F**k off-pengar


För några år sedan myntade skribenten och bloggarinnan Paulette Perhach uttrycket "fuck off-fund" och fick BlogHer voice of the year-priset 2016 för bästa kvinnliga blogginlägg. Inlägget var först och främst riktat som en rekommendation till kvinnor att spara ihop till ett kapital att ha redo om de skulle behöva be en våldsam pojkvän eller en sexistisk arbetsgivare dra åt helvete. Termen "went viral" och nu är begreppet fuck off-pengar blivit något som alla ska ha i backfickan. 

Fuck off-pengar, FU-money eller dra åt helvete-konto. Oavsett vad man väljer att kalla detta kapital så handlar det kort och gott om att ha en buffert redo som tillåter en att resa sig upp och gå iväg om det behövs, utan att behöva oroa sig för det ekonomiska under en viss tid. En typ av ekonomisk prepping. Det kan mycket riktigt handla om ett destruktivt förhållande eller ett arbete man inte trivs med. Kanske man gått in i väggen eller har ett jobb som man till och med blir sjuk av. Det kan vara att man behöver gå ner i arbetstid eller vidareutbilda sig, men det kan också vara att man helt enkelt behöver ta en time off i livet. 

Motivet spelar egentligen ingen roll, saken är att man med detta kapital kan undvika att bli tvungen att stanna kvar mot sin vilja i någon typ av situation man inte trivs med eller mår dåligt av. Det handlar om frihet att välja och att inte låta någon annan ha kontrollen över våra liv. I mitt fall kallar jag dessa pengar "frihetsfonden", pengar som kan köpa mig tillfällig frihet att tacka nej och sticka. 

Hur mycket fuck off-pengar behöver man då? Tja, det beror ju på hur lång tid man vill ha på sig att vara oberoende av någon annan och hur mycket man behöver för att leva. Om vi utgår från att detta kapital bara skall användas "in case of emergency" och inte för att dra några veckor till Mallorca så kan vi nog godta att under den period man behöver använda fuck off-pengarna, behöver de endast täcka ens basala utgifter. Man kanske inte har råd att lyxa speciellt mycket men man klarar sig tills saker och ting ordnar upp sig. Hur mycket det handlar om är ju naturligtvis mycket individuellt och beror som vanligt på ens livsstil och utgifter. En fuck off-budget för en 20-årig singel är inte den samma som för en frånskild tvåbarnsförälder. 

Det talas om att man bör ha tillräckligt med pengar för mellan sex månader till ett helt år, själv skulle jag rekommendera att ha minst tre månader i dra åt helvete-kapital. Med tre månaders marginal har man åtminstone en rimlig chans att hitta en ny inkomstkälla. I mitt fall har jag tillräckligt med pengar för att täcka mina utgifter utan lyx i sex månader. Det vore naturligtvis idealiskt att ha ett helt år i kammaren redo att skjuta, men personligen känner jag mig trygg med att veta att jag kan klara mig i ett halvår utan inkomst om det skulle tryta. Förmodligen kan man stretcha dessa pengar ännu mer om man går in i stealth mode, men i de flesta fall har man nog lyckats fixat en ny inkomst innan pengarna tar slut. 

Spara ihop till en fuck off-fond. Att ha ett specifikt kapital sparat för en nödsituation är att investera i frihet. Det är som att investera i en aktieportfölj för att sedan gå i förtidspension och leva på utdelningar, fast i mindre skala, med skillnaden att dessa pengar kanske inte bör vara investerade i just aktier. Här följer mina rekommendationer för ett fuck off-konto: 

1: Börja med att räkna ut hur mycket pengar du skulle behöva för att klara dig med dina oundvikliga utgifter, utan onödig lyx. 

2: Multiplicera med antalet månader du vill kunna vara ekonomiskt oberoende och bestäm en konkret summa att spara ihop till. (Har du tillräckligt med fuck off-pengar för resten av ditt liv är du redan ekonomiskt oberoende och behöver inte bry dig om detta inlägg;) 

3: Lägg upp en plan för att spara ihop till denna summa så fort som möjligt då man aldrig vet när den kan komma att behövas. 

4: Dessa pengar bör vara snabbt åtkomliga, likvida tillgångar. Att köpa aktier för pengarna och sedan behöva sälja dessa till ett kanske mycket lägre pris än vi köpt dom för ger inte speciellt mycket edge i en nödsituation. Har vi dessa pengar i en högavkastande fond löper vi i stort sett samma risk som med aktier. Å andra sidan ger det mest likvida alternativet, nämligen cash i madrassen eller ett vanligt sparkonto ingen eller väldigt lite ränta och vi vill ju att ändå undvika att dessa pengar äts upp av inflationen. Själv har jag valt att förvara dessa pengar i Spiltans räntefond Sverige (affiliatelänk) som ger en hygglig ränta till låg risk, det fungerar för mig. Fonden kan köpas hos din vanliga internetbank, jag väljer att köpa andelarna direkt via Spiltan, på så sätt blandar jag inte ihop dessa pengar med min vanliga aktieportfölj. Läs alltid på och ta dina egna beslut när det gäller investeringar, det är du som bär på risken och således också på ansvaret. Köp inte något bara för att någon annan gör det. 

5: Håll fingrarna borta från kakburken. Att ha pengar snabbt tillgängliga innebär också att man kan bli sugen att nalla av dom för något impulsköp. För en ny 50-tums TV bör det finnas en annan buffert. Fuck off-pengar är till för en nödsituation! 

Hur ser det ut i läsarkretsen, är FU-money något man bara talar om i sociala medier eller har medelsvensson råd att be chefen dra åt helvete? Har du en fuck off-budget redo om det skulle behövas? Lämna gärna en kommentar och berätta hur du preppat för att kunna räcka fingret åt någon. 

Ha en trevlig söndag alla börshajar! 

Kommentarer

 1. Jag har sex månaders utgifter som buffert (vilket även skulle kunna kallas "dra åt helvete" pengar). Dessa hoppas jag aldrig behöva använda, men man vet ju aldrig.

  Jag tycker att det är bra att du belyser detta och hoppas att alla har eller siktar på att ha en buffert.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Jag tvivlar på att alla har eller ens siktar på att ha en buffert, men vi kan ju alltid sprida meddelandet och hoppas att fler börjar spara till detta.
   Låter som du har en trygg buffert, förhoppningsvis behöver du aldrig använda den men skulle det krisa så minskar man ju stressen betydligt genom att ha en backup:)

   Tack för besöket

   /K

   Radera
 2. Jag har drygt tre månader på mitt FU konto. De närmaste månaderna så kommer jag dock slänga in lite extra så att jag landar runt 4-5 mån. Ett tips är att lägga dem i ett räntekonto hos annan bank än den där man har lönekonto mm. Tar då ofta 1-3 dagar att få in dom på lönekontot vilket automatiskt minskar risken för impulsköp el dyl. Dessutom ser man dom inte dagligen, ”out of sight, out of mind” som man brukar säga....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Jag har också mina FU-pengar på ett separat konto direkt hos ett sparinstitut, det tar cirka 1-3 bankdagar att få in pengarna på kontot efter försäljning. Nu är jag inte i högriskzonen för impulsköp, men som du säger, att inte se pengarna är en bra strategi.

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 3. Jag har kontanter som täcker fyra-fem månader av frugalt liv. Det har jag haft länge, säkert 20 år, just precis ifall jag skulle behöva dra ifrån en våldsam man, säga upp mej från jobbet eller motsvarande. Nu kommer de väl till pass då jag behöver få dyr specialistvård. Till all lycka har jag inte känt ett begär att bränna pengarna på flyktiga begär utan jag har hela tiden värderat denna ekonomiska trygghet högre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Låter som du har sunda prioriteringar vad det gäller ekonomisk trygghet.
   Hälsan går alltid först:)

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 4. Har ni inte A-kassa? Jag lever hyggligt snålt med ca 12.000 kr/mån nu och skulle jag säga upp mig pga fuck-off-orsaker skulle jag kortsiktigt kunna pressa detta nedåt 9-10.000 kr/mån om jag gick hemma. Då skulle A-kassan (just nu utan inkomstförsäkring) lätt räcka till att hålla mig flytande 300 arbetsdagar (= 1 A-kasseperiod = 15 månader) utan att tillföra egna pengar.

  PS Om man säger upp sig själv inleds dock A-kasseperioden med 45 dagars (= 2 månaders) karens då du inte får pengar. Denna tid måste man täcka själv. Alltså behöver jag bara runt 25.000 kr för att klara mig i 17 månader och detta har jag alltid på lönekontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har a-kassa och även inkomstförsäkring trots att jag rent krasst klarar mig på grundbeloppet men har efter en kortare sejour med f-kassan lärt mig att sånt tar TID. Då är det skönt att veta att man klarar sig några utan att sälja av portföljen i några mån innan pengarna betalas ut.

   Radera
  2. Funderar på att skaffa inkomstförsäkring om det börjar blåsa på arbetsplatsen (men då kan det vara försent med tanke på kvalificeringstid).

   Jag har varit arbetslös för många år sedan och min A-kassa AEA är väldigt snabb OM du skickar in rätt intyg rätt ifyllda.

   Men kanske man ändå skulle ha 25.000 kr ytterligare så att man klarar även en strulande A-kassa.

   Radera
  3. Hej till er båda!
   A-kassan är ju faktiskt ett jättebra exempel på när man kan behöva lite FU-pengar. Som du nämner så är det ju en karenstid om man säger upp sig och då är det ju skönt att ha en backup, annars riskerar man kanske att bli kvar i rädslan att inte få någon inkomst under några månader.
   Jag har A-kassa men jag sover tryggast när jag vet att jag utöver den har 6 mån täckta utan att behöva förlita mig på någon annan. Det är ju sant som ni nämner ovan, det är inte alltid A-kassan går helt felfritt heller.
   Tack för bra feedback:)

   /K

   Radera
 5. Som anställd i det sjunkande Region Skåne-skeppet har jag blivit mer och mer mån om att alltid kunna säga upp mig med kort varsel och håller mig således alltid med åtminstone tre månadslöner i kontash.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Doktorn!
   Låter som en bra plan, även det bästa av skepp kan ju sjunka så att ha en tre månaders flytväst minskar paniken ordentligt. Härligt att höra att det är fler som har ett stash med cash inför eventualiteter.
   Tack för feedback.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar