Spartips


Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Regel nummer ett för att spara pengar: Lev inte över dina tillgångar.
Regel nummer två för att spara pengar: Upprepa regel nummer ett. 

Här följer mina samlade tips och tricks för hur vi kan dra ned på onödiga utgifter och spara slantar som vi istället kan lägga i aktieportföljen. Listan är inte rangordnad och uppdateras kontinuerligt. 

1: Sluta köpa saker du inte behöver. För att citera Gary Vaynerchuk: -"Stop buying dumb shit you don't need to impress people you don't like". Att överkonsumera och köpa saker som vi egentligen inte behöver är den största anledningen till att folk i allmänhet aldrig blir rika eller ekonomiskt oberoende. Varje gång du ska köpa någonting, ställ dig själv frågan: "behöver jag verkligen det här?". Om det visar sig att du inte gör det, lägg motsvarande summa på aktiekontot i stället. 

2: Betala till dig själv först. Istället för att börja månaden med att betala räkningar och abonnemang och sedan spara det som blivit över, gör tvärtom och börja med att avsätta pengar till ditt sparande och sen betalar du räkningar med det som blivit över. Räcker inte pengarna till? Kanska dags att se över dina utgifter? 

3: Köp kvalitet. Att köpa billigt blir dyrt i längden. Konsumera smart och köp saker av bra kvalitet som håller länge. Ta hand om prylarna och köp inte nytt bara för att någonting blivit gammalt. Köp nytt när det går sönder eller slutar fungera. 

4: Köp inte på kredit. Har du inte råd att köpa något kontant så har du inte råd att köpa det på kredit heller. Det flesta kreditkort har en effektiv årsränta på mellan 15-20% beroende på kort. Om man kämpar riktigt kan man komma "så lågt" som 10%. Det är ungefär vad stockholmsbörsen avkastar i snitt per år, fast i motsatt riktning. Det är inget fel med att använda kreditkort, jag har alltid ett med mig för säkerhets skull, men det betyder inte att man måste köpa på kredit. Jag har ställt in mina kort så att den totala summan dras i slutet av månaden och på så vis betalar man ingen ränta. 

5: Ta med matlåda till jobbet. Genomsnittspriset för dagens lunch på ett uteställe låg 2019 på 94,20 kronor. Om vi äter ute varje dag från måndag till fredag blir det 1884 kronor i månaden. Om du stället lagar mat hemma och tar med matlåda kan det kosta så lite som 10 kr per portion. Mellanskillnaden blir hela 1684 kronor i månaden, investerat på börsen med ränta på ränta blir det 305 200 kronor extra i portföljen på 10 år. För att inte tala om att det är mycket roligare att äta egenlagad mat. 

6: Använd lock på kastrullen. Vid kokning sparar du hela 30% energi genom att använda lock. Se även till att ta rätt kastrull i förhållande till spisstorlek, om plattan är 1 cm större i diameter än botten på kastrullen går 20% av energin till spillo. 

7: Ta med tygpåsar till affären. Från och med 1:a Mars 2020 höjs skatten på plastpåsar med 3 kronor samt små plastpåsar för frukt med 30 öre. Detta innebär att en vanlig matkasse kan komma att kosta så mycket som 6-7 kronor styck. Att köpa plastpåsar på affären varje gång man handlar är vansinne både för naturen och plånboken. Oavsett vad som motiverar dig mest, natur eller pengar, så är egna medhavda påsar bra för alla. 

8: Cykla och åk lokaltrafik i stället för bil. Beroende på modell så landar den totala månadskostnaden för att ha bil på mellan 4000 - 8000 kronor i månaden. Att gå och cykla är i princip gratis och ett månadskort på lokaltrafiken ligger på mellan 500 kr i vissa delar av landet till cirka 900 kr för tunnelbanan i hufvudstaden. Enorma prisskillnader och framför allt, bra för hälsan och miljön. 

9: Kör sparsamt. Är du på grund av din situation tvungen att ha bil så var noga med att köra sparsamt, det är helt ok att både gå, cykla och åka buss även om man har en bil. Se till att ha rätt tryck i däcken, det sparar också pengar. En så enkel sak som att plocka ned tackräcket när det inte används sparar mellan 10-15% i bränsle. 

10: Jämför elpriser och byt elavtal. Med elskling.se (reklamlänk) har över 700 000 svenska hushåll bytt till förmånligare elavtal och sparat i snitt 1800 kronor per år. Lägg dom pengarna i portföljen i stället. 11: Kör gratisversionen. Jag kör alltid gratisversionen, oavsett. Hittills har jag alltid hittat andra alternativ för att lösa problemet än att betala premium i någon app. Nu har jag streamat musik med reklam i så många år att det skulle bli löjligt att gå över till betalversionen. Då hade jag lika gärna kunnat slippa all denna reklam jag lyssnat till under åren. Jag vägrar ge mig. 

12: Håll rent i munnen. Bara grundavgiften för tandläkare ligger på närmare 1000 kr och för tandhygienist cirka 850 kr. Med tandvårdsbidrag kan du få mellan 300 - 600 kr rabatt och högkostnadsskydd när referenspriserna för din tandvårdskostnad överstiger 3000 kr per år. I detta fall får man avdrag för åtgärder som kostar mer än 3000 kr. Bidrag eller inte är det dyrt med tandvård. Genom att använda tandtråd och hålla god munhygien håller man tandtrollen borta och sparar både pengar och problem med hälsan.

13: Släck lampan. Det är en gammal myt från den tiden då lysrörens glimtändare stod och hackade att det är billigare att låta en lampa stå tänd än att släcka den. Jag är en notorisk lampsläckare och släcker alltid lampan när jag lämnar ett rum, även om det bara handlar om en liten stund. Om det inte är någon i rummet så tycker jag inte att det finns någon anledning att ha en lampa tänd. Här kan du läsa om hur du kan spara el och sänka dina kostnader. (affiliate) 

14: Sälj saker du inte behöver. Gå igenom dina prylar och se om du hittar några du kan tänka dig att leva utan. Över lag så samlar vi på oss alldeles för mycket saker som vi sedan aldrig använder. Sälj dom på blocketmarketplace eller tradera och investera pengarna i något bättre, som i din egen frihet till exempel. För den som vill gå ett steg längre kan jag utmana med sexmånadersregeln. 

15: Spara pengar med Revolut bankkort. När vi handlar utomlands med vanliga bankkort förlorar vi pengar på valutaväxlingen, samma gäller när vi handlar på nätet i annan valuta eller skickar pengar till ett konto i utlandet. Med Revolut slipper du detta och du kan dessutom ta ut pengar gratis i bankomater världen över.

16: Var en "local" utomlands. Det räcker att gå en eller två gator bakom turiststråken så sjunker priserna på mat och dryck avsevärt. Sök efter ställen där lokalbefolkningen äter, är det knökfullt så är det för att det är bra och billig mat. 

17: Ta en Uber i stället för taxi. I dom flesta länder jobbar flera olika P2P-alternativ till taxi. Kolla upp i förväg vilka som fungerar i vilket land, ladda hem appen och jämför innan du beställer. Tänk på att tariffen kan skilja mycket från app till app, beroende på hur många bilar som finns lediga och vilken tid det är på dygnet. 

18: Gå ur kyrkan. Det kostar cirka 1% av din årsinkomst att vara medlem i svenska kyrkan beroende på församling. Med en årsinkomst på 300 000 kr (25 000 mån) blir det 3000 kronor till kyrkan. Om du inte har någon religiös anledning till att vara med i svenska kyrkan så kan du välja att gå ur och lägga dessa slantar i portföljen i stället. På 20 år blir det 157 000 kronor extra. 

19: Använd torkställning. Det går alldeles utmärkt att torka kläder på en helt vanlig hopfällbar torkställning istället för att köra dom i torktumlaren. Det tar lite längre tid men det sliter mycket mindre på både kläder, miljö och din plånbok. Jag torkar alla kläder på torkställning och som ett exempel tar ett par jeans (som brukar vara dryga) två dagar att torka. Det tycker jag att jag har tid att vänta och det är ju inte så att man behöver gå omkring naken undertiden. På sommaren kan man torka på balkongen eller uteplats och på vintern kan man ställa tvätten nära ett element så går det undan. 

20: Ta med kaffetermos. I Sverige dricks det 1211 koppar kaffe per person och år. Detta inkluderar naturligtvis både kaffe på uteställen och i hemmet. Priserna för en vanlig bryggkaffe på ett café ligger mellan 19 och 33 kronor per kopp, i Stockholm är snittpriset för samma kopp 33,54 kr. Skulle man dricka alla dessa koppar på uteställen i huvudstaden så skulle man lägga mer än 40 000 kr per år på kaffe. Jag dricker en kopp om dagen hemma och några enstaka koppar ute per år. Detta är förhållandevis lite men om vi föreställer oss att jag bor i Stockholm och dricker mina 365 koppar ute, så bli det ändå 12242 kronor per år. Att brygga eller koka kaffe hemma och ta med i en termos kostar i stället cirka en krona per kopp. Hur många koppar dricker du ute per år? 21: Använd en snabb vattenkokare. En vanlig spisplatta drar dubbelt så mycket ström som en vattenkokare, till och med en induktionshäll drar betydligt mer. Om du ska laga något på spisen så koka först upp vattnet i vattenkokaren och häll sedan över det i kastrullen för matlagning. Samma med en kopp te, kör vattenkokaren i stället för mikron. 

22: Stäng av vattnet. Samma som med glödlamporna, när vi tvättar händerna, borstar tänderna och duschar så är det lätt att vattnet står och rinner. Stäng av kranen medan du tvättar dig så sparar du tusentals liter vatten per år. Samma här som med torktumlaren, tygpåsarna och bilen, du gör både miljön och plånboken en tjänst. 

23: Drick vatten. Världens bästa och billigaste dryck. I Sverige har vi tillgång till mycket bra kranvatten och det är den enda vätska som din kropp egentligen behöver. Ta en vatten i stället och du kommer att få ett tackkort från både din hälsa och plånboken.

24: Ta med egen vattenflaska. Investera i en flaska av rostfritt stål, håller livet ut och kontaminerar inte vattnet. I stället för att köpa vatten på flygplatsen eller på pressbyrån så kan du tanka gratis i valfri kran. (I Sverige menar jag då).

25: Jämför bensinkort och kreditkort. Det finns en djungel av olika kreditkort och bensinkort där ute, alla med olika förmåner och rabatter. På Kortio.se (affiliate) kan du jämföra alla dessa kort och hitta det som passar dig bäst. Leta efter kort utan årsavgift och med cashback.

26: Sluta röka och snusa. Genomsnittspriset för ett paket cigaretter i Sverige ligger på 59 kr och priset på en snusdosa pendlar mellan 25 och 60 kronor beroende på märke. Utan att räkna med den självklara hälsoaspekten så är det otroligt oekonomiskt att röka och snusa. Om du röker ett paket om dagen så summerar det 1795 kr i månaden. Lägg dom pengarna i ett månadsspar på börsen och om 20 år har du en miljon. 

27: Låna saker i stället för att köpa. På hygglo.se kan du både låna saker du behöver tillfälligt och låna ut saker som du har liggande hemma till andra. 

28: Vänd kläder ut och in när du tvättar. Då slits dom mindre och håller längre. Om du dessutom gör en kombo med torkställningen så får du bonuspoäng.

29: Använd utegym. I de flesta städer finns det parker med utegym där man kan träna helt gratis. Jag har varit i träningssvängen länge och träning med kroppsvikt är otroligt underskattat. Prova till exempel och se hur lång tid det tar för dig att lära dig göra en bar muscle-up.

30: Använd gratis träningsappar. Om du inte har koll på alla övningar som finns för att träna på egen hand eller bara vill ha nya idéer så finns det mängder med appar där man kan lära sig. Ladda hem flera olika så kan du ta det bästa av alla. Gratisversionen så klart.

31: Jämför telefonabonnemang. Hos operatörerna Vimla, Hallon och Fello hittar du fina erbjudanden för att konkurrera med de vanliga operatörerna. 

32: Anlägg din egen kompost. Vi betalar per kilo för det matavfall vi slänger i den bruna tunnan. Bor man i hus tycker jag att det är en självklarhet att ha kompost men det går även bra i lägenhet då det idag finns en massa smarta lösningar för inomhuskompostering.

33: Dela streamingtjänster med vänner. Netflix, HBO och Amazon Prime tillåter upp till tre användare samtidigt på standard abonnemang och ännu fler om man kör premium. Kolla upp hur många som är intresserade och dela det billigaste abonnemanget med vänner och familj.

34: Sänk temperaturen. För varje grad du sänker temperaturen inomhus så minskar kostnaden med 5%. Rekommenderade temperaturer är 18°C för sovrum, 20°C för övriga rum och 5-10°C för förrådsutrymmen. Kolla in fler smarta tips på energimyndigheten.se 

35: Ät mer vegetariskt. Kött är dyrt, jämfört med baljväxter cirka 3,5 gånger dyrare. Råris, fullkornspasta, grovt bröd och baljväxter har ett lågt GI (glykemiskt index) och tas upp långsammare av kroppen och bidrar till bättre balans i blodsockret. Stabilt blodsocker gör att man mår bättre, är mätt längre och inte får lika mycket sötsug. Det går naturligtvis att äta dyrt även som vegetarian eller vegan om man vill det, men om man lagar mat hemma så går det att komma undan mycket billigt. Ett tips som gynnar alla tre element, hälsa, miljö och sparkonto. 

36: Ta en månads köpstopp. Prova hur det känns att inte köpa någonting förutom mat på en hel månad. Vill man ta det ett steg längre kan man även planera och handla mat för en hel månad vilket ger en lägre totalkostnad eftersom man undviker spontana inköp. Om man surfar runt lite bland minimalist-bloggarna så är det flera som experimenterat med ett helt års köpstopp. 

37: Sätt in ett snålspolande duschmunstycke. Dessa munstycken blandar vattenstrålarna med luft och halverar vattenkonsumtionen. Var inte orolig för dåligt tryck, med reglerbart huvud kan man ställa in allt från massage till tusen nålar. 

38: Fixa droppande kranar. En långsamt droppande kran släpper igenom cirka en liter i timmen. Det är nästan 9000 liter per år. Gör det för naturen och för plånboken. 

39: Panta burkar. För yngre förmågor är detta verkligen en guldgruva. För folk i vuxen ålder handlar det mer om att det verkligen blir av att man tar med panten till affären. 

40: Ät havregrynsgröt. Havregryn är ett otroligt näringsrikt och billigt spannmål som innehåller massor av fibrer, magnesium, kalcium, potassium, järn, kolhydrater och protein. Här hittar du fem anledningar till att äta havregryn. Bra, energirik och billig frukost.
40: Undvik telefonförsäljare. Om någon ringer och har ett fantastiskt erbjudande så innebär det att det är fantastiskt för företaget som ringer, inte för dig. 

41: Nej till reklam. Samma sak här, börja söka själv den information du behöver när du måste köpa något, låt inte reklamen tala om för dig vad du behöver. Sätt upp en "Reklam, nej tack!" på brevlådan och minska risken att impulsköpa något. 

43: Betala räkningar i tid. Att inte betala i tid skapar en onödig kostnad som är lätt att undvika med autogiro. När jag fortfarande hade studielån glömde jag ofta att betala och drog på mig många extra kronor i avgifter. Dyrt och irriterande. 

44: Byt till E-faktura. Många får fortfarande sina fakturor på papper med en medföljande avgift på 25-30 kr. Det innebär ungefär en tusenlapp per år. E-faktura ingår i bankens betaltjänst och innebär ingen extra kostnad. 

45: Kolla inte priset, kolla jämförspriset. Hur mycket en vara kostar i affären är ganska ointressant om man inte vet hur mycket innehållet kostar per enhet. Jämförspriset talar om hur mycket varje produkt kostar per liter eller kilo. Kolla jämförspriset och undvik att bli lurad visuellt av förpackningarna.

46: Baka eget bröd. Bara fördelar. Luktar gott hemma, du vet exakt vad som är i brödet och det är otroligt billigt. Hur gott är det inte med nybakt bröd?

47: Använd tygservetter. Det är inte bara lyxigare med tygservetter, det är oändligt mycket billigare. Äta, tvätta, återanvända. Håller typ hela livet och är man lite händig kan man sy egna. 

48: Hyr ut ett rum. Har du ett rum över i din lägenhet eller ett möblerat uthus på gården, hyr ut det till en student eller någon som behöver det. Lika så om du har en fjällstuga eller liknande som står tom stora delar av året. Hos airbnb kan du registrera dig och hyra ut per dag, veckovis eller för längre perioder. 

49: Fyll tvättmaskinen. Full är en sak, packad en annan. Ta reda på hur många kilo tvätt din maskin tar och väg tvätten någon gång så att du får en visuell uppfattning om vad en full maskin innebär. 

50: Köp begagnad elektronik. När du ska byta mobiltelefon eller dator så går det jättebra att köpa begagnat. I dagsläget finns en enorm marknad för begagnade elektronikprylar och de flesta av företagen renoverar produkterna och säljer dom med garanti. Det går naturligtvis också bra att köpa begagnat av privatpersoner. Genom att köpa begagnat kan man spara upp till 50% och ibland ännu mer jämfört med originalpriset. Som bonus ger vi saker ett nytt liv och sliter mindre på miljön. 51: Boka resor i god tid. Undantaget sista minuten-resor så är det oftast billigare att boka sina resor i god tid. 

52: Spara i duschen. Är det verkligen nödvändigt att ha schampoo till håret, duschkräm till kroppen och dessutom smörja in sig med duscholja? Kolla in vad de senaste rönen visar. Jag använder helt vanlig tvål. En varmdusch på 15 minuter förbrukar lika mycket som en 60W glödlampa gör på tre dygn, plus cirka 200 liter vatten. Ta kortare och lite svalare duschar och spara pengar. Vill du höja nivån? Kolla vad Wim Hof, alias "Ice man" har att säga om kallt vatten. 

53: Bokför dina utgifter. Att skriva ned alla sina utgifter och vad dom gått till är ett väldigt bra sätt att få en överblick på sin ekonomi. Då kan man verkligen se med egna ögon hur mycket pengar man gör av med, och på vad. Det finns massor av budget-appar där som du kan använda (gratisversionen så klart) för att hålla koll på utgifterna och inte låta pengarna smita iväg utan tillsyn. Efter några månader blir det väldigt enkelt att spåra var skeppet läker.

54: Handla på loppis och second hand. Det är inte bara billigare att köpa i andra hand, det är coolare, mer miljövänligt och nytänkande. 

55: Köp mat med kort datum. Rödmärkta varor säljs oftast till 50% och har i regel några dagar kvar till utgångsdatumet. Kolla vad dom säger om bäst före datum livsmedelsverket.

56: Byt till LED lampor. Om man tar en vanlig glödlampa på 40 watt och en LED-lampa på 4,2 watt (som ger motsvarande mängd ljus) och låter dom båda lysa i ett helt år så kostar den vanliga glödlampan 350 kr på elräkningen medan LED-lampan kostar 37 kr. Nuff said! 

57: Säg upp tidningsabonnemanget. Med appen Pressreader kan du via svenska bibliotek logga in med ditt bibliotekskort och läsa tidningar och tidskrifter helt gratis. 

58: Bli bonuskund. Ica, Coop, Willys och Hemköp erbjuder bonusmedlemsskap där du kan tjäna många slantar på att handla det som är på rabatt. Extra bonus får man om man dessutom köper aktier i den kedja där man handlar mest;) 

59: Håll koll på matpriserna. Med matpsriskollen.se kan du direkt i telefonen se samtliga mataffärers erbjudanden. Gratis, så klart. 

60: Ät innan du går och handlar. Att gå omkring hungrig i en mataffär är att bjuda djävulen på middag. Med magen full minskar risken för dyra impulsköp. 61: Odla eget. Oavsett om du bor i hus eller i lägenhet så finns det fantastiska möjligheter att odla egna grönsaker och kryddor. Har man ingen balkong eller uteplats så finns det stadsodlingar i många städer där du kan ha din egen jordlott, helt gratis. 

62: Hämta gratis istället för att köpa. På Facebook finns flera bortskänkes-grupper där folk ger bort allt möjligt helt gratis. Innan du skall köpa något, kolla om det är någon annan som ger bort just det du är ute efter. 

63: DIY. Do It Yourself. I stället för att alltid köpa en massa dyra presenter kan du prova att tillverka saker själv. Cheka in på DIY Sweden eller på 365slöjd för massor med tips. 

64: Dumpstra. Matbutikerna slänger massor med skadade förpackningar i sina containrar som ofta är inom bäst före-datumet. På Facebook finns grupper som ägnar sig åt detta och rekommenderar dumpster-vänliga butiker i din hemstad. Sparnivå = Chuck Norris.

65: Använd sparburk. Spargrisen med hål i botten är obsolet. Ställ en sparbössa i plåt innanför dörren, en sån som man måste öppna med konservöppnare. När du kommer hem lägger du alla mynt och små sedlar du har på fickan i burken och när den är full skickar du in dom på ditt aktiekonto. 

66: Handla off-season. Köp vinterdäck på våren, skidutrustning på sommaren och badbyxor i december. Gå mot strömmen och handla smart. 

67: Gör egen vegomjölk, yoghurt och kefir. Oavsett om du dricker komjölk eller som jag nyttjar icke animaliska drycker så är det väldigt enkelt att göra eget hemma. Googla recept och spara många slantar.

68: Dela router. Slå på wifi'n på telefonen hemma i lägenheten och se hur många olika trådlösa nätverk som dyker upp med full täckning. Fråga grannarna om någon vill dela månadsavgiften 50/50? 

69: Återanvänd presentpapper. Klipp bort i kanten det som blivit skadat av tejpen, rulla ihop och återanvänd. 

70: Ta en vit månad. Alkohol är dyrt i detta land. Precis som med köpstopp på prylar kan du prova att inte dricka någon alkohol på en månad. Notera hur mycket du brukar dricka och räkna ut vad det skulle ha kostat. Pengarna hamnar så klart i portföljen. 71: Ut i skogen. Utnyttja allemansrätten och ge dig ut i skog och mark och plocka bär och svamp. Bär går utmärkt att frysa in eller göra sylt på som sedan räcker hela vintern. För den som inte vill plocka själv så brukar handplockade och rensade blåbär säljas för cirka 50 kr/litern på hösten. 

72: Tänd värmeljus. I stället för att ha en lampa tänd i ett hörn, tänd ett par värmeljus. Ett storpack värmeljus på Ikea kostar 29 för 100 st och varje värmeljus räcker i 4 timmar. Billigt, hög mysfaktor och energisnålt. Bonustips för bilägare, ha alltid några värmeljus i bilen på vintern om du skulle få motorstopp och det är minusgrader. 

73: Återanvänd dammsugarpåsen. Sprätta upp linningen på påsen, töm den och häfta igen den, som ny. För den som ska byta dammsugare, satsa på en modell med behållare i stället för påse. Se dock tips Nº3 innan du ger dig ut och köper en ny. 

74: Åk lokaltrafik utomlands. I alla världens länder är lokaltrafiken det billigaste alternativet för transport. Kolla upp innan du reser hur du kan ta dig från flygplatsen till city med lokaltrafik. Det kan ofta ta lite längre tid men beroende på stad kan det till och med gå fortare. Dessutom är lokaltrafiken ett underbart sätt att uppleva kulturen i andra länder. 

75: Låt maten svalna.  Att ställa in varm mat i kylen ökar temperaturen i kylskåpet och således strömförbrukningen för att kyla ned den. Låt maten svalna i rumstemperatur innan du lägger in den i kyl eller frys.

76: Återanvänd disktrasan. Både kökssvamp och disktrasa går utmärkt att tvätta och kan användas många gånger innan dom behöver kasseras. När dom är klara i köket kan dom få ett andra liv inne på toaletten, (tvärtom rekommenderas inte). 

77: Kräma ur tuben. I själva mynningen på tandkrämstuben sitter ofta en liten hals som gör att det är omöjligt att klämma ur det sista. När man inte längre kan klämma ur någon tandkräm är det massor med borstningar kvar i tuben. Klipp av den några centimeter ovanför locket och använd den avklippta biten som lock så att tandkrämen inte torkar. 

78: Är du student? Ladda hem appen Mecenat och utnyttja till max alla erbjudanden. 

79: Fulprova kläder och skor. Det är ofta svårt att veta vilken storlek man ska köpa när man handlar på nätet. Prova plagget eller skorna i butik och sen går du hem och köper dom på nätet istället. Gäller även för köp av second hand. 

80: Ung och ressugen? Med Coachsurfing.com kan du resa jorden runt och sova på soffan hemma hos folk, bra alternativ för den som vill ta sig ut på backpacker-resa billigt. Ett annat sätt är att bo på ekologiska jordbruksfarmar världen över med wwof.net

80: Vägra julruschen. Personligen är jag mer för att ge bort erfarenheter än prylar vid jul och födelsedagar, jag vill själv aldrig ha några materiella ting i present och det meddelandet har nu äntligen gått fram till familj och vänner. Ska man dock handla julklappar så gör inte det i december, gör det under resten av året, speciellt vid rea, och spara klappen tills det är dags. Att planera är att spara. 81: Missing in action. Snålcoachen var en av mina favoritbloggare från 2014 till 2018 då hon spårlöst försvann. Här finns timtal med bra tips på hur man sparar och snålar. Kom tillbaka, vi behöver dig. 

82: Gift dig inte med banken. Konkurrensen är hård bland bankerna och det är absolut värt att se sig omkring efter en bättre deal. Har du bolån så kan man försöka förhandla räntan med sin nuvarande bank men ofta kan man få ett bättre erbjudande om man flyttar till en annan. 

83: Ta hand om dig. Förmodligen det minst motiverande spartipset på kort sikt, men tänk på att bra hälsa har stor inverkan på ekonomin. Stress, sjukskrivningar och trötthet ger aldrig hög utdelning. Ta hand om kroppen och knoppen, det lönar sig i längden. 

84. Köp likadana sockar. Om en strumpa går sönder kan du para ihop den med en annan och behöver inte slänga ett par. 

85: Jämför courtage. När jag köpte mina första aktier betalade jag 99 kronor per köp i courtage, idag låter det helt absurt. Hos både Avanza och Nordnet (reklamlänkar) kan man starta ett aktiesparande och betala så lite som noll kronor i courtage. Man måste inte heller välja, man kan ha konto hos båda. 

86: Köp och behåll. För att följa upp föregående tips rekommenderar jag att köpa aktier eller fonder och behålla. För varje gång du köper eller säljer så försvinner pengar i courtage, eller som Per H Börjesson uttrycker det i sin bok "Så kan alla svenskar bli miljonärer": - "courtage är finansmarknadens modersmjölk". Så spara på mjölken och drick den själv i stället. 

87: Laga egen barnmat. Färdiglagad barnmat man köper är dyr och om man lagar egen så vet man precis vad som är i den och dessutom sparar man klirr i kassan. 

88: Handla på REA. Som med all annan handel så tjänar man på att planera. Passa på att handla när det är rea i stället för att betala ordinarie pris. Innan du handlar, gå tillbaka till tips nª 1. 

89: Byt i stället för att köpa. På Facebook finns massor av grupper som anordnar klädbytardagar, ta med sådant du inte längre använder och få nya kläder i garderoben gratis. Konceptet "one in, one out" gör att antalet plagg står oförändrat. 

90: Handla mat i REKO-ring. REKO står för rejäl konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Gå med i din lokala Facebook-grupp och gör åter igen hälsan, naturen och plånboken en tjänst. 91: Bilpool. För dig som inte behöver ha egen bil i vardagen men vid enstaka tillfällen tycker det skulle vara praktiskt att ha tillgång till en, kan bilpool vara en idé. I en bilpool delar flera personer på en bils totala kostnad och de flesta erbjuder appar där man kan boka bilen vid behov. 

92: Samåk bil med andra. Ladda hem appen från Skjutsgruppen.se och börja spara pengar och miljöpoäng. 

93: Tanka billigt. Med appen Fuel Fellow, även kallad Tankille, kan du snabbt kolla vilken mack som erbjuder billigaste soppan. 

94: Sluta elda åt kråkorna. Se till att alla fönster och dörrar är ordentligt isolerade så du slipper kalldrag. Alla hus läcker värme, mer eller mindre beroende på när det är byggt. 35% via fönster och dörrar, 15% via taket, 20% via väggarna, 15% via golvet ned i marken och 15% via ventilationen. Här finns det kosing att spara. 

95: Utnyttja Black Friday. Genom att inte köpa någonting. Black Friday infaller den fjärde fredagen i November och inleder den amerikanska julhandeln. I Sverige handlar mer än varannan svensk någonting denna dag. I åldersspannet 18-22 år uppger mer än 70% att de kommer att handla den dagen. 2019 handlades det för mer än 7 miljarder kronor i Sverige under Black Friday, låter det som folk som sparar pengar? Gå emot strömmen och gör denna dag till en köpstopp-dag istället. 

96: Lär dig Kakebo. Japans första kvinnliga journalist, Motoko Hani, skapade i början på 1900-talet Kakebo (kah-keh-boh) som bokstavligen betyder "bok för hushållens ekonomi". Metoden går ut på att skapa en slags "mindfulness" för privatekonomin för att sluta med okontrollerade impulsköp. Här i Sverige skulle vi säga att man gör en budget, men det här är mer zen. 

97: Risig telefon? Om du tappar telefonen i vatten så ta isär den så gått det går och begrav den i riskorn. Ris absorberar vätska otroligt bra och detta kan rädda livet på din bästa vän. Även de små vita silica gel-påsarna som man ofta får med när man köper kläder är till för att absorbera fukt. Dessa innehåller kiselgel och har ryktet om sig att vara giftiga, kolla vad giftinformationscentralen säger om detta och spara påsarna. 

98: Tina mat i kylen. Planera om du ska äta mat du har i frysen. Ta fram den dagen innan och låt den tina i lugn och ro i kylskåpet. Om du kommer hem stressad och hungrig och tar fram något ur frysen kommer du förmodligen att tina den i mikron. Spara ström genom att planera maten. 

99: Ha koll på dina rättigheter som konsument. Visste du till exempel att även om du köper utan garanti så är det säljarens skyldighet i sex månader efter köpet att bevisa att ett fel på en vara inte är ursprungligt när du reklamerar? Information är makt, och pengar. 

100: Stäng av telefonen. Vår smartphone är ett bra verktyg, om vi använder den på rätt sätt. Sociala nätverk är idag en stor inkomstkälla för många och de är fulla av värdefull information för den som vill lära sig nya saker. Tyvärr så sitter vi ofta och scrollar bort en massa tid som vi skulle kunna använda till annat. Sociala nätverk lever av reklam och det är vi konsumenter som betalar genom att köpa en massa saker som vi egentligen inte behöver. Optimera skärmtiden så blir risken för impulsköp mindre. 101: Säg nej! Att lära sig att säga nej tack till något är faktiskt svårare än vad det låter. Ofta går vi med på saker vi egentligen inte vill göra av rädslan att andra personer skall ta illa upp. Det är helt okej att tacka nej och när man lärt sig att det inte alls får några katastrofala följder så är det riktigt skönt att ibland kunna säga nej och stå över. Nästa gång du blir tillfrågad att göra något som du inte har lust med och som du dessutom vet kommer att göra ett hål i din plånbok, testa att säga nej tack och se vad som händer.

Har du något fler bra tips på hur man kan spara pengar? Kommentera gärna. 

God avkastning på er allihopa, vi ses bland miljonerna. 

/K

1 kommentar:

  1. Utmärkta tips! Genomarbetat! Hoppas de som besöker sidan får god nytta av tipsen! Jag tycker det bästa tipset är att ta ett köpstopp och helt enkelt inte spendera någonting alternativt slopa utgifter inom exempelvis nöje för en vecka eller två. :)

    SvaraRadera