Glädje av indirekt ägandeI veckan har jag varit på jobb i Brasilien, sex dagar i djungelmiljö med stekande sol, + 34 grader och 77% luftfuktighet. Ungefär som att bada bastu med arbetskläder på. 
När jag checkade in på hotellrummet och skulle lägga pass och andra värdesaker i förvaringsboxen ser jag till min glädje att det är tillverkat av Assa Abloy, som jag är indirekt ägare i via investmentbolaget Latour. Genast tar investerardelen i hjärnan ett litet glädjeskutt och tänker stolt; det där bolaget äger jag! 

Det är kanske lite barnsligt, men det här händer mig ganska ofta. Det kan vara att jag ser Skanskas flaggor vaja i vinden, en tryckluftskompressor från Atlas Copco på någon byggarbetsplats eller hur sommarjobbarna röjjer sly i dikena med husqvarnasågar. Så fort jag ser någon produkt eller något företag jag äger aktier i får jag en liten glädjetripp och tänker att ”där trillar det in lite pengar till mig”! 

Jag gillar att äga aktier via investmentbolag, jag tycker det är fantastiskt sätt att få ta del av ett mycket brett utbud av svenska kvalitetsbolag utan att själv behöva analysera var och ett för sig. Just nu har jag nio olika bolag i min portfölj varav tre är investmentbolag, min plan är att fortsätta med en koncentrerad portfölj med få bolag och öka mitt ägande i investmentbolagen. Enbart genom mina aktier i Industrivärden, Investor och Latour är jag indirekt ägare i mer än 40 olika bolag. 

Är jag en ensam galning eller är det någon fler som får små glädjerus av att se era aktieägda företag och produkter i samhället? Det kanske bara handlar om några ören, men vem vet, av det brasilianska kassaskåpet hamnar säkert några smulor på mitt aktiekonto i form av utdelning;) 

Ha en bra dag alla börshajar! 


Kommentarer

 1. hur tänker du med utländska företag? kör du på fonder då eller utländska investmentbolag eller köper du aktier i bolagen direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har bara svenska aktier i portföljen för tillfället. Skulle det bli aktuellt med utländska innehav får jag ta ställning till det då. Det beror på om jag finner något intressant utländskt investmentbolag med intressanta innehav. Annars blir det aktier i direkt i bolaget.
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 2. Nej, du är inte ensam. Jag har bla köpt in mig i dom stora tobaksbolagen British American Tobacco, Philip Morris, Altria och Imperial Brands vilket gör att jag nuförtiden, på riktigt, blir glad när/om jag ser en kastad fimp eller cigarettask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Fimpar och cigarettaskar representerar inte någon lycka i min värld, men vi finner glädje i olika saker helt enkelt:)
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar