Google spreadsheets. Part I



Gillar du som jag att nörda med excelblad och diagram? När det kommer till aktieportföljen och utdelningar är det något jag älskar att sittea och pilla med. Förut använde jag mitt vanliga excel i laptopen som då endast kunde nås från just den datorn och dessutom var jag tvungen att fylla i alla uppgifter för hand. 

Redan 2013 fick jag upp ögonen för Google Drive. Där kan du skapa excelbladet Google spreadsheets som fungerar minst lika bra och dessutom kan nås från vilken enhet som helst. Den enligt mig absolut bästa funktionen är att man kan länka till Google finance och få automatisk uppdatering av aktiekurserna, där sparar man mycket jobb. 

Exempel: 

Öppna ett nytt Google Sheets. 

Vill man ha till exempel ha aktiekursen för Handelsbankens A-aktie så skriver man i valfri ruta i ett Google sheets: 


 =GoogleFinance("SHB-A")


SHB-A står för Handelsbankens A-aktie. Vill man ta reda på kortnamnet eller "ticker" för ett bolag så hittar man det enkelt under aktiedata för en aktie på till exempel Avanzas hemsida. Aktiekursen kommer nu att uppdateras automatiskt i ditt Google sheets (med vanlig fördröjning på cirka 15 min).




Läs även del II om du vill lägga till utländska bolag samt konvertera aktiekursen från dollar eller annan valuta.

God avkastning på er allihopa, vi ses bland miljonerna.
/K 

8 kommentarer:

  1. Kul att gamla inlägg kommer till användning, använder det varje dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pinsamt att erkänna, men innan detta satt jag och knappade in aktiekurserna för hand efter varje köp, vilken uppgradering!
      Tack för besöket och kommentar:)

      Radera
    2. Älskar att det finns vänliga själar som försöker hjälpa mig här, ändå har jag inte fått det att funka ordentligt.

      Skanska, Ratos etc lirar för mig enligt ovan, men när jag försöker med Kambi går det inte alls? Hur skriver in Kambi? :(

      Radera
    3. Kambi ligger på First North och det är därför det inte fungerar för dig. Vad jag vet går det bara att få aktiekurser från stockholmsbörsen. Det är flera som har frågat och jag själv skrev en annons på bloggen för ett tag sedan angående temat utan framgång: http://kollpakontot.blogspot.com/2018/08/sokes.html

      Får du det att fungera så får du väldigt gärna dela med dig;)

      Tack för kommentaren

      /K

      Radera
    4. Hej!
      Vet inte om ni redan vet om det men till exempel NASDAQ aktier går att bokföras genom att skriva NASDAQ istället för STO. Lär vara samma med alla marknader :)

      Radera
    5. Hej du!
      Tack för den informationen, det hade jag ingen aning om.
      Kul med uppdateringar och feedback, tack!

      Mvh/ K

      Radera
  2. Hej! De aktiekurser jag inte hittar på Google Finance hämtar jag från Bloomberg.com genom följande formel (jag har inte skrivit den själv så jag kan inte ge support om det inte funkar, hittade tips på Stefan Thelenius blogg): =IMPORTXML("http://www.bloomberg.com/quote/"&A1&"","//span[contains(concat(' ', @class, ' '), 'priceText__')]")

    där A1 byts ut mot referensen till en cell där man har aktiens Bloomberg-ticker. Kambi heter KAMBI:SS där. Alm Equity pref heter ALMPREF:SS. Norska aktier slutar på :NO. Det finns en sökruta så man kan söka på aktiens namn för att ta reda på tickern. Det funkar inte hela tiden, ibland är det som att man tappar "uppkopplingen" mot sidan men det är ju bättre än inget. Jag har engelska inställningar i mitt kalkylblad, har inte lyckats få det att funka med svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alice!
      Tack för att du delar med dig av detta:)
      Mycket uppskattat av många.

      /K

      Radera