Att byta vanorOm vi utgår ifrån att det faktiskt är svårt att vara medveten om sina egna fel och brister så tycker jag ändå att vi i allmänhet är bra på att gnälla om det vi inte är nöjda med hos oss själva, men det är svårt att ta beslutet att göra någon ändring.
Det klagas på jobbet hit och dit om att "jag borde sluta röka", "jag är alldeles för tjock", "jag har aldrig några pengar" etc...
Det går ju faktiskt att ändra på.
Och som ett paket på posten kommer svaret direkt på det påståendet: det är väl inte så enkelt!

Nej, det är det inte. Det är inte enkelt, det är svårt!
Det är svårt att byta vanor, men när man gjort det känner man sej väldigt nöjd efteråt. 

Ett tips är att försöka vara medveten om vad vi själva klagar på. Går jag kanske omkring och tycker att jobbet är tråkigt? Är jag slarvig med maten, biter jag på naglarna eller shoppar jag kanske för mycket?
Vad det än är, om vi försöker lägga märket till vad vi gnäller över så är det första steget till en ändring.
Sedan är det åter igen svårt att genomföra det vi lovat att ändra på, lätt är att hoppa av och göra som vanligt.

Vår hjärna skriker till exempel till oss att: - Näää du ska inte sluta röka och bli smal, du ska ge mig nikotin och socker!
På samma sätt skriker den NEJ! till socker och nikotin den dagen du vant dig att vara utan.
Det gäller bara att våga ta sig över tröskeln och inte ta den lätta vägen. 
Jag har bytt många dåliga vanor, det var värt besväret var enda gång.

1: I tonåren brukade jag både snus och cigaretter. Att sluta med detta var en av det bästa sakerna jag gjort. Livet får helt enkelt en annan nyans, det fick jag också, nu lever jag i färg i stället för i svartvitt. För att inte tala om vilka pengar man sparar.

2: Jag hatade att sporta när jag var liten. Jag var hyperaktiv och satt aldrig still, men jag gillade inte att gå på gymnastiken, hatade gympaläraren, hatade alla sportisar. Sedan många år tillbaka sportar jag nästan varje dag, jag springer, cyklar, surfar, åker skidor, klättrar, simmar, vandrar i berg och tränar ibland på gym. Jag har aldrig mått bättre, och det är kul att må bra. 

3: Jag hade sedan jag flyttade hemifrån väldigt dåliga matvanor. Dels på grund av brist på pengar under den tiden och även ren omedvetenhet. 
Idag äter jag nyttigt, mycket fibrer, frukt och grönt och mår 1000% bättre. Jag har slopat bort nästan allt rött kött även om jag älskar det. Jag har slutat att hälla socker på allt, jag har faktiskt helt slutat att tillsätta socker och blivit van vid detta. Bort med donuts och fabrikstillverkade bakverk, nu när smaklökarna har vant sig så smakar till och med 80% mörk choklad sött, gött!

4: Jag brukade bita på naglarna. Fult som stryk. Mina händer var skamliga, det var rent pinsamt att sträcka fram handen och hälsa på någon med dessa sönderbitna fingrar. För jag nöjde mig inte med att bita på naglarna utan gav mig också på nagelbanden. 
En kväll när jag hoppat i säng låg jag och tittade på mina naglar och tänkte: Det här måste jag ändra på! 
Jag har aldrig bitit på naglarna sedan dess, inte en enda gång!

5: Efter gymnasiet jobbade jag som svetsare på en fabrik, jag hatade det jobbet! Jag hatar det fortfarande, på distans. 
En vacker dag utomhus (inne på fabriken fanns det aldrig några vackra dagar) fick jag nog av att gå och titta på klockan och vänta på fredag. Jag sa upp mig, med omedelbar verkan. Idag har jag ett fantastiskt jobb, jag möter nya människor varje dag, jag talar flera språk flytande, tjänar mycket mer pengar, har massor med ledig tid och reser mer än jag kunnat önska. Tack fabriken för att jag hatade dig!

6: Jag var alltid pank och skyldig pengar. Det var ett gissel! Innan lönen hunnit komma in på kontot hade jag redan bränt den. Då lånade jag i stället pengar av kompisar och fyllde på. 
När jag fick lön var jag tvungen att betala tillbaka mina skulder och så var man black igen.
Mitt liv fick en 180° vändning den dagen jag träffade en tjej som berättade om ekonomiskt oberoende, det hade jag aldrig hört talas om. Jag blev intresserad av ekonomi, pengar, spara, företagande, fonder, aktier... 
Jag började betala av på mitt studielån som legat och skräpat i flera år och samlat på sig en massa påminnelseavgifter och räntor. 
Idag är mer än hälften av CSN-lånet betalt, är i övrigt helt skuldfri, sparar stenhårt minst 30% av inkomsten varje månad och har en buffert på 6 månader, pengar att resa för, bilen betald och lite över 300.000 kronor på fickan. Det tog mig fyra år. 

Jag har fler vanor jag vill ändra på och jobbar på dessa, klagar ibland också som alla andra, men lite mer medvetet, allt går om man vill;)

God natt. 

Kommentarer

  1. Mycket bra - dåliga vanor kan bytas mot goda med medvetenhet och lite kai-zen. :)

    SvaraRadera
  2. Absolut! Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma bara man bestämmer sig:)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar