Bra balansVi är sparare. Små som stora. Alla har vi olika förutsättningar och olika mål. 
En del av oss har fått det med modersmjölken, andra har fått lära sig på vägen.
Några har haft klara mål sedan barnsben, andra glider av en tillfällighet in på ett jobb. 
I båda grupper finns det dom som tjänar gott och andra mindre.
Vissa sparar enbart för att det är roligt, som vilken hobby som helst. 
De flesta vill bli rika, vissa fortare än andra. 
Många drömmer om att inte behöva jobba, andra kanske bara vill köpa en bil?
Själv drömmer jag om att bygga en pengamaskin som ger mig en hygglig månadslön den dagen jag inte förmår jobba längre, mitt race och mitt mål. 

Vad som än driver oss att spara är det viktigt att inte tappa balansen, precis som med allt annat i livet. 
När man som jag, som sent i livet fick upp ögonen för ekonomi och sparande är det lätt att snöa in lite för mycket på ämnet och glömma bort varför vi egentligen sparar. 

Alla dessa drömmar om pengar, i alla dess olika former. 
Sluta jobba, bo utomlands, resa obehindrat, köpa hus, inte behöva kliva upp på morgonen... det finns lika många önskningar som personer. 
Då ska man inte glömma bort att livet är nu, det är precis nu det pågår och det är bara vi själva som kan göra det bästa av det.
För det är ju just alla dessa saker som vi gör dagligen som gör livet värt att leva och inte bara alla dessa drömmar om saker som vi ännu inte har. 
Drömma är absolut nödvändigt och underbart, men glöm inte att leva i nuet. 

De första åren när jag började spara pengar blev jag nästan besatt av tanken att bli rik. 
Jag läste böcker, scrollade internet i timmar, gick kurser i trading, provade att starta eget, hjärnan gick på högvarv kring tanken att aldrig mer behöva vara anställd. Att kunna leva var jag vill i världen, att kunna resa när jag vill utan att behöva be om semester, att inte behöva titta på prislappar, att kunna gå in på banken och säga upp min bäste väns huslån, att ge min kära mamma en riktigt fin pension som alla våra arbetande mammor är värda. 

Jag har med detta lärt mig oändligt bra saker, som att till exempel städa upp i min ekonomi, att inte slösa pengar omedvetet, bli skuldfri, att skaffa mig min egen syn på hur pengar och ekonomi fungerar och inte bara bocka med mössan i handen och göra som samhället säger åt oss att göra med våra pengar, gå mot strömmen.

Samtidigt är det lätt att det går för långt. 
Sparandet bör i min mening aldrig bli så viktigt att man glömmer bort att ha roligt. 
Att resa, äta gott, göra roliga saker med familj och vänner, alla dessa saker som kallas livet. 
Vi höjer vår sparkvot i drömmen om att fortare uppnå våra ekonomiska mål, men på vägen faller delar av livet bort. 
Det är väl just därför vi alla sparar? Just för att i någon form få ett bättre liv, glöm då inte bort att leva på vägen...

Oerhört glad över min egen ekonomiska resa och de mål jag uppnått, men samtidigt tusen gånger gladare över allt jag upplevt.
Jag bor på en paradisö mitt i atlanten, surfar i varma vatten året runt, har rest jorden runt flera gånger, har goda vänner och god hälsa. 
En kall öl i solnedgången, sticka iväg med tjejen till något fint hotell någonstans, resa till ett nytt land varje år, leva gott och äta gott, leva livet! 

Jag älskar känslan av att se mitt aktiekonto växa och hur min "månadslön" från pengamaskinen ökar varje månad men känslan av att leva fullt ut kan inte ersättas med pengar.
Pengar är nödvändiga för att kunna leva, men låt inte drömmen om ett bättre liv äta upp nuet. 

Jag tror jag har uppnått en bra balans, det känns stabilt i alla fall;) 

Kommentarer