En liten solAv världens nästan 7,3 miljarder invånare har cirka 1,2 miljarder inte tillgång till elektricitet, helt vanlig elektricitet som du och jag bränner så det står härliga till varje dag. 
Själv är jag av den mer ekologiska/ekonomiska sorten och gör allt jag kan för att dra ner på elräkningen och i den mån jag kan skydda naturen. Jag kör led-lampor i hela lägenheten, släcker alltid lampan när jag lämnar ett rum (om även bara för några sekunder), drar alltid ur telefonladdare och liknande apparater som står och tjuvdrar el och den blivande sommarstugan kommer naturligtvis att ha solpaneler!

Men åter igen ger livet en påminnande käftsmäll om hur ofantligt bra vi har det, eller hur ofantligt svårt många har det runt om i världen. Det känns nästan lite pinsamt att stå där och välja ledlampor i den lokala butiken för att sedan gå hem med ett smile i ansiktet och tänka vad duktig och ekologisk man har varit, när det finns miljoner barn världen över som inte ens har en enkel lampa till att studera!? 

Den dansk/Isländske konstnären Olafur Eliasson har tillsammans med ingenjören Frederik Ottesen skapat Littlesun, ett fantastiskt projekt som bara de tre sista åren har hjälpt över 500.000 personer i fattiga länder att få tillgång till ljus i sina hem. 
Littlesun är en liten solformad lampa med solceller på baksidan och en led-lampa framtill som ger 4 timmars ljus på bright och 10 timmar på soft light efter 5 timmars laddning i solen. 
I stora delar av Afrika och Asien är oftast den vanliga lösningen för ljus en fotogenlampa. Fotogen är ett dyrt drivmedel i fattiga länder, för att inte tala om all giftig rök som andas in i hemmen, därtill de 190 miljoner ton Co2 som släpps ut i naturen varje år av dessa förbränningar. 

Genom att köpa en Littlesun bidrar du till att fler människor i så kallade of-grid areas utan elektricitet kan få tillgång till ljus till ett mycket lägre pris, Littlesun säljs nämligen dyrare i alla länder med standard eltillförsel för att länder som till exempel Etiopien, Uganda, Kenia, Burundi, Senegal, Sydafrika, Nigeria och Zimbabwe skall kunna erbjuda dessa lampor till ett lokalt överkomligt pris. 

Bloomberg Philantropies har stöttat projektet med 4 miljoner Euro och för varje liten sol som säljs här i vår bekväma tillvaro så får ytterligare ett barn någonstans i världen chansen att göra något så självklart som att tända lampan. 

En ljus idé som i mitt fall redan är på väg med posten:) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar