Tankar om framtida köp.


Det har varit en röd vecka på börsen, så även hos mig. Handelsbanken som är mitt största innehav har tagit en del stryk och i normala fall skulle jag bara vara glad då det innebär ett tillfälle att köpa på mig fler aktier. Nu är jag redan alldeles för viktad i SHB och vill inte öka mer. 
Skulle det uppstå ett riktigt fyndläge så blir jag väl tvungen att passa på, men jag tycker att bolaget redan utgör en osunt stor del i portföljen.

Hennes & Mauritz har inte heller varit populära på sista tiden, aktien har nu äntligen droppat under 200 strecket och jag hoppas innerligt att det ska fortsätta då jag länge väntat på tillfälle att slå till. I januari i år skrev jag att det "börjar bli köpläge i H&M"  när aktien började krypa under 200 kronor. Min avsikt var att börja köpa in mig i bolaget vid 195 kronor och nedåt, det skulle ge en direktavkastning på 5% och det skulle jag vara väldigt nöjd med i ett bolag som detta. 
H&M må vara i en svacka, men det är en mycket stabil utdelare som ligger bland de bolag som ofta höjer och åtminstone inte sänker utdelningen och har gjort så sedan börsintroduktionen 1974. (ref:inlägg från Hernhag.se).



Alla har vi en surdeg i väskan, min heter Ratos. Här i veckan kom en delårsrapport som inte föll marknaden i smak och mitt redan straffade innehav fick sig en skjuts tillbaka under 40-strecket. Ratos är mitt näst största innehav och det är samma här, jag har ingen lust att öka mer då bolaget redan fått alldeles för mycket plats. Nu har vi ny VD och vi får se hur det artar sig under året som kommer men jag misstänker även här att vi kommer att fortsätta resan nedåt. Att sälja är dock inte på tapeten. 





Nu snurrar tankarna runt investmentbolagen, jag vill väldigt gärna ta in fler i portföljen, som bekant är Investor nummer ett på min önskelista men aktien är strax under ATH för de sista 15 åren, jag kan bara inte se att det är tillfälle att köpa nu hur mycket jag än vill ha bolaget i väskan. Visst hade det varit en avsevärt bättre investering att lägga pengarna här än hos Ratos, men det är så dags nu. Tålamod är en dygd sägs det, det kommer fler tillfällen. 


Latour är ytterligare ett av investmentbolagen som ligger på bevakningslistan. Här är det den låga direktavkastningen som spökar. Jag försöker alltid pricka in minst 4% och även om bolaget säkert kommer att fortsätta prestera fantastiska resultat även i fortsättningen så tar det emot att köpa nu. 
Kommer mest troligt att göra ett undantag och gå in i Latour inom kort då jag har en investeringshorisont som sträcker sig förbi min egen livslängd, även om aktien inte är billig så är det nog i detta fall värt att ta rygg på Warren Buffett; 
"It's far better to buy a wonderful company at a fair price, than a fair company at a wonderful price" 
Öresund är också ett bolag jag har ögonen på sedan länge. Här ser jag chansen att komma in i en hel del bolag som jag själv inte har för avsikt att äga direkt och är samtidigt ett av Sveriges klassiska investmentbolag som varit med länge. Här kan man kanske inte vänta sig en lika bra utdelningshistorik som i Latour, men en mix av båda bolagen kan säkert tillföra ett fint kassaflöde till portföljen. Det är möjligt att det blir en kombo!?

Vilket av ovan nämnda bolag skulle du välja och varför? 


Trevlig helg från paradiset!



2 kommentarer:

  1. Öresund började jag köpa för ett litet tag sedan, och även Svolder finns i portföljen numera. Sedan tidigare har jag både Investor, Industrivärden och Kinnevik, så nu blir det inte fler investmentbolag.
    Även jag tycker Investor är dyr, men jag köper en aktie åt gången då och då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tryggpension!
      Vad det gäller Investor är du klart modigare än jag och kommer förmodligen att få betalt för det. Jag går och väntar på att aktien ska bli billig och det kan ju inträffa någonstans mellan nu och aldrig, så du gör säker rätt.
      Det kommer att bli Latour och Öresund för mig inom den närmaste framtiden och då får jag ju även Svolder med på köpet indirekt.
      Tack för kommentar och lycka till med investeringarna.

      / K

      Radera