Där satt den! Min första miljon.

 Den 16:e februari 2013, för ganska precis åtta år sedan, öppnade jag mitt konto hos Avanza och började investera i aktier för första gången. Det blev början på en fantastisk resa som i veckan har nått en väldigt viktig milstolpe. En miljon kronor. Siffrorna på bankkontot är trygghet och början på min ekonomiska frihet, men det jag egentligen ser som den stora segern är att jag lämnat mitt gamla jag bakom mig och uppnått ett mål som jag för bara ett decennium sedan inte hade trott vara möjligt.

Jag växte upp i en vanlig familj i arbetarklassen där båda mina föräldrar var lågavlönade och alltid fick vrida och vända på varje krona för att kunna betala räkningarna. Jag hade en fantastisk uppväxt där det aldrig fattades varken kärlek eller mat på bordet, men när det kom till ekonomisk uppfostran fick jag samma som mina föräldrar fått av sina föräldrar, ingen. Jag skyller inte på mina föräldrar, dom har alltid gjort vad som dom trott bäst för oss och med all kärlek i världen, dom hade helt enkelt vuxit upp i samma förhållanden och hade inget annat att lära ut på den fronten.

Hela min uppväxt fick jag höra att "pengar gör ingen lycklig", att alla rika människor och företagare var skurkar och banditer, "kapitalismen är roten till allt ont" och så vidare, allt i mycket rödfärgad nyans. Det var aldrig någon som pratade om börsen, investeringar eller att man skulle spara pengar. Det var helt enkelt begrepp som inte fanns under min uppväxt. Som följd hade jag inte med mig någon ekonomisk uppfostran ut i livet vare sig hemifrån eller från skolan och fick en riktigt dålig start på min ekonomiska karriär.

Under hela mitt vuxna liv fram till år 2010 levde jag i ett destruktivt förhållande med pengar. Jag spenderade mer än jag tjänade och var alltid skyldig pengar till mina vänner. När lönen kom in på kontot tog den slut på en gång då jag dels betalade tillbaka skulder och dels shoppade onödiga saker jag inte behövde. En ond cirkel som höll på alldeles för länge. När jag till slut kom till vändpunkten i mitt liv där jag insåg att det fanns en annan väg att gå, hade jag cirka 250 K i skulder och inte en enda krona sparad på kontot.

I januari 2010 mötte jag min tjej som skulle förändra mitt liv för alltid, på en hel rad olika plan, men vi håller oss till det ekonomiska. Hon lade en bok i handen på mig och sa: "läs den här, den kommer du att gilla". Det var en bok om coaching, inte alls en renodlad bok om aktier eller börsen, men hade ett kapitel som handlade om ekonomiskt oberoende. Tro det eller ej men det var första gången i mitt liv, i vuxen ålder, som jag hörde och förstod innebörden av det begreppet. Den dagen planterade hon ett frö i mitt huvud som sedan skulle gro till en liten planta och idag är på väg att bli ett litet träd med ganska stadiga rötter. 

Resten är historia här på bloggen. Från början tog jag ut pengar i kontanter som jag lade i olika färgade kuvert där jag sparade till olika saker. Sedan efter en tid öppnade jag ett sparkonto (vi pratar inte ens indexfonder ännu) där jag sparade en del av min lön varje månad, det hade jag aldrig gjort tidigare. Därefter började jag läsa fler och fler böcker, vi började med daytrading, något vi höll på med i flera år och som kostade mig stora summor pengar. Sakta men säkert, i takt med att jag började få mer och mer koll på ekonomin, började jag fokusera mer och mer på att dra ned på utgifter, betala av skulder och intressera mig för långsiktig värdeinvestering. 

Legender som Warren Buffett och Aktiestinsen dök upp på min radar och efter en ganska krokig men lärorik väg in i det ekonomiska, slutade jag med tradingen för att satsa helhjärtat på långsiktig aktieinvestering. Det var ett bra beslut. Den 8:e mars 2021 tog min lilla portfölj för första gången det gigantiska klivet över en miljon kronor och tillsammans har vi nu besegrat den hopplöse slösaren som aldrig hade koll på vart pengarna tog vägen.

När jag började blogga var det ett sätt att föra dagbok över mina fram och bak-steg på börsen, något som jag har njutit mycket av och som dessutom varit en otroligt lärorik och nyttig hobby. På vägen har det mer och mer utvecklats till ett sätt att försöka inspirera andra att göra samma förändring där jag hoppas kunna påverka personer som idag är i samma situation som jag en gång var. Sedan ett år tillbaka driver jag även ett Instagram-konto med samma fokus. 

Jag är uppvuxen i en lågavlönad familj där man aldrig pratade om pengar, jag hade stora svårigheter att hänga med i skolan och var tidigt skoltrött. Jag har dyskalkyli och således väldigt svårt för matematik. På gymnasiet gick jag industriprogrammet och har sedan aldrig gått någon högskoleutbildning. Under hela mitt arbetsliv har jag varit en vanlig arbetare med vanlig lön där förmågan att sänka mina utgifter varit nyckeln till att kunna spara mer än att ha hög inkomst. 

Sedan jag började har jag tjatat här på bloggen om att vem som helst kan lära sig investera och bli miljonär på börsen, bara man inte har för bråttom. Hittills har jag fått nöja mig med min tro på att jag skulle lyckas, eftersom jag inte ännu hade nått en miljon i kapital, men nu kan jag med total säkerhet säga att vem som helst kan lyckas på börsen och bli miljonär. Om jag med mina förutsättningar har lyckats, så kan du också! 

Det här har varit några väldigt lärorika år och jag känner att jag nu börjar bli varm i kläderna när det gäller börsen. Att investera har blivit en del av en livsstil och en passion som i kombination med att resa och att träna nu utgör en otroligt viktig del av mitt liv. Jag är stolt över mig själv, jag njuter av resan och jag är otroligt taggad på nästkommande decennium och min fortsatta resa mot friheten, som bara har börjat.


Vill du också börja investera på börsen och bygga dig en friare framtid? Läs mitt inlägg om hur du kommer igång på börsen.

God avkastning på er vänner, vi ses bland miljonerna. 

/K

38 kommentarer:

 1. Stort grattis till miljonen, välförtjänt!

  SvaraRadera
 2. Stort grattis! Intressant historia att höra att inte alla börjat med investera sin veckopeng, sedan studiemedel och stora delar av sin första lön. Sedan fått löneökning i karriären och blivit ekonomiskt fria innan 40.

  Min historia ser inte alls ut som den jag skriver ovan utan liknar mer din. Min första mille kom först vid 47 år och den andra förra veckan vid 51 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmålänningen!
   Vad kul att höra! Det glädjer mig att fler tar tag i sin privatekonomi och blir miljonärer i vuxen ålder. Bra jobbat och stort grattis till din andra miljon då:)

   /K

   Radera
 3. Grattis till din ekonomiska resa, starkt gjort. Började själv med att investera 500 kr. i månaden för 18 år sedan. Successivt har jag ökat sparandet genom åren och kommit upp i 2,2 miljoner i dagsläget. Pengarna kommer att sätta guldkant på livet när jag blir pensionär om tre år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tim!
   Fan vad glad jag blir av att höra sådant. Hatten av för dig och din pension:)

   Kul att ha dig här.

   /K

   Radera
 4. Svar
  1. Hej PB?
   Tack, det känns underbart! Kul att ha dig med på resan:)

   /K

   Radera
 5. Stort grattis! Den första miljonen är den man kommer ihåg. Därefter rasslar det bara på... njut och ha roligt och glöm inte att ha roligt under tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!
   Ja, den dagen kommer jag inte att glömma:)
   Jag njuter mycket av resan och jag tycker jag hittat en fin balans där jag sparar mycket men aldrig slutar njuta av livet och framförallt, att resa som är min stora passion.

   Tack för input:)

   /K

   Radera
 6. Fantastiskt roligt att läsa ! Grattis ! Jag hoppas du bjuder tjejen som inspirerade dig på en flaska cava eller nåt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CS.
   Tack så mycket!
   Ja, henne har jag inte glömt bort;)

   Kul att ha dig här.

   /K

   Radera
 7. Bra jobbat, att ligga inne med kapital och träget spara i åratal i sunda bolag ger en magisk ränta på ränta effekt. Stort grattis och kom ihåg att andra miljonen går fortare:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Stort tack. Ja, nu börjar många av mina tidiga investeringar ge fin frukt:)
   Utväxlingen på börsen är magisk.

   /K

   Radera
 8. Grymt kul! Stort grattis och kul med ett så motiverande inlägg :-)
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.
   Tack, så kul att höra.
   Grymt att ha dig här som vanligt.

   /K

   Radera
 9. Snyggt och grattis. Miljonen är en mäktig känsla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR.
   Tack! Ja, verkligen. Håller nog på att assimilera den fortfarande.
   Tack för pepp:)

   /K

   Radera
 10. Gratulerar :) Första miljonen är verkligen en milstolpe på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VGI.
   Ja verkligen. Nu fick man sig en boost:)
   Tack för besök och kommentar.
   /K

   Radera
 11. Briljant!!! Stort grattis! Nu får du gå för miljon nummer 2. Tror det kan gå mycket snabbare och därefter är friheten inte långt bort. Njut, det är du värd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slumpvandraren!
   Tackar, tackar!
   Ja, dom säger ju att tvåan går fortare,
   Jag njuter, av resan och den framtida friheten (i förskott:)

   Grymt att ha dig här, tack för pepp!!!

   /K

   Radera
 12. Alltså wow, stooort GRATTIS!
  Du är så värd din miljon, riktigt bra jobbat!
  Skål!
  /Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan!
   Alltid lika kul att ha dig här:)
   Tack så mycket, det värmer.
   Skål och bamsekram på dig tillbaka.

   /K

   Radera
 13. Grattis till miljonen! Keep it up! Själv började jag i januari 2011 och har med en genomsnittlig lön kommit upp i 3.8 msek. Endast Åke Tråk-bolag ska tilläggas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack, det var inte dåligt jobbat måste jag säga. Hatten av. Då är du ju snart klar för att checka ut:)

   /K

   Radera
 14. Bra jobbat !! Särskilt med tanke på att du kämpade i så många år. På den vägen riskerar man många fallgropar.

  Nu går det snabbare och snabbare. Nästa miljon tar max 3 år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlightsinvestment!
   Tackar! Tre år låter ju trevligt, då säger vi så:)
   Gedigen portfölj du har.

   Kul att ha dig här.

   /K

   Radera
  2. Ja, vi stämmer av till våren 2024.
   Om vi lever.

   Radera
  3. Grattis! Visst är det en härlig känsla?

   Radera
  4. Northernlightsinvestment, hoppas du får rätt, och att vi lever:)

   /K

   Radera
  5. Hej Luise! Tackar! Ja, verkligen!
   Kul att ha dig här.

   /K

   Radera
 15. Stort grattis K! En fantastisk milstolpe. Fortsatt lycka till på din resa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slimis!!!
   Stort tack, försöker bara ta rygg på dig:)
   Grymt att ha dig här som vanligt.

   /K

   Radera
 16. Grattis! Har följt dig x antal år och är i början av min resa mot ekonomisk trygghet. Du har varit en motivation från dag ett. Tack och kör hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det glädjer mig mycket att höra att du har kommit igång, kul att du hittat inspiration här. Då har bloggen fyllt sin funktion.
   Tack för fantastisk feedback!!!!

   /K

   Radera