Hur blir man miljonär?


Upp med handen den som aldrig ställt sig frågan eller som aldrig önskat sig vara rik? Kan det vara en av de mest googlade frågorna i världen? 
Önskan att bli rik finns nog hos de flesta, men det är inte alla som lyckas eller ens försöker. 
Dock finns det nog inga hemligheter, egentligen är det ganska lätt att bli rik, om man bara är villig att göra uppoffringar. 
Själv kan jag bara utgå från mitt eget perspektiv för att svara på frågan och jag börjar med att säga att jag
inte lyckats bli miljonär, ännu. 
Däremot har jag fått svar på frågan, jag vet hur jag kan blir rik och jobbar hårt för att lyckas. 

Som namnet på bloggen meddelar så var jag en total katastrof när det gäller pengar och ekonomi och hade aldrig någonsin sparat en enda krona, än mindre investerat i aktier. Jag bestämde mig för att ändra på min situation och var tvungen att genomgå en stor förändring i livet. 

Svaret på frågan ”hur blir man miljonär” är för mig; om jag fortsätter att göra det som tagit mig från skuldsatt slösare till en halv miljon kronor så kommer det förmodligen att ta mig till min första miljon också. 
På samma sätt som noll kronor förvandlats till femhundratusen kan dessa femhundratusen bli en miljon, det är bara att upprepa processen.


- Jag lever inte över mina tillgångar. Precis som ett aktiebolag bör jag ha ett sunt kassaflöde, det måste komma in mer pengar än vad som rinner ut, och det med god marginal.

- Jag köper inte på kredit. Det gäller att hålla sig på rätt sida av räntan, i mitt fall vägrar jag att betala ränta om det inte är en affär som jag i slutänden vinner på. Har jag inte råd att spara varje månad för att köpa till exempel en ny laptop, så har jag inte råd att köpa den på avbetalning heller. 

- Jag betalar till mig själv först. Varje månad, så fort lönen kommer in på kontot, för jag över hälften till en annan bank där jag sedan delar upp det i 30% till mitt aktiekonto och 20% till fonder, räntespar, resekonto och madrasskonto (buffert). På så sätt har jag lärt mig att leva på det som blir över efter jag sparat och inte tvärtom. 

- Jag investerar långsiktigt. Min portfölj innehåller vad jag anser vara kvalitetsbolag med en sund och stabil utdelningshistorik och återinvesterar 100% av utdelningarna. Tiden och ränta på ränta gör jobbet!

- Jag lever livet. Att njuta allt vad jag kan av resor och familj är för mig livets mening. I stället väljer jag att sluta bort onödiga avgifter och planlöst shoppande. Innan jag ska köpa något tänker jag ”kan jag leva utan detta?” och ”hur många timmar måste jag jobba för att betala detta”. I och med det faller många onödiga kostnader bort. Ska man bli rik räknas varje krona. 

- Jag tar inte onödiga risker. Genom att inte investera pengar som jag behöver för att leva mitt dagliga liv utsätter jag mig inte för risken att bli tvungen att norpa av mitt sparkapital om det skulle krisa. Utöver det har jag en buffert som räcker i sex månader utan att behöva dra ned på min levnadsstandard.

- Jag kontrollerar mina utgifter. En gång per år, eller när tillfälle uppstår, går jag igenom mina fasta kostnader och undersöker om det finns möjlighet att minska dessa. Telefonräkning, elbolag, banker, försäkringar etc. Jag gifter mig inte med något bolag utan köper av den som erbjuder bästa pris och kvalitet för tillfället. Om någon ringer eller kontaktar mig om ett fantastiskt erbjudande innebär det ett fantastiskt erbjudande för dem, inte för mig. Jag väljer själv vilka tjänster jag behöver och av vilket bolag jag vill köpa dessa av. 

- Jag kan ha fel! Jag försöker ha en ödmjuk inställning till det jag gör och vet att jag är en gröngöling på investeringar och aktier. Jag följer dock min egen strategi och kör mitt eget race men är samtidigt medveten om att jag kan ha fel och hela min plan att bli miljonär kan gå åt skogen. Det gör mig dock inget, jag kan inte mer än göra så gott jag kan. Jag försöker ständigt lära mig mer för att förbättra min situation och jobbar hårt och helhjärtat. 
Går det inte som jag tänkt mig så har jag i alla fall gjort mitt bästa. 


Det har tagit mig 7 år att bli helt skuldfri och spara ihop en halv miljon kronor, min plan är att köra på med samma strategi och jag litar på att det kommer att fungera fint även i framtiden. Miljonerna kommer när dom kommer. 

Kommentarer