Ränta på ränta


Det här inlägget innehåller reklamlänkar. 

Det kallas för världens åttonde underverk, den starkaste kraften i universum. Ränta på ränta är drivkraften som gör att vanliga arbetande svenssons som du och jag kan bli miljonärer på börsen. Men hur fungerar det egentligen? 

Ränta på ränta innebär att du dels får ränta på dom pengar du investerar, men du får även ränta på den ränta som du fått på dina investerade pengar från föregående år. Helt enkelt, ränta på räntan. Det är det här fenomenet som gör att vem som helst kan bli rik genom att investera i aktier, man behöver nämligen inte spara ihop alla pengar själv, räntan på räntan gör stor del av jobbet åt en. 

Så länge man får någon ränta på en investering så fungerar ränta på ränta-effekten på samma sätt oavsett om man investerar i aktier, fonder eller till och med på ett vanligt sparkonto. Det som skiljer är hur mycket avkastning man får och hur lång tid det tar innan man kommer upp i ett önskat kapital. Aktier och fonder, speciellt indexfonder, har historiskt sett alltid gett bättre avkastning än sparkonton eller ränteplaceringar. Det betyder också att en placering i aktier innebär en större risk än en ränteplacering, risk och avkastning går alltid hand i hand.

Ett enkelt räkneexempel för att se hur ränta på ränta fungerar: Stockholmsbörsen har historiskt sett levererat en årlig snittavkastning på cirka 8%. (Detta betyder naturligtvis inte att man garanterat får 8% i ränta för varje enskilt år, här spelar sparhorisonten stor roll då börsen vissa år kan ge -40% och andra +50%.) Det är när man sparar och investerar långsiktigt som ränta på ränta verkligen ger effekt. 

Du investerar 10 000 kronor till 8% ränta. 
- Första året får du 8% ränta på 10000 kr  =  10000 x 1,08 = 10800 kr (800 kr i ränta)
- Andra året får du 8% ränta på 10800 kr   =  10800 x 1,08 = 11664 kr (864 kr i ränta) 
- Tredje året får du 8% ränta på 11664 kr  =  11664 x 1,08 = 12597 kr (933 kr i ränta)
...
- Tionde året får du 8% ränta på 19990 kr =   19990 x 1,08 = 21589 kr (1599 kr ränta)

Som du ser så ökar räntan du får på dina pengar för varje år som går, detta är just ränta på ränta-effekten som arbetar. Anledningen till det är att ditt baskapital som du får ränta på ökar för varje år och därefter avkastningen. Vill man beräkna ränta på ränta med miniräknare så är det enklast att slå summa x förändringsfaktor ^(upphöjt i) antal år. Till exempel 10000 kr x 1,08 (8% ränta) ^ 10 år = 21589 kr

Vi sparar samma summa pengar (10 000 kronor) på ett vanligt bankkonto med väldigt lite eller ingen ränta. Dessutom startar vi ett månadsspar på 1000 kronor extra. På detta sätt skulle det ta drygt 82 år att spara ihop till en miljon, knappast värt besväret. 

Vi investerar samma summa (10 000 kr) i en indexfond eller utdelningsaktier till 8% ränta och fortsätter att sätta in 1000 kronor extra i månaden. Nu tar det plötsligt 26 år att gneta ihop en miljon, mindre än en tredjedel av tiden. Nu har ränta på ränta-effekten verkligen börjat arbeta.

Med Avanzas ränta på ränta-kalkylator (reklamlänk) kan du lätt se hur lång tid det skulle ta för dig att spara ihop till din första miljon. 

Nu bestämmer vi oss för att gå "all in" på miljonprojektet med lite attityd och börjar spara mer på allvar. Vi sänker våra kostnader, drar ned på onödig konsumtion och försöker spara en större del av lönen varje månad. Vi investerar samma 10 000 kronor i en indexfond eller utdelningsaktier till 8% ränta men vi ökar vårt månadsspar till 5000 kr. På 11 år når vi vår första miljon. Här ser vi verkligen vilken effekt det har för sparkapitalet att återinvestera alla utdelningar, låt dina pengar jobba åt dig medan du ägnar tiden åt något annat.


Här börjar snöbollen att få upp farten och om vi fortsätter i samma takt når vi vår andra miljon efter ytterligare 6,5 år. Halva tiden det tog att skrapa ihop den första miljonen. Till slut blir det en sådan utförsbacke att det är svårt att få stopp på maskineriet. Som du ser är ränta på ränta-effekten otroligt kraftfull, det var denna kraft som gjorde att aktiestinsen lyckades förvandla aktier för 600 kronor till 140 miljoner. Sätt dina pengar i arbete redan idag och låt tiden och räntan på räntan göra grovjobbet, du kommer att bli glatt överraskad när du ser hur fort det går. 

Lycka till med investeringarna.

/K 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar