Fondbörsen 1966


Det här inlägget skrevs sommaren 2013 efter att jag hittat en hög med gamla tidningar på vinden. Jag gillar att ta fram det här urklippet då det är en bra påminnare om hur långsiktighet lönar sig på börsen. Det kan behövas ibland när i en värld där vi hela tiden lockas till att köpa och sälja för att undvika faror eller göra snabba cash. 

"Under semestern gjordes ett roligt fynd på vinden i sommarhuset, en bunt med dagstidningar som någon fått för sej att spara.Jag tog upp ett nummer som jag läste till morgonkaffet, datum 24:e december 1966.Det var spännande läsning, och minst lika bra som dagens tidning, innehållet var ganska likt dagens typ av nyheter.

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att skynda fram till börsnoteringarna och det var intressant läsning, stockholmsbörsen 1966!

Här kunde man läsa att julveckans sista fondbörs präglats av fast tendens och att den totala omsättningen var 2,49 miljoner kronor. Det bästa var naturligtvis listan över noterade aktier som innehöll både gamla företag som idag är försvunna och många trotjänare som fortfarande håller. Svensk industri hänger med fortfarande naturligtvis, liksom de stora investmentbolagen.


Man kan bland annat lästa att mina Industrivärden handlades för hela 320 kronor den dagen, Ratos fick man betala 200 kronor jämt för och Skanska, som här fortfarande betecknas skånska, kostade 226 kronor. Andra kändisar som Volvo, Investor, Atlas copco, SHB, Hufvudstaden och Husqvarna känns igen i listan medans Kullager A som handlades för 251 kronor är nuvarande SKF.


Mycket kul läsning som ger mod åt en långsiktig investerare, köp och behåll svensk industri är meddelandet. Vi får väl se om det fortfarande håller i 47 år till..."


Trevlig helg alla börshajar:) 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar