Det kliar i fingrarnaHärlig röd färg!

Jag tycker börsåret 2016 har börjat riktigt bra. 
Äntligen efter flera månader av svag börs börjar alla dessa bolag jag vill köpa krypa ned mot mer överkomliga priser.
Det är visserligen en lång väg kvar till vad som skulle kunna vara botten på brunnen, den är ju outgrundligt djup som vi vet, men det går mot bättre tider. 
Jag tycker det är underbart att öppna börsen och se att mitt favoritbolag backat ytterligare 3% idag. 
Jag köper aktier i vad jag anser vara kvalitetsbolag med förhoppning om en fin och stabil utdelning, inte drömmen om en konstant stigande aktiekurs.
Det är utdelningarna som göder min personliga dröm, ju fler aktier jag kan skrapa ihop till pensionen, desto bättre. 
Med andra ord är det bara till min fördel att priserna sjunker, då handlar jag dessa bolag billigare. 

Kör mitt eget race

Min portfölj ligger för först gången under noll. Den lyser rött under kolumnen "totalt värde", jag ligger back i mina investeringar... eller gör jag det?
Min strategi är att handla aktier varje månad för en viss summa oavsett om det går upp eller ned. Det ger mig ett så jämt inköpspris som möjligt och personligen den känsla av trygghet som jag behöver för att sova gott om nätterna. 
Det är rädsla som gör att folk säljer aktier när det stormar på börsen, det är jobbigt att se hur ens pengar sjunker i värde. 
Visst är det så, men personligen tycker jag att det är minst lika jobbigt att se hur aktiekurserna rusar uppåt och varje köp blir bara dyrare och dyrare och jag får färre och färre aktier för mina sparpengar. 

Nu har jag inga miljoner i min portfölj, kan inte förutspå hur jag kommer att reagera den dagen kontot sjunker tio eller hundratusentals kronor på en dag, men jag tror att det är kan vara bra att vänja sig vid tanken att ett aktiekonto inte är något som bara går uppåt.
Kriser kommer och går, den ena domedagsnyheten avlöser den andra, "experterna" snackar och säljer luft till nervösa sparare... 
Sen blir det vår och sommar, allt är frid och fröjd, det är varmt och skönt och ekonomin blomstrar. Alla handlar med gott mod. "Experterna" fortsätter att sälja luft till spararna, men denna gång doftar det rosor i stället för sopor. 
Så håller det på, år ut och år in. 
Bra bolag är bra bolag och kommer säkerligen vara bra bolag i morgon också, även om det luktar lite illa ibland;)


Hantera ivern

Just nu är ivern att handla det som är jobbigast för mig.
Jag har inga som helst planer på att sälja, skulle aldrig falla mig in, nu när det äntligen börjar gå åt rätt håll.
Däremot vill jag bara handla vilt. 
Jag har just suttit och räknat på hur hur mycket jag har i kassan att handla för och hur dessa pengar skulle kunna fördelas mellan olika bolag jag vill köpa. 
Det är nu det är viktigt att hålla sig till sin strategi, lika viktigt som vanligt. 
Jag har en sparkassa liggandes som är till för att handla den dagen mina favoriter hamnar på rätt pris, men den dagen är i många bolags fall inte ännu kommen. 
Vad händer om jag nu blir ivrig och börjar handla upp hela min sparkassa?
Tja, då blir det tråkigt att sitta och titta på medan andra handlar den dagen det sjunkit ytterligare. 
Det finns ingen botten, det kan sjunka precis hur mycket som helst, därför är det viktigt att jag har klart för mig hur mycket jag är beredd att betala för ett visst bolag, inte hur lite. 
När rätt bolag handlas till mitt rätta pris så kommer jag att använda sparkassan och även vara nöjd med detta köp, under tiden håller jag mig till att köpa för min vanliga månadsbudget, det fungerar bäst för mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar