Börja investera på börsen.

Denna sida innehåller reklamlänkar till Avanza.


Tycker du att det här med att spara pengar, aktier och börsen verkar krångligt? Du är inte ensam, men den goda nyheten är att det aldrig har varit enklare att spara i aktier och fonder än vad det är idag. 

I många år levde jag skuldsatt från löning till löning utan en enda krona på kontot, idag är jag helt skuldfri och 2021 nådde jag min första miljon på börsen. Mitt senaste All Time High är 1,7 miljoner uppdaterat 2024. Detta tack vare att jag tog steget att börja investera i aktier. Jag skriver denna sida med förhoppningen att någon som jag snubblar över detta inlägg och kommer igång med sitt sparande. Vem som helst, oavsett bakgrund kan lära sig att investera, kan jag så kan du!

Kom igång med ditt aktiesparande. Som med allt annat i livet så är det bästa sättet att lära sig något nytt just att ta det första steget och komma igång. Om man vill bli vältränad och stark så räcker det inte med att läsa om armhävningar eller kolla på träningsvideor på Youtube, man måste verkligen träna också. Samma gäller med aktier, att läsa om hur man investerar är en otroligt viktig del av processen men det är inte tillräckligt, man måste även ta steget att börja spara och investera. Tänk på att tiden är aktieinvesterarens bästa vän, så ju snabbare du kommer igång, desto bättre. 

Warren Buffett, i min mening världens bästa investerare, liknar sparandet i aktier med en snöboll som sakta börjar rulla utför en slänt. Ju fler aktier du köper, desto mer pengar får du i utdelning som du kan handla ännu fler aktier för. Snöbollen får upp mer och mer fart och till slut rullar den helt av sig själv. I början går det sakta men ju större din "snöboll" blir desto fortare går det att bli rik. Det bästa av allt är att backen aldrig tar slut och att det aldrig slutar snöa;)




Steg 1: Öppna konto. 

Jag använder mig av Avanza Bank (reklamlänk) för mina investeringar sedan 2013 och är ruggigt nöjd kund. Som nybörjare och småsparare har man ofta inte tillgång till så mycket pengar och för kunder som ännu inte har ett sparkapital på totalt 50 000 kronor erbjuder Avanza courtageklass "Start" (reklamlänk) där avgiften för köp av aktier är noll kronor. Du får även tillbaka alla fondavgifter tills du överstiger dina första 50.000kr i samlat sparande. 

Det finns tre olika typer av konton för investering av aktier och fonder, för enkelhetens skull så skulle jag rekommendera att du väljer ett ISK på grund av dess förmånliga beskattning och att du inte behöver krångla med deklarationen. Det är dock viktigt att påpeka att varje typ av konto har både sina för och nackdelar och vilket konto som passar bäst för just dig beror på en del olika faktorer. 

Med tiden kan det alltså vara idé att läsa på lite mer djupgående om varje konto för att se vilket eller vilka som passar en bäst. Naturligtvis kan man ha flera olika konton separat för olika typer av investeringar.

- Aktie & fond-konto(reklamlänk) Traditionellt aktiekonto där man betalar 30% skatt på utdelningar och eventuell vinst vid försäljning. Om man däremot säljer aktier med förlust så kan man kvitta dessa mot vinsterna vid deklarationen. 

- ISK (Investeringssparkonto)(reklamlänk) Med ett ISK-konto så beskattas man inte separat för varken utdelningar eller försäljningar, i stället dras en så kallad schablonskatt varje år på det totala innehavet på ditt konto, denna schablonskatt varierar varje år beroende på statslåneräntan och dras oavsett om ditt konto gått med vinst eller förlust. Med detta konto behöver man inte krångla med att deklarera sina affärer. 

- KF (Kapitalförsäkring) (reklamlänk) I en kapitalförsäkring står ett försäkringsbolag som ägare till innehavet på kontot i ditt ställe. Här behöver man precis som i ett ISK inte krångla med deklaration av sina affärer, man betalar en riskpremie och samma schablonskatt som på ett ISK dras varje år oavsett vinst eller förlust. 


Steg 2: Börja spara. 

Om man inte är van att spara pengar så får man vara beredd på att göra omställningar i sitt liv, åter igen tar jag mig själv som exempel. Jag kallar mig själv för en före detta ekonomisk katastrof, jag hade aldrig en krona över i slutet på månaden och dessutom var jag alltid skyldig pengar, med andra ord levde jag långt över mina ekonomiska förutsättningar. 

Om man vill bli rik på aktier så måste man till att börja med lära sig att leva på mindre pengar än vad man tjänar. En bra tumregel tycker jag är att "betala till sig själv först". Det innebär att varje gång lönen kommer in på kontot så börjar man månaden med att lägga undan en viss summa eller procent av lönen till sina egna investeringar, inte tvärtom som de flesta gör. Man spenderar först och sen sparar man om det blivit något över. 

Ett grundkoncept är att man skall spara 10% av sin lön till investeringar. Det kan vara en bra början för den som inte har rutin att spara, men när man hållit på ett tag så ökar ofta den siffran ganska snabbt eftersom man lär sig att skära ned på onödiga kostnader samtidigt som man blir triggad att spara mer. Det viktiga är att man kommer igång och avsätter en del av inkomsten till sparande och att dessa pengar inte finns tillgängliga för konsumtion på ens lönekonto. Här kommer tips på några smarta sätt att komma igång med ett billigt sparande: 

Avanza Zero (reklamlänk) är en gratis och passivt förvaltad indexfond som följer Stockholmsbörsens 30 mest handlade aktier, helt utan avgifter. Enkelt och gratis, bra kombo.

Avanza Global (reklamlänk) är en passivt förvaltad indexfond som innehåller flera hundra olika bolag från hela världen. Låg risk och låg avgift, 0,09%. 

Avanzas fondlista (reklamlänk) hittar du ett brett urval av både aktivt förvaltade fonder och indexfonder. Du kan även filtrera fram fonder som betalar utdelning:) 

Avanzas nybörjarguide (reklamlänk) är en fantastisk skola för nybörjare på börsen. Här kan du lära dig grundkoncepten för aktie- och fondinvestering.

Med Avanzas ränta på ränta-kalkylator (reklamlänk) kan du se hur dina investeringar växer över tid. 

Nu har du lagt grundstenen för dina framtida investeringar och de nya rutiner som du kommer att utveckla som sparare. Tiden är din bästa vän när du investerar pengar så vänta inte med att börja spara. För varje dag som går som du inte sätter dina pengar i arbete så förlorar dom värde som i stället kunde öka på börsen. Dessa pengar är början på din snöboll.

"Det bästa tillfället att plantera ett träd var för tjugo år sedan, det näst bästa är idag".  



Steg 3: Läs på om investeringar. 

Välkommen till din nya hobby. Om det är något jag kan rekommendera högt när det kommer till investeringar så är det att läsa många böcker, att läsa mycket är något som alla rika och framgångsrika personer har gemensamt. Bill Gates läser omkring 50 böcker per år och Warren Buffett ägnar 4-6 timmar varje dag på kontoret till att läsa. För mig var det just böcker som gjorde att jag tog steget att börja investera och det är fortfarande den största inspirationskällan. 

Länklistan över svenska sparbloggar uppdateras kontinuerligt till höger på min blogg och där finns mängder med begåvade bloggare som tillsammans erbjuder tusentals timmar av ovärderlig information. Hugg in och läs för livet. 




Steg 4: Bygg din egen pengamaskin.

Historiskt sett så har Stockholmsbörsen avkastat cirka 8% per år och även om det aldrig finns några garantier på börsen så finns det goda förhoppningar att denna trend kommer att fortsätta.

Jag har alltid varit vanlig löneanställd med normal lön, ändå har jag betalat av alla mina skulder och skrapat ihop ett sparkapital på cirka 1,4 miljoner. Det finns inte en chans att jag hade lyckats med det om jag hade lagt pengarna på ett vanligt bankkonto. 

Skillnaden mellan ett vanligt bankonto och att investera i aktier heter "ränta på ränta", det är själva råoljan som driver maskineriet. En aktie är en liten del av ett företag, när vi köper en aktie så lånar vi egentligen ut pengar till bolaget som (förhoppningsvis) använder dessa pengar till att investera i den egna verksamheten. I utbyte mot att vi lånar ut pengar till bolaget så vill vi ha något tillbaka och därför får vi ränta på pengarna i form av utdelning på vårt aktiekonto. 

För dessa pengar köper vi fler aktier, detta kallas att återinvestera. Det vill säga att vi använder räntan vi fått från aktierna till att köpa ännu fler aktier som i sin tur ger ny ränta. Kort och gott, ränta på ränta.

Se det som att ditt aktiekonto är en fabrik och dina pengar är arbetssökande i en värld utan arbetslöshet. Sätt dom i arbete så fort du bara kan och låt dom jobba dag och natt medan du ägnar dig åt annat. 

Detta kommer till slut att skapa en passiv inkomst i form av aktieutdelningar. Om du är beredd att gneta på tillräckligt länge så kan du en vacker dag ha skapat en pengamaskin som levererar tillräckligt mycket pengar för att du ska kunna leva utan att behöva vara anställd. 

Det finns många nivåer på ekonomisk frihet eller ekonomiskt oberoende, allt beror på relationen mellan inkomster och utgifter. En person som har låga levnadskostnader kan ganska fort skapa sig en friare tillvaro medan en person som ha högre omkostnader behöver jobba hårdare för att nå samma frihet. 

Vad som är frihet och rikedom är olika för alla, för mig är den ultimata lyxen att ha ledig tid och spendera den som jag vill. Denna frihet kostar pengar och det är därför jag investerar i aktier. Jag sparar inte för att bli rik utan för att bli fri. 



Lycka till med investeringarna. 

/K 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar