Fondbörsen 1966

Under semestern gjordes ett roligt fynd på vinden i sommarhuset, en bunt med dagstidningar som någon fått för sej att spara.
Jag tog upp ett nummer som jag läste till morgonkaffet, datum 24:e december 1966.

Det var spännande läsning, och minst lika bra som dagens tidning, innehållet var ganska likt dagens typ av nyheter...

Den dagen kunde man läsa att det fallit mängder av snö, att USA säljer vapen till Jordanien, man kunde läsa att en konstapel på långholmens fängelse sålt droger till fångarna och det annonseras att man till jul kan ge bort en batteriladdare i julklapp för att kunna ladda bilens batteri alldeles själv hemmavid, fantastiskt!

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att skynda fram till börsnoteringarna och det var intressant läsning, stockholmsbörsen 1966!

Här kunde man läsa att julveckans sista fondbörs präglats av fast tendens och att den totala omsättningen var 2,49 miljoner kronor. 
Det bästa var naturligtvis listan över noterade aktier som innehöll både gamla företag som idag är försvunna och många trotjänare som fortfarande håller. 
Svensk industri hänger med fortfarande naturligtvis, liksom de stora investmentbolagen.

Man kan bland annat lästa att mina Industrivärden handlades för hela 320 kronor den dagen, Ratos fick man betala 200 kronor jämt för och Skanska, som här fortfarande betecknas skånska, kostade 226 kronor.
Andra kändisar som Volvo, Investor, Atlas copco, SHB, Hufvudstaden och Husqvarna känns igen i listan medans Kullager A som handlades för 251 kronor kanske kan vara nuvarande SKF?

Mycket kul läsning som ger mod åt en långsiktig investerare, köp och behåll svensk industri är meddelandet. Vi får väl se om det fortfarande håller i 47 år till... 

Ha så trevligt!Kommentarer