En nybörjares misstag...Mina första aktier köpte jag år 2011. I början var jag inte särskilt aktiv, mina Nokia-aktier fick ligga på ett konto och skräpa och mitt intresse för börsen vaknade nog inte på riktigt förrän någonstans 2013 när jag började med bloggen. 
Med andra ord så anser jag mig fortfarande vara en nybörjare och gröngöling på aktiemarknaden, och som nybörjare gör man misstag... 

En ganska basic grundregel för att bygga upp en aktieportfölj är att man inte ska låta något bolag ta för stor plats i väskan, detta bland annat för att minska dess negativa inverkan på portföljen om aktien skulle gå ned eller sänka utdelningen. Detta är fallet med två av mina bolag i portföljen, SHB och Ratos. 

Hur många procent ett bolag utgör av en portfölj är något man tycker att jag borde haft koll på från början, men skrattretande nog så var det inte förrän i höstas (2017) som jag ställde i ordning ett ordentligt excelblad över mina aktier och började inse att vissa spelare i laget hade fått alldeles för mycket utrymme. 
Handelsbanken till exempel utgör just nu 27% av hela min portfölj, och detta trots att aktien tappat 12% senaste året. 
Under 2015 och 2016 handlade jag friskt i SHB efter spliten och har ett GAV på cirka en hundralapp, det blir säkert ett fantastiskt köp på sikt men däremot så blev jag fartblind och så här i efterhand tror jag det hade varit bättre om jag lagt en del av dessa pengar i andra bolag för att få bättre spridning och riskfördelning. 

Samma misstag gjorde jag med Ratos. Som bekant har ju aktien sakta dalat i flera år och nya billigare köptillfällen uppstod hela tiden. Även här handlades friskt och bolaget utgjorde till slut alldeles för stor del av portföljen. Här ska även nämnas att jag backat cirka 15000 kronor sedan köp. Det må ju vara i och för sig, men Ratos närmaste framtid inte ser särskilt ljus ut och risken att dom sänker utdelningen ytterligare 2018 är överhängande. Jag tyckte således att det var ett ypperligt tillfälle att minska risken i portföljen och samtidigt rätta till ett misstag så idag sålde jag hälften av mitt innehav i Ratos och valde att investera dessa pengar på bättre sätt. Pengarna placerades i Skanska, Latour och Castellum, tre bolag som mycket troligt kommer att höja sin utdelning inför 2018. 

Pengarna från försäljningen delades lika mellan dessa tre bolag och räckte till följande köp:

39 st Castellum för 137,20 kronor

32 st Skanska för 168,30 kronor

52 st Latour för 103,60 kronor. 

Med det har portföljen fått en mycket sundare fördelning och förhoppningsvis bättre utdelningsförutsättningar inför det nya året. Vad det gäller SHB kommer jag inte att sälja något för tillfället utan helst låta andelen jämna ut sig organiskt vart efter jag ökar i de andra bolagen. 
I dag har börshajarna vaknat på bra humör och portföljen är upp 1,6%, värde i skrivande stund är 417077 kronor. 
Länk till portföljen finns här.

Bring it on 2018! 

Kommentarer