Ratos höjer utdelningen och jag sänker utgifterna.Nu stundar våren snart och aktiesparare landet runt börjar gnida sina händer, så även jag (om än i liten skala).
Mitt största innehav Ratos höjer utdelningen till 3,25 kronor och med det är min yield on cost på Ratos 5,1%, en ganska mitt i prick sund avkastning. 

Sedan har vi Nokia som även i år kommer att dela ut lite till oss som fortfarande har tro. Det blir 0,14 euro per aktie som i dagsläget motsvarar 1,33 riksdaler. 
Alla utdelningar kommer naturligtvis att återinvesteras i bolaget.

Utdelningsmålet för portföljen i år som ligger på 2/12 av månatlig aktiebudget kommer att uppfyllas utan problem, dock inte tillräckligt för att ta oss vidare till nästa steg. 
Däremot borde vi kunna få lite momentum och hoppa upp två pinnar nästa år och på så sätt handla "gratis" aktier fyra månader av tolv. 
Get in line and stay in line, and you will get there eventually! 

Det bästa med dagens inlägg är dock inte att jag ökat inkomsten, utan att jag sänkt utgifterna. 
I Maj påbörjas byggandet av sommarstugan och det har varit en del att stå i på vägen. 
Sedan vi i familjen sist byggde så har regeringen varit framme och hittat på en del nya tips och tricks för att skatta gemene man. 
Ett av dessa är att man numera måste anlita en byggkontrollant som skall se till att man inte slinter med hammaren och bygger för stort eller för litet, en frilansare eller någon från kommunen som kommer ut till bygget lite då och då och ser till att allt är som det skall. Jag skulle tro att det blir mest en kaffe och sen hem igen... 
För ett enkelt sommarstugebygge skall viktigpetter ha cirka 12.000 kronor, det verkar kanske inte så mycket i jämförelse med hela beloppet på stugan men många bäckar små räknas även i motsatt riktning. 

Ytterligare vill kommunen att jag ska betala ytterligare 10.000 för en situationskarta över byggområdet som skall bifogas med bygglovshandlingarna, detta slipper jag dock nu efter att ha grävt lite i normerna och kommit fram till att fastigheten inte behöver kartläggas då den redan är bebyggd. Tio papper extra i påsen. 
Bäst av allt är att jag slipper betala 50.000 kronor för nyttjande av privat väg som det också varit tal om, en glad nyhet som lägger femtio sedlar till i byggkassan. 
Totalt har jag idag dragit ner byggbudgeten med 60.000 kronor, inte fy skam! 

Sedan får man sig en tankeställare då man råkar läsa ett reportage i SvD om världens dyraste internatskolor för rika familjers barn, där föräldrarna betalar mellan 800.000 till över en miljon i årsavgift för studierna... 
Här går man omkring och gnetar för att få ihop till en miljon i aktier medan andra ser det som fickpengar.
Nåja, inget att gräma sig över, all gör vi våra val i livet. 
Huvudsaken att jag numera lever på rätt sida av räntan i alla fall. 

Hej! 

Kommentarer