Fondbörsen 1966 (inlägg i repris)


Det här inlägget skrevs sommaren 2013 efter att jag hittat en hög med gamla tidningar på vinden. Jag gillar att ta fram det här urklippet då det är en bra påminnare om hur långsiktighet lönar sig på börsen. Det kan behövas ibland i en värld där vi hela tiden lockas till att köpa och sälja för att undvika faror eller göra snabba cash. 

"Under semestern gjordes ett roligt fynd på vinden i sommarhuset, en bunt med dagstidningar som någon fått för sej att spara.Jag tog upp ett nummer som jag läste till morgonkaffet, datum 24:e december 1966.Det var spännande läsning, och minst lika bra som dagens tidning, innehållet var ganska likt dagens typ av nyheter.

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att skynda fram till börsnoteringarna och det var intressant läsning, stockholmsbörsen 1966!

Här kunde man läsa att julveckans sista fondbörs präglats av fast tendens och att den totala omsättningen var 2,49 miljoner kronor. Det bästa var naturligtvis listan över noterade aktier som innehöll både gamla företag som idag är försvunna och många trotjänare som fortfarande håller. Svensk industri hänger med fortfarande naturligtvis, liksom de stora investmentbolagen.


Man kan bland annat lästa att mina Industrivärden handlades för hela 320 kronor den dagen, Ratos fick man betala 200 kronor jämt för och Skanska, som här fortfarande betecknas skånska, kostade 226 kronor. Andra kändisar som Volvo, Investor, Atlas copco, SHB, Hufvudstaden och Husqvarna känns igen i listan medans Kullager A som handlades för 251 kronor är nuvarande SKF.


Mycket kul läsning som ger mod åt en långsiktig investerare, köp och behåll svensk industri är meddelandet. Vi får väl se om det fortfarande håller i 47 år till..."


Trevlig helg alla börshajar:) 


2 kommentarer:

  1. Börskurserna säger iofs inte särskilt mycket? Det är väl en massa splittar sen dess för nästan alla bolagen. Och "industriindex" på 200, vad innebär det översatt till något aktuellt index?

    Men omsättningen var ju fantastisk, 1,89MSEK i aktier på en dag! Tar väl bara nån sekund innan det är omsatt nuförtiden.
    NOK och DKK går väl också att jämföra rakt av. Och det är ju inte så smickrande för Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Det jag gillar med urklippet är att se vilka bolag som hängt med sedan dess och som förmodligen kommer att vara med i spelet om ytterligare 50 år. Index eller börskurserna kan kvitta.

      Tack för besök och kommentar:)

      /K

      Radera