Återbetalning av utländsk källskatt i KF hos Nordea.


När man äger utländska aktier på ett svenskt konto så belastas utdelningarna från dessa aktier med en källskatt på 15%, denna skatt dras av det land där aktien har sin skattehemvist. Det går  sedan att få tillbaka skatten på ett enkelt sätt genom att äga aktierna i en kapitalförsäkring (KF). Då är det banken som reklamerar denna skatt från utlandet i stället för att göra det själv som kund (vilket skall vara extremt krångligt).

Däremot är det stor skillnad på hur lång tid det tar att få tillbaka denna källskatt beroende på vilken bank man använder. På sista tiden har Nordea fått mer och mer bra reklam bland oss småsparare ute bland bloggarna då de verkar ha förbättrat väsentligt sin plattform Nordea Investor och nu erbjuder dom dessutom ett rörligt courtage på 0,06% för svenska och nordiska värdepapper. Den främsta anledningen till att man öppnar KF hos Nordea verkar dock vara att de är väldigt snabba på att betala tillbaka denna utländska källskatt, det skall nämligen ta endast 6 veckor innan man får den tillbaka in på kontot igen. 

Jag har frågat kundtjänst på Nordea angående detta och fått följande svar:
- "Hej, ja, det stämmer att skatten betalas tillbaka inom 6 veckor. Utdelningar på utländska aktier i försäkringen belastas med utländsk källskatt. Nordea Liv & Pension begär i sin tur avdrag för denna förutsatt att det finns ett skatteavtal med landet där aktien har sitt säte. För att man som kund ej skall behöva vänta så sätter Nordea Liv & Pension åter den utländska källskatten enligt dubbelbeskattningsavtalet inom ca 6 veckor. Man kan alltså säga att Nordea Liv & Pension ligger ute med pengar och att det är anledningen till att återbetalning kan ske relativt snabbt".

Det är utan tvekan en bra nyhet då andra banker tar mellan två och tre år på sig att betala tillbaka skatten. Skillnaden hos Nordea är alltså att man väljer att ligga ute med pengarna medan de andra aktörerna väntar med att betala ut till kund tills dom själva fått tillbaka skatten. Guldstjärna i kanten här för Nordea alltså. 

Vad det gäller valutaväxel när man handlar med utländska papper hos Nordea så tar dom 0,25% i växlingskostnad för köp, sälj och utdelning. (Utöver courtage så klart). Detta går naturligtvis i båda riktningar, alltså blir spreaden 0,5%. Låt oss säga att vi köper aktier i ett bolag som handlas i Euro och att Euron står i 10 kronor. Detta innebär att du vid köp betalar 10 025 kr och vid försäljning av aktierna får 9975 kr. Prislistan hittar du här

Både ISK och KF är gratis att inneha hos Nordea, även internet och telefontjänsten som man behöver för att använda kontot är i dagsläget gratis. Alltså kan man utan problem överföra pengar till sitt ISK eller KF på Nordea och investera utan extra kostnad. Däremot, för att sedan kunna ta ut pengar från sitt ISK eller KF och överföra till en annan bank så krävs det en betaltjänst som är avgiftsbelagd. Denna tjänst kostar 12 kronor i månaden om man inte redan är betalande kund hos Nordea. Deras vardagspaket kostar i dagsläget 36 kr i månaden (432 kr/år) vilket är förhållandevis dyrt.

Jag har mina aktier hos Avanza och är otroligt nöjd med deras service över lag, jag har inte några planer på att byta till en annan operatör men det är alltid intressant att undersöka olika alternativ och det är ju inget som hindrar att man har konton på flera håll. Är det någon av läsarna som har provat på Nordea Investor och handel med utländska papper så uppskattas det mycket om ni vill lämna en kommentar nedan och berätta om erfarenheten. 

Ha en trevlig helg alla börshajar. 

Kommentarer

 1. Just det faktum att man inte behöver vänta flera år på källskattsreturen trumfar. Kan inte förstå hur någon kan välja Avanza eller Nordnets KF när skillnaden är som natt och dag.

  Gällande valutaväxling är det väl 0,25% hos alla aktörer. Jag hade gärna sett prispress där men all konkurrens sker genom courtage.

  Tack för din bevakning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Myntaren.
   Ja, det är onekligen stor skillnad. Vad det gäller valutaväxel så är det som du säger samma hos de flesta, att sänka den avgiften skulle om något vara en konkurrenskraftig kundmagnet.

   Tack själv för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 2. Tips: det är måhända förknippat med avgift för att föra över pengar från Nordea, men det är gratis att hämta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Hämta? Kan du utveckla det lite...

   /K

   Radera
 3. Håller med myntaren!
  När man väl lärt sig KF på Nordea så fungerar det utmärkt har på ett år fått Ca 3000 från Nordea på källskatten.
  Vem vill vänta 3år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan.
   Ska jag tolka det som att Nordeas plattform skulle kunna förbättras? Har inte själv sett den så jag kan inte jämföra. Men det lär man sig ju i så fall.

   Tack för input.

   /K

   Radera
 4. Att källskatten återbetalas så snabbt är i princip det enda som är bra med Nordea Investor. Webbsidan och dess mobila motsvarighet är skit, helt enkelt. Ingen som har varit med i utvecklingsarbetet verkar ha haft för avsikt att den någonsin skulle användas. Som tidig prototyp är den helt okej, men hos en storbank som har satsat åtskilliga miljarder på sin IT är den helt åt skogen för dålig. Jag har skrivit åtskilliga blogginlägg om denna,

  http://snalgrisen.blogspot.com/2018/09/nordea-investor-vi-forsoker-igen.html
  http://snalgrisen.blogspot.com/2018/09/nordea-investor-del-2.html

  Inte mycket har hänt sedan detta skrevs, tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!
   Oj, man blir nästan sugen på att skapa ett konto och logga in bara för att se detta ha ha!
   Hur svårt kan det vara i dagsläget att fixa en användarvänlig plattform? Det är en av anledningarna till att jag gillar Avanza så mycket, deras hemsida och app är guld.
   Tack för länkar och input:)

   /K

   Radera
  2. Vet inte om det är så svårt, man skriver in aktiens namn, pris och antal. Och trycker på köp. Funkar varje gång jag har gjort det.
   Och så verkar en del ha svårt att ta ut pengar ur kf ("återköp" på försäkringsjargong), det finns en knapp som det står "återköp" på och trycker man på den och anger belopp och konto så återfinns pengarna där.
   Vari består svårigheten? Nä, prova själv så får du se om du tycker det är svårt eller lätt.

   Radera
  3. Hejsan.
   Nä, svårt tror jag inte det kan vara. Däremot är det irriterande med en hemsida som inte fungerar bra, är trög eller helt enkelt inte användarvänlig. Blir mer och mer triggad att se denna plattform ha ha!

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
  4. Använder själv Nordea och tycker inte det är speciellt svårt. Gillar skarp deras funktion där man kan skriva in pris och summa istället för pris och antal. Mycket smidigare då man oftast har en summa att köpa för och slipper räkna ut antalet aktier. Inte så svårt men bekvämt :).

   Sedan vette tusan om det är så svårt att få tillbaka på källskatten så länge det skattas 15% då man begär det från svenska skattemyndigheten. Det är bara i enskilda fall man kan få tillbaka från käll-landet. Till exempel Danmark där de drar 27% vill jag minnas. Då vi i norden har avtal för att enbart skatta 15% i nordiska länder kan vi begära tillbaka det som överskrider 15%. Dvs. 12% från Danmark. Och det här ar absolut inte lätt enligt mig, det tar betydligt mer än 3 år. Du måste först styrka att du är en nordisk medborgare, aldrig bott i Danmark och en del andra saker.
   Lustigt nog kan vi få tillbaka för mycket i vissa fall där de bara har 10% källskatt, t.ex. UK om jag minns rätt. Hur som. Om skattemyndigheten kommer på en blir det inte kul då det är straffbart.

   Radera
  5. Hej Investerarfar.
   Tack för input om din syn på Nordea, mycket uppskattat:)
   Vad det gäller skatten så skulle jag personligen inte orka bry mig om att göra det själv via skatteverket utan det får bli via en av aktörerna. Då får det hellre ta lite längre tid, kalla mig lat:)

   /K

   Radera
 5. En sak jag saknar är att kunna belåna kf hos Nordea. Det underlättar vid köp så att man köpa då det dyker upp bra tillfällen, som i mars, och sedan föra över pengar i efterhand. Annars behöver man ha en hög med pengar liggandes beredd.
  För de som investerar medvetet med mer långsiktig hävstång så går inte det heller.
  Och belåning av kf hos Nordea verkar inte heller ligga i korten vad jag känner till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Jag har aldrig belånat min portfölj så jag kan inte säga att det personligen är något jag letar efter hos en operatör, men det är säkert många som gör på det sättet som du säger. Jag lever dock efter mitt mantra att "om jag inte har råd att köpa kontant så har jag inte heller råd att köpa på kredit". But that's just me:)

   Tack för besök och bra input.
   /K

   Radera
  2. Alltså, det är ju supersmidigt för alla dessa nyemissioner som inte är garanterade, om man nu vill delta i sådant. Annars måste man hålla pengar på kontot utifall att man får tilldelning. Med kredit kan jag föra över pengar i efterhand i det få fall man får någon tilldelning.

   Radera
 6. Jag har mina utländska aktier på Avanza, mest för att jag gillar Avanza. Jag blev dock besviken när jag förstod att det tar så lång tid att få tillbaka källskatten, men att börja forska runt och jämföra är jag i dagsläget så innerligt trött på. Så det får vara så länge. Människan är ju av naturen lat, och jag är människa i allra högsta grad just nu. Mycket tid har gått åt till att jämföra bästa räntan på sparkonton, byta sparkonto då räntan sänkts, jaga courtagefritt genom att öppna nytt på Nordnet/Shareville. Utöver detta är jag kund hos en av storbankerna för min vardagsekonomi. I slutändan blir allt svåröverskådligt och splittrat bara för att man naturligtvis vill ha allt så billigt som möjligt. Det är ju precis detta bankerna vet och skor sig på, att man inte orkar bry sig och att man vill ha det så smidigt som möjligt. Nu är inte mina utländska en stor del av min portfölj, så jag tänker att den dagen jag börjar engagera mig mer kanske jag byter. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.
   Du har helt rätt rakt igenom. Det är ett hassle att hela tiden leta efter nya billigare alternativ, utan tvekan. Själv finner jag nöje i det, i förra veckan sparade jag in en fin slant åt min gamla mamma genom att byta en del abonnemang, men det är bökigt, absolut.
   I fallet med källskatten så visst är det surt att behöva vänta tre år hos Avanza, men å andra sidan så är jag otroligt nöjd kund hos dom sedan 2013 och jag tycker deras service är kanon rakt igenom, inte ett klagomål har jag att komma med. Deras hemsida och app uppdateras kontinuerligt och fungerar superbra, ringer man så svarar dom och är trevliga och hjälpsamma, det tycker jag är mycket värt. Inlägget om Nordea är lite av en bevakning och för att checka av vad andra användare tycker om deras service, jag har inte ännu något konto hos dom och det ska mycket till innan jag lämnar Avanza. Jag har heller inte ännu några utländska aktier i min väska, jag säger som du, när den dagen kommer bekymrar jag mig om det.

   Tack för jättebra input och ha en sol-i-ansiktet-dag.
   /K

   Radera
  2. Känner du till att Avanza inte längre i praktiken återbetalar all utländsk källskatt i KF, alltså inte 100%, utan kanske runt 80%. Så har det varit i flera år nu.
   Nordnet betalar tillbaka 100% , och så även Nordea.

   Radera
  3. Hej!
   Nej, det hade jag verkligen ingen aning om?
   Ska kolla upp det med Avanza. Tack så mycket för info.

   /K

   Radera
  4. Men hur motiverar de det? :-(

   Radera
  5. Har just skrivit till Avanza och frågat om detta, återkommer med en uppdatering när jag får svar.

   /K

   Radera
  6. Har tidigare frågat Avanza om detta och fått följande svar:
   "Tack för ditt meddelande.

   Vi begär avräkning för Avanza Pension (KF) som helhet och för alla underliggande kunder. Vi skiljer däremot inte på hur mycket och till vilket land som kunden betalat utländsk källskatt. Det innebär att när vi återfår totalsumman så fördelar vi ut den summan med en lika stor andel av den skatt som kunden belastats med. Det fördelas jämt över alla kunder eftersom vi saknar teknisk och administrativ möjlighet att lösa det på något annat sätt.

   För 2016 (som återbetalas nu i år 2019) har det danska Skatteverket mycket längre handläggningstid än förväntat, detta till stor del på grund av att de har haft tidigare fall av bedrägerier. Vilket leder till att vi inte fått tillbaka den överskjutande delen som vi på Avanza Pension själva begärt avräkning för och detta berör därmed samtliga kunders utländska källskatt oavsett om det funnits ett danskt innehav eller inte.

   Hur det kommer bli med kommande år kan vi tyvärr inte svara på i dagsläget men vi hoppas givetvis på att processen kommer gå smidigare.

   Återkom gärna vid fler frågor eller funderingar."

   Uselt av dom att inte kunna sköta detta bättre.

   Radera
  7. Hej.
   Tack så mycket för input.

   /K

   Radera
 7. Tack till alla som läst och kommenterat på inlägget, mycket uppskattat. Här kommer en liten uppdatering med den information jag fått från Avanza angående återbetalning av utländsk källskatt 2020.

  "Vi har alltid ambitionen att begära tillbaka och sedan kunna återge 100% av den källskatt som våra kunder betalar. När vi söker tillbaka källskatten så gör vi det hos svenska Skatteverket, de ger sedan avräkning i enlighet med de dubbelbeskattningsavtal som finns i respektive land.

  För 2017 (som återbetalas nu i år 2020) har exempelvis det danska Skatteverket mycket längre handläggningstid än förväntat, detta till stor del på grund av att de har haft tidigare fall av bedrägerier. Vilket leder till att vi inte fått tillbaka den överskjutande delen som vi på Avanza Pension själva begärt avräkning för. När utbetalning av den överskjutande delen kommer ske kan vi i dagsläget inte säga, men vi kommer självklart att göra det så snart vi har möjlighet.

  Vi begär avräkning för Avanza Pension (KF) som helhet och för alla underliggande kunder. Vi skiljer däremot inte på hur mycket och till vilket land som kunden betalat utländsk källskatt. Det innebär att när vi återfår totalsumman så fördelar vi ut den summan med en lika stor andel av den skatt som kunden belastats med. Det fördelas jämt över alla kunder eftersom vi saknar teknisk och administrativ möjlighet att lösa det på något annat sätt. Men som sagt har vi ambitionen att kunna återge 100% och hoppas detta kommer bli bättre i framtiden. Teoretiskt sett så delas källskatten jämt (procentuellt) på alla kunder oavsett om du har danska innehav eller inte i detta fallet.

  Vi har faktiskt haft den frågan uppe på ledningsnivå men i nuläget är inget beslut taget kring att fylla igen summan från egen ficka. För att du ska förstå bakgrunden så handlar det om att vi inte har nedsättning direkt från ex. Danmark samt inte heller har verksamhet i det landet så som exempelvis Nordnet har. Därför har vi en annan skattesituation än dem där.

  För Nordea (som hanterar det snabbare än oss) så handlar det i sammanhanget, hos dem, om relativt lite pengar för dem och därför kan de betala ur egen ficka och ligga ute med pengarna (i varje fall i detta lågränteläge). Vi hoppas såklart det ändras även hos oss men vi kommer först och främst kriga för att få tillbaka de pengar vi har rätt till via danska skatteverket (även om skattegången ställer till det tidsmässigt)".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera hur omsorgsfullt Avanza undviker att tala om hur mycket de i verkligeheten återbetalar men däremot gärna trycker på sin ambition "100%" (nähä?).

   Att det här är en verklig konkurrensnackdel för Avanza är det inget snack om. Därför är de måna om att gjuta olja på vågorna, så mycket det går.

   Jag som aktieägare i Avanza tycker att det är besvärande men sålänge det inte leder till inkomstbortfall/resultatbortfall att tala om, eller att Avanzas varumärke skadas så accepterar jag det. Men mina egna placeringar som berörs av detta har jag inte på Avanza. Självklart inte.

   Radera
  2. Hejsan.
   Jag håller med, det är helt klart en konkurrensnackdel för Avanza men personligen (eftersom jag själv inte ännu äger några utländska aktier) har jag bara bra saker att säga om Avanza så här långt. Jag har varit nöjd kund i många år och det hoppas jag fortsätta vara, dock kommer jag inte att öppna KF hos Avanza så länge dom inte förbättrar återbetalningen av källskatt.

   Tack så mycket för input.

   /K

   Radera
 8. Då tolkar jag det som att det enbart är danska aktier som drar ner återbetalningen på övriga länders aktier, eftersom det är det land som det hänvisas till i båda svaren med ett års mellanrum? Och även om man medvetet undvikit danska aktier för att man vet om att det är så, så får man ändå betala för att andra valt att investera i danska aktier? Å andra sidan, om man visste det så hade man väl inte valt Avanza som förvaltare av ens KF...

  Tack för era svar! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.
   Ja, det stämmer. Skatten delas ut jämt (procentuellt) på alla kunder oavsett om du har danska innehav eller inte i detta fallet.

   /K

   Radera
 9. Om man skulle spetsa till det skulle det kunna låta något i stil med: På Avanza betalar du högre courtage, och du betalar extra skatt samt du får vänta i åratal för att få tillbaka dina pengar som dras på utdelningar. En del anser att Avanza är så mycket bättre att det är värt det, anser du också det?

  SvaraRadera
 10. Är det verkligen så att Nordea väljer att ligga ute med källskatten för egna medel för att de är så snälla?

  Låter ju mer troligt att Avanza och andra aktörer helt enkelt är lite mer evil än den gamla Storbanken?

  Det känns som det aldrig blivit helt transparent hur detta egentligen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   När jag ställde frågan hos Nordea så fick jag svaret att dom betalar tillbaka skatten på 6 veckor och att dom ligger ute med pengarna åt sina kunder, varför eller hur dom kan göra det frågade jag inte om. Ärligt talat vet jag inte men jag antar att, som med allt annat här i världen, om dom gör det så är det för att dom tjänar på det. Om jag skulle bli kund hos Nordea så spelar det mig egentligen liten roll varför så länge jag får tillbaka skatten:)

   Tack för input.

   /K

   Radera
  2. Det verkar helt rimligt att de inte har samma möjligheter som Nordnet och Nordea, som har verksamhet utomlands.

   Däremot är de helt klart mer "evil" än flera av storbankerna vad gäller att klämma småsparare på courtage. Jag har nyligen flyttat mitt sparande till Nordea, delvis för att courtaget är mycket lägre i absoluta belopp men framförallt för att de inte har den löjliga leken med att välja courtagenivå innan man handlar. Den som väljer otaktiskt får betala helt i onödan.

   Löjligt! Kom med i matchen Avanza (och Nordnet)!

   Radera
 11. Hade gärna gått över till KF hos Nordea men Avanzas websida är för bra att jag kan acceptera den längre återbetalningstiden. Här känns det som att Avanza har blivit för stora att de blivit tröga som de äldre storbankerna. Dock kan jag inte förstå hur de tycker att alla ska dela på den återbetalda källskatten, även fast man själv inte har exempelvis danska aktier.

  SvaraRadera
 12. Hej,

  Hur ser det ut när man öppnar KF i Nordea. Kan man undvika att ha bankkort hos dom eller måste man ha deras paket som man får när man blir kund? Kostar 288kr per år. Kommer inte användas så det blir onödigt. Har tänkt att flytta från Avanza till Nordea med utländska aktier .

  SvaraRadera

Skicka en kommentar