Att vara långsiktig är ett av de mest rekommenderade tipsen om man skall lyckas med sina aktieinvesteringar. Köp aktier i stabila bolag med sund ägarbild, behåll aktierna och återinvestera utdelningarna. Det är ett enkelt recept för att bli rik, på lång sikt. Men det kanske är just det som gör detta enkla recept så svårt att följa?
Varje dag blir vi bombarderade med nyheter från sociala medier, tidningar och diverse informationskällor. "Experter" meddelar vilka aktier man ska köpa eller dumpa, Trump twittrar om atombomber och Huawei, en dag är det kris i Grekland, en annan i Italien. Det finns alltid en anledning att känna rädsla, att tro att aktiemarknaden skall krascha, är det inte det ena så är det det andra. Själv tror jag att det är betydligt högre risk att stå utanför aktiemarknaden i väntan på det perfekta tillfället att investera än att köra på och investera genom alla dessa kriser och end-of-the-world-scenarion. Här följer några exempel för den som vill boosta sin tro på långsiktighet:
Coca-cola. Om man hade köpt en enda aktie i denna sockerdricka vid noteringen 1919 (40 dollar) så hade den idag varit värd 394 000 dollar (3,7 miljoner kronor). Om man dessutom hade återinvesterat alla utdelningar uppstiger denna summa till 9,8 miljoner dollar. Cirka 93 miljoner svenska kronor. Denna aktie har överlevt the great depression, andra världskriget, den svenska bankkrisen, IT-kraschen och ett oändligt led av olika politiska landskap. Till och med den stora hemska greklandskrisen som för några år sedan skulle sluka alla våra besparingar.
H&M. Den som investerade 10 000 kronor vid börsnoteringen 1974, återinvesterade alla utdelningar i bolaget och behöll aktierna i vått och torrt sitter idag på över 42 miljoner kronor. En siffra som kan vara bra att ha i åtanke i dessa dagar när H&M just genomgått (slash fortfarande genomgår) sin största kris på de senaste 30 åren.
Apple computer inc. När Steve Job´s garagedatorbolag börsintroducerades 1980 kostade en aktie 22 dollar. Om man hade köpt aktier i bolaget då för 1000 dollar, behållit och återinvesterat utdelningar hade denna investering idag varit värd hela 9 miljoner dollar. Det blir cirka 86 miljoner kronor på 39 år, en helt okej totalavkastning:)
Aktiestinsen. Lennart "aktiestinsen" Israelsson köpte 1946 sina första aktier i Sandvik. Genom att behålla sina aktier och återinvestera utdelningarna växte hans portfölj till hela 140 miljoner. Hur många kriser och undergångar har inte hans portfölj hunnit vara med om?
Latour. Detta investmentbolag är en av pärlorna på den svenska börsen med en historisk totalavkastning på hela 134 000%. Den som vid börsnoteringen 1985 satsade 10 000 kronor, behöll sina aktier och återinvesterade alla utdelningar hade idag haft över 13 miljoner kronor. Hur många anledningar att sälja dina aktier hade du haft sedan 1985 om du lyssnat på mediabruset?
Innan jag köper ett bolag försöker jag tänka på Warren Buffets kloka ord;
"If you aren´t willing to own a stock for ten years, don´t even think about owning it for ten minutes".
Min plan är att kunna leva helt, eller i alla fall delvis på mina aktieinvesteringar den dagen jag slutar arbeta. I min portfölj finns några av de klassiska svenska investmentbolagen, utdelningshöjare och samhällsbyggare. Jag köper aktier i dessa bolag i tron om att de kommer att överleva även de nästkommande 30-50 åren, inklusive kriser, domedagstwitter och börskrascher. Det ger ett helt annat perspektiv på alarmerande nyheter och tillfälliga nedgångar.
Det är teorin. Nu till det svåra med investeringen. Att följa sin strategi och verkligen ha nerverna att behålla dessa aktier även när det stormar på börsen, för den dagen kommer att komma, förr eller senare. Jag tror mig inte ha en bättre strategi än någon annan, jag är fullt medveten om att jag kan krossas psykologiskt den dagen börsen kraschar, att jag kanske inte alls pallar att hålla i mina aktier under en längre nedgång och att jag i stället för med pokal står med Svarte Petter den dagen jag slutar arbeta.
För mig sträcker sig långsiktigheten bortom min egen livstid, det vore fantastiskt om mina efterlevande kan fortsätta njuta av min pengamaskin den dagen jag lämnar in stämpelkortet. Det är cirka 40 år kvar tills den dagen då jag tror mig inte orka arbeta längre (i alla fall inte lika aktivt som idag) och skulle vilja kunna leva på mina investeringar. Jag hoppas ha mod och kraft att stå på mig och hålla mig till min strategi tills dess, sen får vi se vad det ger för resultat i slutänden.
Vad är långsiktighet för dig?
Ha en trevlig kväll alla börshajar:)
Instämmer i dina kloka ord broder :)
SvaraRaderaLångsiktigt för mig är för evigt
mvh
myntaren
Hej Myntaren.
RaderaKul att höra, då kör vi båda med ett vinnande koncept:)
Vi ses bland miljonerna.
/K
Jag tycker du resonerar klokt KPK!
SvaraRaderaOch det är nog som du skriver omkring den långsiktiga investeringsstrategin. Den kan vid en första anblick framstå som enkel - men däri ligger den paradoxala svårigheten - för det är svårt att vara disciplinerat långsiktig i allmänhet men ännu svårare i det konsumtionssamhälle vi faktiskt tenderar leva i. Jag tänker på den ständiga reklam som vi möter och samhällsnormer så som resor, hur vi ska bo, vilken bil vi ska köra, teknik hetsen med mera.
Långsiktighet för mig är en livsstil en livsfilosofi. Ett medvetet val. Sannolikt in i evigheten.
Intressant inlägg!
Mvh,
Atlas
Tjenare Atlas!
RaderaJa, det var så jag tänker. Egentligen är det ett ganska enkelt recept för att lyckas med aktier, däri det svåra. Jag tror att vi tenderar att alltid krångla till saker, kanske för att det som verkar enkelt inte skapar samma känsla av framgång. Att bli rik ska vara svårt, vad vet jag?
Precis som med hälsosam kost, det är mycket bättre att skapa en ny och sund livsstil som man gillar att hålla i stället för att försöka tvinga sig till någon idiotisk diet som man sedan hoppar av.
Livsfilosofi, långsiktig! Like på den:)
Tack för feedback
/K
Det är riktigt häftigt att läsa om dessa gamla rävar som avkastat galet mycket pengar. Hoppas några av mina aktier kan göra detsamma.
SvaraRaderaMvh PB?
Hejsan PB?
Radera"Historisk data är ingen garanti för framtida avkastning" brukar det heta. Visst, det är sant, men om jag håller i mina aktier så finns det i alla fall en chans att det upprepas:)
Jag lever på samma förhoppning som du.
/K