Om KPK


Jag som skriver är uppväxt i Norrland i en vanlig svensk familj i arbetarklassen på den tiden då man använde kassettband och 8-bits Nintendo. Det pratades aldrig om ekonomi, sparande eller investeringar i vår familj. Mina föräldrar fick alltid vrida och vända på alla slantar för att klara sig till slutet på månaden och allt jag fick höra om pengar under min uppväxt hade en negativ klang. Hela min barn och ungdom passerade utan att jag hade den blekaste aning om vad ekonomi egentligen var, hur man hanterar pengar eller hur man sparar eller investerar. 

När jag flyttade hemifrån gav jag mig ut i livet utan någon ekonomisk uppfostran vare sig hemifrån eller från skolan. Mina första år på arbetsmarknaden var en total katastrof. Jag brände mer pengar än jag tjänade och hamnade i en ond cirkel där jag blev tvungen att använda månadslönen till att betala tillbaka skulder. 

Efter några år inom industrin hade jag kommit till slutsatsen att det måste finns andra saker i livet än att stå och svetsa på en smutsig fabrik, så jag valde att byta bana. Det normala hade förmodligen varit att läsa en ny utbildning eller söka ett nytt jobb, jag flyttade utomlands. Jag sade upp mig från jobbet, packade in mina saker i bananlådor som fortfarande står i pappas garage någonstans och köpte en enkel biljett till Spanien. 

När jag efter åtskilliga år i det nya landet lyckades ta mig ur mitt destruktiva ekonomiska beteende var jag ordentligt skuldsatt med ett tomt lönekonto och inte en krona på sparkontot. Förvandlingen skedde när jag en vacker dag mötte en person som lånade mig en bok om mindset och ekonomisk frihet, där planterades ett frö i mitt huvud som med tiden har vuxit till ett litet träd. 

Bloggen föddes 2013 och var i huvudsak menat som en dagbok för att kunna följa mina egna fram och baksteg inom aktieinvesteringar och sparande. Projektet gick ut på att jag skulle få koll på min ekonomi, så därav namnet på bloggen. Med tiden blommade en ny mening fram och jag hoppas nu att jag med mitt skrivande kan inspirera andra som är i liknande situationer. Att trigga någon att vilja ta tag i eller förbättra sin ekonomi genom att börja spara i stället för att slösa och samtidigt upptäcka att börsen och investeringar inte är så krångligt som det verkar. 

Jag har en stark tro på att precis vem som helst kan lära sig investera på börsen och skapa en bättre ekonomisk framtid för dem själva. Man behöver ingen examen i civilekonomi, man behöver inte komma från en rik familj, man behöver inget startkapital (i en fond kan man handla för så lite som 100 kr) och man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet från börsen. Det har aldrig i historien varit lättare att lära sig något än vad det är idag, allt du behöver veta för att kunna börja investera finns ett knapptryck bort. 

Jag är en obotlig äventyrare och befinner mig stor del av året på resande fot, både privat och via jobbet. Att resa är min stora passion i livet och en av de stora anledningarna till att jag investerar i utdelningsaktier är för att skapa mig en passiv inkomst som kan hjälpa mig till mer frihet. Jag sparar inte för att bli rik utan för att bli fri! 

Sedan 2015 är jag helt skuldfri, jag sparar och investerar organiserat varje månad och 2021 passerade jag den magiska gränsen till min första miljon. Förut var jag en hopplös slösare, nu är jag en hoppfull sparare. 

Vill du komma i kontakt med mig finns jag på kollpakontot@gmail.comInstagram, Threads och X

God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.

/ K 

2 kommentarer:

 1. Otroligt inspirerande, ska bli kul att följa dig! Bor du kvar i värmen nu? :) Jag har lite drömmar om att bo halva året utomlands när jag kliver ut i friheten om ett par år! Tycker du att det blev billigare att bo utomlands än i Sverige?

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra!
   Absolut, nu i Januari firade jag 20 år under solen:)
   Att bo på deltid utomlands är en dröm många delar och det är något jag rekommenderar starkt. Bara att känna solen i ansiktet och kunna ta ett bad mitt i vintern är mycket värt:) Det sociala livet förändras mycket också då folk är ute på ett annat sätt när det är bra väder.
   Om det är billigare beror på var man bor, men Sverige är ett jämförelsevis dyrt land, så ja, visst är det billigare där jag bor. Den dagen det blir aktuellt med flytt eller längre utlandsvistelse är du välkommen att höra av dig om du har frågor;)

   / K

   Radera