbetalningstid, vilket är helt ok då jag inte tror på att ta förhastade beslut.
Sparkonton ger i regel tillgång till pengarna samma dag beroende på konto, och sparinstitut som till exempel Hoist levererar pengarna på ditt bankkonto inom tre dagar.

När jag för cirka ett år sedan öppnade detta likvid-spar så letade jag ganska flitigt bland de alternativ som marknaden erbjöd och valet föll till slut på Spiltans räntefond och Hoist spar.
Idag har jag scrollat lite bland storbanker och diverse sparinstitut för att se om det är dags att öppna ett nytt sparkonto eller hålla mej kvar vid det jag redan har.

Spiltans räntefond som jag redan sparar i erbjuder en snittränta på 3,2% dom sista 6 åren, tillåter fria insättningar och jag kan sälja fonderna och få tillgång till pengarna inom tre bankdagar.

Jag sparar även hos Hoist Spar där jag har ett Flex-konto där jag just nu får 2,05% i ränta.

Santander Consumer Bank har ett buffertkonto som erbjuder 2,20% men är än så länge inte tillgängligt för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Svea Direkt har sparkonto som jag faktiskt inte hade uppmärksammat tidigare.
De ger 2,25% ränta och uppfyller samtliga av mina sparkrav.
Jag ska kolla upp detta närmare och det kan eventuellt bli ett alternativ till det nystartade Hoist-kontot.

Avanza som jag för övrigt är väldigt nöjd med erbjuder bara 1,60% för olåsta pengar i deras Sparkonto+Collector och hamnar alltså i skuggan också.

Ikano bank erbjuder 1,20% för samma villkor, inte aktuellt alltså.

Swedbank och ICA-Banken hamnar långt ner på listan med 0,85% på Swedbanks e-sparkonto och ICA-Banken med 0,75% på deras sparkonto.

Sist på listan hamnar den största av dem alla, SHB med endast 0,20% ränta på deras e-kapitalkonto om man vill ha samtliga krav uppfyllda.

Spiltans räntefond får vara kvar så länge jag inte hittar eller blir upplyst om ett bättre alternativ och Hoist kan som sagt komma att bli ersatt av Svea direkt efter att jag kollat upp saken närmare.

Dela gärna med er av idéer kring räntespar och vad man bäst gör med pengar som ligger på vakt!!!

God kväll!

  

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Bra blogg du har! Inte så många som kommenterar, men det kommer nog :-)

    För räntespar kör jag både Spiltan och Cicero avkastningsfond. Avgiften på den sistnämnda är visserligen 0,5 %, men den ger mer än Spiltan - cirka 5 % det senaste året - och har också låg risk och hög riskjusterad avkastning.

    Jag resonerar som så att det är värt avgiften om man kan få en såpass hyfsad avkastning till så låg risk. Dessutom blir det inte mycket pengar i absoluta tal för mig, eftersom det inte är några stora summor som ska ligga i en räntefond.
    En annan fond som jag har under uppsikt är AMF räntefond mix, med en avgift på 0,3 %. Den går bra hittills i år men gick dåligt förra året. Kanske en fond för medellångt buffertsparande, t ex för längre sjukskrivning eller arbetslöshet. En sådan fond kanske kan få svänga lite mer än en korträntefond.

    Det blir bokmärke på den här bloggen! Ha det!

    Mvh
    Newman

    SvaraRadera
  2. Hej Newman!
    Nej, det regnar inte direkt kommentarer men det gör inget, bloggen är mest tänkt som en dagbok så jag kan titta tillbaka på och följa min egen färd. Sen är jag ganska grön på investeringar och har inte lika intressanta argument som många av de andra börs-bloggarna, men det är naturligtvis väldigt trevligt att folk tittar in då och då, så välkommen!

    Jag känner inte till Cicero men ska snoka lite på deras sida.

    Jag tänker att när börsen kraschar eller har en längre nedgång är det många som flyttar över aktiekapital till ränta vilket gör den till ett säkrare alternativ än tex. indexfonder, har jag rätt?
    Visserligen har jag en del pengar i både Avanza zero och ovannämnda Investmentbolagfond, men jag har slutat sätta in pengar där.
    Räntefonden är enbart till för att bygga likvider för framtida större köp och visst håller jag med dig att det kan vara värt att betala lite mer i avgift i utbyte mot högre avkastning, finns egentligen inget alternativ då avkastning och avgifter går hand i hand i de flesta fall, men för pengar som skulle kunna behövas i nödläge har jag sparat en buffert som ska hålla för minst 6 månader och den ligger på ett räntekonto, snabbt och säkert även om det inte ger mer än cirka 2% ränta.
    Annars lägger jag hellre pengarna på direktägda aktier, tror mer på det i längden än fonder i allmänhet.
    Nog är det så att grabbarna på Spiltan eller många andra fonder kan skapa mycket bättre resultat än jag själv kan men jag tror ändå på att leva och lära och eftersom jag har en så lång investeringshorisont är jag övertygad om att det kommer att löna sej i längden med aktier jämfört med fonder.

    Trevligt med besök, vi ses, ha det gött!

    K.

    SvaraRadera
  3. Jag har SBAB känner igen denna bank och de har i sättnimgsgaranti, fria uttag och fri insättning

    SvaraRadera