Passiv inkomstOm du googlar på "passive income" och tittar på de bilder som dyker upp kommer du att finna att 95% av dessa ser ut ungefär som den här ovan. Folk i solstolar med en drink i handen på någon strand medan det droppar in en massa pengar på kontot utan att behöva lyfta ett finger. Well, sorry to break it to you... det är inte så det fungerar. Passiv inkomst existerar inte. 

Det vi vanligtvis menar med passiv inkomst är allt utom passiv. Passiv inkomst är resultatet av många, långa år av hårt arbete, det är inte pengar som bara regnar ner från skyn. Det är väldigt enkelt och sexigt att sälja denna bild av hur man sitter på en strand med stråhatt och linneskjorta och pillar på laptoppen och får det att se ut som att pengarna kommer in av sig själva. Sanningen är egentligen en helt annan. 

Om vi går tillbaka till Google och tittar på förslag på olika passiva inkomster så finns det tusentals sidor med idéer om hur du kan tjäna pengar utan att göra i stort sett någonting. Enligt wikipedia lyder förklaringen av passiv inkomst som följer; "income resulting from cashflow received on a regular basis, requiring minimal to no effort by the recipient to maintain it". Är det verkligen så enkelt som det låter? Naturligtvis inte! 

Jag har sett det mesta när det gäller förslag på passiv inkomst men hittills har jag inte stött på ett enda som inte kräver någon insats. Jag har listat de 20 vanligaste av dessa fantastiska idéer som vi kan hitta på nätet över saker man kan göra för att få passiv inkomst med "liten eller ingen ansträngning". Om du googlar lite på ämnet kommer du snart att upptäcka att det nästan alltid är samma saker som rekommenderas. Låt oss syna dom lite och se hur det egentligen ligger till:

1: Aktieutdelningar och indexfonder. 
2: Skriva en bestseller, e-bok eller ljudbok.
3: Köpa hus eller lägenhet
4: Skriv en blogg
5: Affiliatemarknadsföring 
6: Starta en youtube kanal 
7: Låna ut pengar genom peer 2 peer 
8: Starta en online kurs 
9: Starta ett företag och låta någon annan driva det. (love this one!) 
10: Skapa en mobilapp 
11: Starta ett onlineföretag
12: Reklam på din bil 
13: Hyr ut dina saker 
14: Cashback på kreditkort 
15: Sälja foton 
16: Network marketing 
17: Hyr ut ett rum i ditt hem
18: Skapa musik 
19: Äga försäljningsautomater 
20: Betala av skulder

Av alla ovanstående förslag finns det inte ett enda som kräver liten eller ingen ansträngning. Tvärtom ligger det enormt mycket arbete och dedikation bakom alla dessa sätt att tjäna pengar. Vill du tjäna pengar på att anstränga dig så lite som möjligt? Ta ett vanligt lönejobb. Easiest money you´ll will ever make! 

Missförstå mig inte när jag säger att passiv inkomst inte existerar. Jag älskar och kämpar för att i framtiden leva helt eller delvis på aktieutdelningar och ha flera inkomstströmmar, det jag debatterar här är att många har helt fel mindset. Det finns någon idyllisk idé om att sitta på stranden och bara håva in pengar utan ansträngning, men det är inte verkligheten. Passiva inkomster är frukten av arbete som vi utfört tidigare i livet och det kan ta många år innan denna frukt är mogen att plocka. 

Oavsett om vi väljer att investera i aktier och fonder, skriva en bok eller starta en youtube-kanal så måste vi inse att det ligger otroligt mycket arbete bakom. Att lära sig att investera i aktier är inte svårt, men det kräver att man lägger ned tid på det och man måste vara långsiktig. Att skriva en bok och sälja tusentals kopior låter enkelt, men har du en aning om hur många timmar författaren lagt ned på att skriva något som du tycker är intressant att läsa? Jag har vuxit upp med en far som livnär sig som författare, han älskar det han gör men jag kan lova att det är allt annat än passivt. 

Hyra ut en lägenhet, skapa musik, näthandel eller sälja hemmagjorda appar. Alla dessa idéer fungerar och det går naturligtvis att skapa en hög inkomst med en utdelningsportfölj eller via internet, men släpp idén om att pengarna skall rasa ner i knät på dig utan att behöva kliva upp ur sängen. Det handlar om hundra eller tusentals timmar av hårt arbete och långsiktighet bakom en "passiv inkomst". 

Vill du leva på utdelningar så börja med att se över din ekonomi, dra ned på dina utgifter och sluta köpa en massa skräp du inte behöver. Börja betala till dig själv först varje månad, öppna ett konto (affiliatelänk) och lär dig hur man köper aktier och fonder. Läs böcker om aktiemarknaden, om sparande, om ekonomi och börspsykologi. Prova, gör fel, gör om och lär dig av dina misstag. På sikt kommer du förhoppningsvis att utveckla en hobby och en ny livsstil som är otroligt intressant och dessutom genererar en fin inkomst, men gör dig själv en tjänst och glöm passiviteten. 

En youtube-kanal kan generera mycket pengar, men att skapa material som ger mervärde till andra är inte gjort på en dag. För det är just det passiv inkomst handlar om. Att skapa värde för andra. Vad du än gör för att tjäna passiv inkomst så är slutsatsen att du måste skapa värde för andra personer, annars kommer inkomsten inte att bli speciellt långvarig eller passiv. En video som genererar pengar över tid måste också vara intressant för folk att titta på över tid, annars kommer den inkomsten att försvinna. På lång sikt kan en aktieportfölj eller en lägenhet ge en mycket generös inkomst varje månad, men även dessa kräver underhåll och arbete. 

Ett bra exempel på en person som lever på passiv inkomst är Mr Money Mustache som du förmodligen redan känner till, gör du inte det tycker jag du ska kolla in hans sida ASAP! MMM är en kanadensare som (i korta drag) gick i pension redan vid 30 års ålder genom att leva snålt, spara större delen av sin inkomst och investera den på börsen. Det kan låta ganska passivt men sanningen är att för att kunna göra detta måste dom flesta göra grova förändringar i sin livsstil. Är du beredd att dra ned på dina kostnader så att du kan leva på halva din inkomst? Är du villig att kanske behöva cykla till jobbet i stället för att köra bil? 

Att vara ekonomiskt oberoende genom passiva inkomster är så mycket mer än att bara tjäna massor med pengar. Mr Money Mustache, eller Peter Adeney som han heter i verkligheten, må ha gått i pension från det vanliga arbetslivet men han ligger allt annat än på latsidan på någon strand. Förutom hans hemsida som besöks av miljoner av läsare varje dag har han nu dragit igång en youtube-kanal tillsammans med sin son och lär folk hur man ska styra upp sin ekonomi och leva ett frugalt liv. Han skulle förmodligen kunna ligga hela dagarna på en strand och klia sig i stråhatten, han har dock valt att sprida sina kunskaper så att fler kan få ett bättre ekonomiskt liv. Det är passiv inkomst med stora bokstäver det!  

Jag vill inte med detta inlägg avskräcka någon från att försöka skapa en passiv inkomst, tvärtom, jag brinner (nästan bokstavligen) för detta ämne och min stora dröm i livet är att kunna vara just självförsörjande genom det som vi i folkmun kallar för "passiva inkomster". Det jag vill förmedla här att du tänker över hela idén med passiva inkomster och fundera på vad det egentligen betyder. Tror du på allt du ser på Instagram och facebook? Alla dessa lyckliga människor som lever på att resa jorden runt och filma hur dom äter frukost med utsikt över la Cappadoccia eller springer runt på risfälten på Bali i högklackat? Visst, det finns personer som lever på Instagram och får betalt för att ta en selfie på något flashigt hotellrum, men även dom har lagt ner enormt mycket arbete på att tillhöra toppen som verkligen tjänar några pengar. 

Min rekommendation är, att om du vill leva på passiva inkomster i framtiden så var beredd att kavla upp skjortärmarna och börja jobba, och då menar jag verkligen att jävlar anamma jobba hårt. Glöm gratisluncher och räkmackor, det finns inga magiska piller eller genvägar, bara hårt och fokuserat arbete. 

Läs alla böcker du hittar om det ämne du är intresserad av, lär dig att nätverka, prata med andra som lyckats med det du vill lyckas med. Titta på videor, gå kurser, sitt uppe på kvällarna och lägg ned tid på det du vill åstadkomma. Lär dig om network marketing, google adwords, reklam och affiliates. Lär dig hur en indexfond fungerar, ränta på ränta, hur man skapar appar eller hur man lägger upp en video på youtube. Gör vad du vill och sätt igång utan att tänka så mycket på om du gör rätt eller fel, det ger sig med tiden, men framför allt; var nyfiken, beredd på att jobba och njut av resan. 

När du sedan lyckas tjäna pengar med passiv inkomst, betala tillbaka den tjänsten genom att lära andra hur man gör. Jag fick själv hjälp av en annan person med att bryta mitt destruktiva ekonomiska beteende, något jag är evigt tacksam för. Så glöm inte att sträcka ut en hand till andra. 

Den dagen du sitter där på stranden och sippar på en piña colada med en fet passiv inkomst som försörjer dig, tänk tillbaka på hur många timmar du lagt ned på att komma dit så ska du se att det varit allt annat än passivt och att själva resan dit kanske till och med var roligare än själva målet;)

Ha en bra dag alla börshajar. 


Kommentarer

 1. Äntligen! Ngn som kan beskriva hur aktiv man behöver vara för att vara passiv:). Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegubben!
   Helt riktigt, passiv inkomst kräver aktivt arbete!
   Tack för besök och kommentar.

   / K

   Radera

Skicka en kommentar