Lägenhetsfonden snart redo


I juni förra året drog jag igång projektet lägenhetsfonden som helt enkelt är handpenningen till en bostadsrätt jag har/hade tänkt köpa. Priset ligger på 1,5 miljoner vilket innebär en insats på 225 000 kronor. När jag startade detta målsparande hade jag 113 000 kronor i fonder som jag bestämde destinera till detta ändamål, med andra ord hade jag 112 000 kronor kvar till målsnöret. 

För att uppnå detta så snart som möjligt var jag tvungen att offra pengar som annars hade gått till att bygga upp portföljen, något som tog mig emot men kändes nödvändigt att göra. Vill man ha något så får man ju vara beredd att jobba för det också. 

Denna månad (liksom förra månaden) går hela min sparkvot till ovanstående ändamål och pengarna landar som vanligt i Spiltan räntefond Sverige (affiliatelänk). Jag började spara i denna fond för cirka 5 år sedan, då lite sporadiskt och utan något speciellt mål, och nu är jag glad att dessa pengar fått ett specifikt syfte. Valet av fond är på grund av att jag vill ha ett stabilt alternativ till ett vanligt sparkonto. Ett alternativ som ger hyggligt bra ränta till låg risk, pengar jag fort kan komma åt och som (förhoppningsvis) inte kommer att påverkas för mycket om börsen skulle få för sig att krascha. Fonden är nu uppe i 221 546 kronor (98%) och vi är 3 454 kronor från målsnöret. 

En annan historia är att jag mer och mer börjar överväga om jag till slut skall köpa en lägenhet eller inte, det är nämligen så att min stora dröm alltid har varit att ha ett litet hus vid skogens slut. Typ ett litet torp eller liknande, det är något som skulle inbringa mig otroligt mycket mer lycka och välmående än en lägenhet i en stad. Samtidigt är det mycket mer praktiskt med en lägenhet inne i stan och än så länge har jag inte för avsikt att äga två olika boenden. 

Oavsett om det blir ett torp eller en lägenhet så känns det otroligt skönt att snart ha dessa pengar redo. Huvudpoängen är som vanligt att det lönar sig att sätta upp delmål och kämpa för dom. För nio månader sedan kändes denna summa en evighet bort, speciellt när jag inte kunde lägga dessa pengar på aktier. Nu är jag dock snart framme, nästa löning checkar jag av detta delmål och tar mig an nästa. Det är så man får saker gjort. 

Sätt upp mål, lägg upp en plan för att ta dig dit och utför. Så enkelt är det med det:) 

Ha en bra söndag alla börshajar. 

Kommentarer

 1. Låter bra! Jag har faktiskt ett mycket liknande upplägg, men jag kallar denna "portfölj" (separat depå hos Avanza) för "fegisportföljen" eftersom pengarna ligger i Spiltan Räntefond och Spiltan Högräntefond.

  Kul att du är så nära målet!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Egon.
   När det kommer till investeringar tror jag inte att det är något fel med att vara en "fegis". Snabba cash är mer spännande men en stabil förmögenhet bygger man nog hellre genom defensivt och långsiktigt tänkande.
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar