Latour och god jul.


Nu är det jul igen! 
Här i veckan landade julbonusen på kontot och jag passade på att fylla på mitt resekonto och naturligtvis köpa lite aktier. 
Strax innan stängning 2017 får Koll på kontot-portföljen en ny spelare, investmentbolaget Latour. 
Jag har väl haft bolaget i periferin under många år, men har aldrig velat köpa då direktavkastningen alltid varit ganska låg. Nybörjare som jag är så är det lätt att stirra sig blind på direktavkastningen och inte se hela bilden. Det ska sägas att det är tack vare åttaliga inlägg om Latour av bloggaren Petrusko som fått mig att öppna ögonen för bolaget och nu känns det verkligen som jag ångrar att jag inte köpt för länge sedan. 
Latour har haft en fantastisk totalavkastning de senaste 30 åren, otroliga 100000% med återinvesterade utdelningar, är det något annat bolag i Sverige som klår det? 


Om vi tittar på den korta period som jag sysslat med aktier, sedan oktober 2011, så har Latour presterat nästan 500% i totalavkastning. Tänk om jag lagt mina pengar där i stället för i surdegen Ratos?
Nåja, det är inte lönt att gräma sig över det förflutna, nu siktar vi mot framtiden och hoppas att Latour kommer att fortsätta vara det fantastiska bolag det varit hittills. 

Jag köpte 58 stycken aktier för runt 103 kronor (cirka 1,5% av portföljen) till att börja med men kommer att fortsätta köpa under en längre tid och skulle gärna se att bolaget utgör en 7-10% av portföljen under nästkommande år. 
Efter köpet kostar idag portföljen 411631 kronor. 

Skanska.
Mitt absolut bästa innehav någonsin har under året bromsat in lite och kryper nu ned mot lite mildare nivåer, det kommer att bli köp här också, garanterat! 
Jag köpte mina första aktier i Skanska i Maj 2013, då kostade aktien 118 kronor. Det blev sedan en del mindre köp fram till september 2014, då tyckte jag att aktien började bli dyr, då kostade den 145 kronor. 
Efter det steg aktien och toppade på 226 kronor i Januari 2017 och under hela den tiden vägrade jag köpa då jag tyckte att det bara blev dyrare och dyrare. 
Nu ångrar jag ju så klart att jag inte köpte mer när jag hade chansen, men åter igen, inte lönt att försöka vara efterklok. 
Däremot har jag hela tiden som jag suttit och tittat på aktien tänkt att den dagen priset sjunker ska jag i alla fall passa på så jag inte behöver ångra mig en andra gång. 
Med bibehållen utdelning, (hoppas naturligtvis på en liten höjning till våren) så ger Skanska en direktavkastning på 5% vid 165 kronor, det är möjligt att den sjunker lite till från dagens 171 kronor men oavsett tycker jag det är ett bra tillfälle att köpa nu. 
Den enda tråkiga aspekten med detta är frustrationen över att inte ha tillräckligt med pengar att handla för, jag antar att ni känner igen er... 

H&M
Det har inte varit en långtråkig höst för oss som följer H&M, den ena negativa nyheten efter den andra har pepprats ut i media. Få är bloggarna som inte skrivit om Persson's klädgigant och det verkar som många tappat förtroendet för bolaget. 
Nu spekuleras det i om utdelningen kommer att bibehållas under 2018 eller om H&M ska sänka sin utdelning för första gången sedan börsnoteringen? 
Jag är inte insatt i saken men vad jag har förstått så skulle en bibehållen utdelning innebära en skuldsättning för att bolaget ska kunna betala ut utdelningarna, och det hör nog inte heller till vanligheterna. 
Logiskt kan man väl tycka att det vore bättre om de sänkte utdelningen tills de fått ordning på torpet, men jag vet inte hur mycket det är värt för H&M att inte smutsa ner sitt fläckfria utdelningsrykte?

För min del så måste jag vänta med köp, i detta inlägg från Januari i år så skrev jag att jag skulle börja köpa från 195 kronor och nedåt, så blev det inte. 
I samband med att aktien började sjunka mer och mer och jag såg hur negativiteten ökade kring bolaget så blev jag rädd att ge mig in på ännu en utförsåkning i stil med Ratos. Jag måste säga att jag är väldigt less på Ratos usla resultat år efter år men kommer ändå att härda ut stormen och hoppas på utdelning förr eller senare, men jag har ingen lust att köpa in ännu en surdeg så just nu får H&M vänta. 

Som exempel har jag aldrig köpt Investor, det bolag jag allra helst vill ha i min väska, eftersom aktien alltid varit så dyr i mina ögon. Hade jag lagt alla mina Ratos-pengar i Investor hade utfallet varit väldigt annorlunda idag. 
Jag tror inte H&M kommer att gå under (inte Ratos heller) och kommer med all säkerhet att köpa aktier i bolaget i framtiden, men att ge mig in nu och riskera att aktien sjunker ytterligare i några år i utbyte mot en eventuell fin direktavkastning, det är jag inte beredd att göra. 
Skanska och Latour står högst upp på inköpslistan, men jag vill också dubbla mitt innehav i Castellum och köpa en liten skvätt norrlandspojkarna. 

God jul på er alla börshajar! 

Kommentarer