Mina indexfonder.

Det här inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza bank.


Ni som hängt här ett tag på bloggen vet att jag sedan några år tillbaka viktat portföljen mer och mer mot index, inte för att portföljen gått dåligt men för att den i fortsättningen ska gå ännu bättre. Statistiken talar för det och som riskspridning känns det rätt då risken att en bred indexfond skulle gå ned till noll är i stort sett  obefintlig. Det vill säga om inte fondförvaltaren lägger ned fonden och du får dina pengar tillbaka eller alternativt världens undergång. Jag har tre olika indexfonder i väskan och tänkte dra en genomgång av dom.

1: Handelsbanken USA Index Criteria B1 (reklamlänk) är en billig svensk indexfond (avgift 0,22%) som speglar den amerikanska marknaden och som ger utdelning i cash. 
Jag önskar att jag kunde säga att alla SP500 bolag var med men vad jag vet finns det ingen sådan komplett indexfond för oss här i Sverige. Fonden har som dom flesta svenska fonder ett ESG-filter och följer indexet Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned US Index NTR och innehåller +400 amerikanska bolag. Oavsett ESG eller inte så är detta den indexfond för USA som presterat bäst bland dom jag har hittat och dessutom ger den utdelning. Full pott enligt mig. Fonden har de senaste 10 åren gett en totalavkastning på 428% och om du vill se grafen så rekommenderar jag att du antingen kikar direkt på Handelsbankens fondlista eller på andelsklass A av samma fond hos Avanza (reklamlänk) eftersom grafen för B visar totalavkastning exklusive utdelning. Fonden finns i två olika andelsklasser. A & B. Skillnaden mellan dom två är att andelsklass A återinvesterar alla utdelningar i fonden och B ger utdelning i cash på ditt konto (om du har Avanza eller Nordnet, i annat fall dubbelkolla med din bank). 
Totalavkastningen är den samma oavsett om man väljer A eller B då det är exakt samma fond med exakt samma innehåll, förutsatt att du med andelsklass B återinvesterar utdelningarna i fonden.

Utdelning: 
Jag kör med andelsklass B som ger utdelning i cash på kontot. Anledningen till det är två. Även om jag lutar mer och mer mot index så älskar jag fortfarande utdelningar och vill i framtiden att det ska plinga till i appen när pengarna regnar in. Nummer två är att jag inte vill behöva sälja andelar för att på så sätt skapa mig en egen utdelning.

Fonden lämnar utdelning i mars varje år och har som målsättning att dela ut 3,5% av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning. Fonden är som sagt en svensk fond så det går bra att ha den på ISK, det dras alltså ingen skatt på utdelningarna utan du betalar schablonskatt som vanligt. Avstämningsdag är 13:e mars och utdelningen betalas ut till ägarna den 14:e mars. Här kommer den historiska utdelningen för 10 år tillbaka:

2023: 15,88 kronor

2022: 16,29 kronor

2021:  13,89 kronor

2020: 14,14 kronor

2019:  9,07 kronor

2018:  9,07 kronor

2017:  8,60 kronor

2016:  7,49 kronor

2015:  7,12 kronor

2014:  5,42 kronor

I skrivande stund har fonden en NAV-kurs på 556,05 kr och med föregående års utdelning ger det en DA på 2,85% men jag hoppas naturligtvis på en utdelningshöjning i år som förbättrar detta lite. Jag har just nu lite drygt 300K i denna fond som motsvarar 22% av portföljen

*Uppdatering 2024/03/13: Fonden har meddelat en utdelning för 2024 på 20,04 kronor per andel som till dagens andelsvärde ger en direktavkastning på 3,5% som utlovat. Dokumentet för utdelningar 2024 i handelsbankens fonder hittar du här: 

Som jag nämnt tidigare så väljer jag en indexfond som speglar den amerikanska börsen över en global indexfond då de flesta globala indexfonder ändå innehåller cirka 60 - 70% USA och har presterat (historiskt) betydligt sämre än en ren USA-fond.


2: SEB Sverige Indexnära B utdelning (reklamlänk) är en svensk billig indexfond (0,26%) som speglar den svenska börsen. Fonden följer indexet SIXPRX vilket innebär hela Stockholmsbörsen, men även här har vi ett ESG-filter som eliminerar en del innehav. Trots det så har fonden presterat bra, bättre än OMX Stockholm 30 General index inklusive utdelning och således även Avanzas gratisfond Avanza Zero som speglar detta index. Totalavkastning för 10 år ligger på 171%. 


Precis som med den ovan nämnda amerikanska indexfonden så finns även denna fond i två olika andelsklasser, A & B, där B lämnar utdelning i cash på kontot. Jag kör med andelsklass B av samma skäl som med den andra fonden. Vill man titta på grafen så bör man dock välja andelsklass A för att få en korrekt bild av avkastningen inklusive återinvesterad utdelning. (Det säger ju sig själv att om man äger andelsklass B men inte återinvesterar pengarna i samma fond så blir ju totalavkastningen så klart inte den samma). But that goes whitout saying. 

Utdelning: 
Snarlikt upplägg som den andra fonden, utdelningen landar i Maj och har som målsättning att betala 3,5% av andelens värde vid datum för fastställande av utdelning. De senaste 10 åren har dessa utdelningar klirrat in:

2023:  7,74 kronor

2022: 7,60 kronor

2021:  6 kronor

2020: 5,4 kronor

2019:  5 kronor

2018:  5,5 kronor

2017:  4,7 kronor

2016:  4,9 kronor

2015:  4,4 kronor

2014:  4,1 kronor

Med dagens NAV-kurs på 216 kr så ger det med 7,74 kr i utdelning en DA på 3,5%. Fonden är helt ny i portföljen och där ligger än så länge bara några tusenlappar men innehavet kommer att växa till sig med tiden. Som svensk investerare (småsparare if you will) och med Stockholmsbörsen som en av världens bäst presterande så är det för mig en självklarhet att ha denna (eller liknande) indexfond i väskan. För mig blir det denna både på grund av bra avkastning men även här, utdelningen. 


3: Aktiespararna direktavkastning B (reklamlänk) är en passivt förvaltat indexfond som investerar i de 21 bolag som har högst direktavkastning bland de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Fonden följer SIX Sweden Dividend 21 SRI Gross Index (SIXSEDIV21SRIGI) och finns i två olika andelsklasser; A & B. Andelsklass A återinvesterar automatiskt utdelningarna från innehaven i fonden och andelsklass B ger utdelning i cash på kontot. Jag skulle så klart välja andelsklass B och gillar när det klirrar i kassan. Notera att totalavkastningen är den samma för båda andelsklasser. Grafen för andelsklass B hos Avanza visar en sämre avkastning än andelsklass A, men det är eftersom grafen för andelsklass B är justerad för utdelning. Det vill säga att man subtraherat utdelningen från grafens utveckling. 
Fonden har en total avgift på 0,35%, vilket är litet i dyraste laget för en snåljåp som Koll på kontot, men jag köper det då alternativet att själv investera i alla de underliggande innehaven och hålla reda på dom skulle bli en betydligt mycket dyrare och sämre affär. 

Fonden ger en helt rimlig avkastning som man kan förvänta sig om man investerar i denna typ av stora svenska bolag, varken mer eller mindre. Sedan starten 2016 (7 år) har fonden haft en totalavkastning på 97% vilket ger en genomsnittlig årsavkastning (CAGR) på 10,2%. Man dubblar alltså sina pengar vart sjunde år. Visserligen har fonden presterat snäppet sämre än OMX30 inklusive utdelningar som under samma tidsperiod levererat 112% och 11,3% per år i genomsnitt, men väljer man att investera i denna fond så är det ju inte att bara maxa totalavkastningen som är målet tänker jag. Det är utdelningen man är ute efter. Är man inte speciellt intresserad av utdelning så finns det ju många andra alternativ på fondmarknaden att välja bland. Personligen nöjer jag mig gott med att en del av portföljen "bara" avkastar dryga 10% per år i utbyte mot att jag får en fet utdelning varje vår. 

I mars månad varje år görs en revidering av indexet och fondens innehav och vid det tillfället väger alla bolagen lika i fonden. Sedan utvecklas dom så klart olika under året. Så här ser den uppdaterade portföljen ut för 2024 med tre nya bolag, Avanza bank, Holmen & Elekta B. Jag är väldigt glad att Avanza kvalat in i indexet då det är ett bolag som jag länge önskat ha i min portfölj. Jag är ju även nöjd kund hos dom sedan 2013 så det passar ju bra. 
Utdelningen fastställs i början på juni och betalas ut den 19:e juni. Hittills har utdelningarna sett ut så här:
2021:  5,08 kr
2022: 9,21 kr
2023: 7,23 kr

I skrivande stund är kursen 125,13 kronor per andel och baserat på förra årets utdelning ger det en direktavkastning på 5,8%. Till våren får vi se om fonden bjuder på en höjning men oavsett så tycker jag att det är helt okej att köpa en hel påse med aktier med en direktavkastning på nästan 6% till låg risk. Jag gillar den här fonden och ser den som en bra spelare i min portfölj. 

Här hittar du alla mina inlägg om fonder som ger utdelning i cash. 

God avkastning på er allihopa, vi ses bland miljonerna. 

/K 

6 kommentarer:

 1. Det här är en bra fond, Själv så kör Jag på Xact Sverige som innehåller ca 70 bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Mikael.
   Xact Sverige har jag tittat mycket på, en fin exponering mot den svenska marknaden och med utdelning, det gillar jag. Jag valde SEB på grund av det lite bredare innehållet men oavsett tror jag båda kommer att ge en fin avkastning på sikt. Jag funderar på att komplettera med Xact Högutdelande men jag har inte kommit till klarhet där ännu.
   God avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
   /K

   Radera
 2. Nyfiken fråga. Varför inte Handelsbanken Sverige 100 B1 med 4% istället för SEB 3,5%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leva drömmen.
   Jag hade inte koll på den fonden du nämner när jag valde SEB men det är helt klart en intressant kandidat. Tack för tips och god avkastning på dig.
   /K

   Radera
 3. När har SEB Sverige Indexnära B utdelning sin X-dag?? Kan inte hitta datumet på internet eller i deras fondfaktablad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Linus.
   Förra året delade fonden ut den 25:e Maj, jag antar att det kommer att bli samma datum i år. X-dagen för fonder som ger utdelning brukar då vara bara en dag innan. Men för att vara på den säkra sidan kan man ju ha några dagars marginal.
   Jag länkar till utdelningen 2023.
   https://webapp.sebgroup.com/mb/mblib.nsf/alldocsbyunid/D49CABC544B2AE2FC12589A300273250/$FILE/Dividends_May_2023_Swe.pdf

   God avkastning på dig.
   /K

   Radera