KöpkraftFördelningen i portföljen är hela 2/3 i cash, mycket eller för mycket? 
Lagom säger jag!

Häromdagen dök ämnet upp och jag fick tänka över hur jag fördelar mina besparingar och jag kom fram till att jag är bekväm med min egen modell. 
Det finns en hel serie med rekommendationer om hur man skall fördela aktier, fonder och kontanter i olika lägen för att på så sätt få ut det mesta av sitt sparande, men vilket är det bästa alternativet?

Jag tycker helt enkelt, det man själv är bekväm med.

Det är mig till föga nytta att följa andras regler eller modeller om jag sedan inte känner mig lugn med detta. 
Att ha för stor del i cash betyder naturligtvis att jag missar att få utdelningar för dessa pengar, men å andra sidan så jag vill inte vara fullt investerad i aktier heller.

Jag lägger stor vikt på att alltid ha kontanter till hands, "money talks" heter det och det är så sant! 
Att ha tillgång till kontanter ger frihet att välja utan att skuldsätta sig, rörelsefrihet är mycket värt i min värld. Har man allt låst i aktier kan man bli tvungen att ta obekväma beslut när det kniper, jag väljer att ha lite marginal. 

Ett annat scenario är en börskrasch med billiga aktier. 
Tänk dig att sitta och titta på skärmen hur din absoluta favoritaktie all time high säljs ut till vrakpris och du har inte en enda krona att handla för? Surt minst sagt. 
Därför har jag lagt undan en utvald summa till varje bolag jag vill köpa som kommer att använda den dagen priset kommer ned på rätt nivå.

Så jag väljer att ha så stor del i cash att jag täcker båda dessa fronter och även om detta kanske inte är den mest högutdelande modellen så sover jag gott om natten och det tror jag är känslan som bör avgöra i dessa frågor, lugn är ett ofta underskattat begrepp som jag gärna betalar för. 

Zzzz...

Kommentarer