Portföljen över en halv miljon!!!Idag hände det äntligen!!! Efter en ångande vecka på börsen tog KPK-portföljen ett stolt steg över tröskeln till en halv miljon. EN HALV MILJON KRONOR!!! Jag kan knappt tro att det är sant, vilken fantastisk känsla. 

För er som inte har hängt med så länge här på bloggen så kör jag en liten resumé för att förklara varför det här med en halv miljon är så himla viktigt. Det är väl inte så märkvärdigt? Jo, för mig är det verkligen det. För att göra en lång historia ännu längre, precis som min sida "om KPK" beskriver så växte jag upp i en helt vanlig svensk arbetarklass-familj, mina föräldrar vred och vände på varenda slant för att klara sig till nästa löning och ämnet pengar låg högt upp på TOPP 5-listan över saker att bråka om. 

Jag fick ingen ekonomisk undervisning med mig hemifrån och inte heller i skolan. När jag flyttade hemifrån och började jobba spenderade jag mer pengar än vad jag tjänade och hamnade snabbt i en ond cirkel av skulder. 

År 2010 hade jag ett hyggligt välbetalt jobb och inga större fasta utgifter men var helt luspank och hade stora skulder. Jag hade ingen som helst koll på vare sig inkomst eller utgifter, pengarna kom och gick som dom ville. Här tog livet en vacker dag plötsligt en vändning, jag träffade min dåvarande tjej som hjälpte mig att få det ekonomiska på rätt köl. Tro det eller ej, det var första gången i mitt liv som jag smakade på begreppet "ekonomiskt oberoende", historien om hur jag började spara hittar ni här. 

Det är nu 9 år sedan detta hände, man kan tycka att det tagit onödigt lång tid, men livet har sin gilla gång. Aktiesparandet kom inte igång på allvar förrän 2013 så man kan säga att det tagit mig 6 år att nå en halv miljon. Då har jag dessutom hunnit bli skuldfri under tiden. Det har varit en otrolig resa som inte bara har förändrat det ekonomiska planet utan även det personliga. Det personliga, som handlar mycket om personlig utveckling, träning, kostvanor och mycket annat, lämnar vi till en annan gång, i dag är det det ekonomiska som fyller år:) 

Det är inte 500 000 kronor i sig som är anledningen till att jag idag ska fira, det är själva grejen att jag har gått från att vara en skuldsatt ekonomisk katastrof till att bli helt skuldfri och spara ihop en halv miljon kronor i aktier. Det är känslan av att ha genomgått en förvandling och ha kämpat hårt för att nå mål som för bara några år sedan hade verkat helt omöjliga. 

Sensmoralen är att ingenting är omöjligt. Det kan låta klyschigt, men det spelar mig ingen roll, om man bara bestämmer sig och kämpar målmedvetet så kan man ta sig precis hur långt som helst. En halv miljon är ett gigantiskt steg på vägen mot min första miljon och min ekonomiska frihet. Detta bevisar för mig själv, att om jag kan nå en halv miljon, så kan jag också nå min första hela miljon. 

Nu ska jag ta med Miss KPK på hotell-weekend i en liten by uppe i bergen. God mat, skumpa, SPA och total relax. Miljonen är inom räckhåll! 

Ha en trevlig helg alla börshajar:) 

24 kommentarer:

 1. Hej KPK

  Inspirerande historia och mycket bra jobbat. Om man bara bestämmer sig kan man inte bara förvåna sin omgivning, utan också sig själv. Jag har en känsla att det kommer att gå alldeles utmärkt för dig i framtiden och miljonen når du snabbare än du tror. När bollen väl börjar rulla går det fort.

  Jag skulle gärna lägga till din blogg på min blogglista - Är du intresserad av ett länkbyte?

  Lycka till framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Drömmaren!
   Tack för dom orden, det värmer. Ja, det känns helt fantastiskt. För många är en halv mille bara fickpengar, men för mig är det en hel värld. Inte just pengarna i sig utan att ha lyckats ta mig så här långt. Siktet är nu inställt på en miljon.
   Byter gärna länk, blogglistan är uppdaterad:)

   Mvh / K

   Radera
 2. Gratulerar och bra jobbat!

  Mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren!
   Man tackar! Hoppas du njuter av vintern, det verkar inte vara någon brist på snö i år:)

   /K

   Radera
 3. Inte illa! Man ber att få gratulera!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Tack så mycket. Nu är det bara att kämpa vidare mot nya mål:)

   Tack för besöket och kommentaren.

   /K

   Radera
 4. Gratulerar till halvmiljonen. Allt är möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dentystainvesteraren.
   Ja, verkligen! Nu har jag fått bevis på det. Nu är det bara att nöta på i samma spår så kommer en hel miljon också så småningom.

   Tack för besök och kommentar:)

   /K

   Radera
 5. Svar
  1. Hej Kampen mot index.
   Tackar, tackar. Där fick jag en ny blogg att kolla upp också:)
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 6. Fantastiskt!
  Älskar att höra sådant.
  Har du skrivit mer utförligt om hur vändningen gick till och vad du konkret gjorde för att vända från slösa till spara.
  Hur mycket skulder hade du och hur gjorde du för att betala tillbaka.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare PB?
   Kul att höra. Det närmaste jag skrivit om saken är det här inlägget:

   http://kollpakontot.blogspot.com/2018/04/att-borja-spara-min-historia.html

   Se om du hittar vad du söker här, mer utförligt än så har jag inte skrivit hittills. Jag har nog alltid tänkt att jag skulle skriva ett sådant inlägg den dagen jag når miljonen, men det kan hända att jag får damma av den iden tidigare då;)

   Tack för att du tittade in och kommenterade.

   / K

   Radera
 7. Hej koll på kontot. Bra jobbat :-) Lycka till med kommande mål.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis! Tack för det:)
   Nu finns det bara en väg... framåt!!!

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 8. Stort grattis till detta fantastiska mål KPK! Fira ordentligt och blicka mot nästa mål nu! ;)

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Assetsa!
   Tackar, tackar!!! Siktet är inställt på miljonen och jag ger mig icke:)

   Tack för besöket

   /K

   Radera
 9. Grattis och bra jobbat! Som jag förstått det investerar du på en svensk depo. En fråga då jag själv är i samma sits och försöker lista ut hur det ska gå till. Hur fungerar det med skatten på utdelningar/försäljning etc? Man ska väl skatta och deklarera i det land man bor i? Depon i Sverige drar väl automatiskt av en tredjedel till skatteverket, kräver du det tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tackar. Ja, det stämmer. Jag investerar i svensk depå och man skall skatta och deklarera i det land där man bor på heltid, dvs där man är folkbokförd.

   Är man folkbokförd utomlands som jag är, så räknas man av skatteverket som "begränsat skattskyldig person". Detta betyder att man varken deklarerar eller betalar skatt i Sverige då man inte har någon registrerad inkomst i landet. Man betalar skatt på inkomst i det land man bor i enligt det landets skattetabeller. Dock räknas utdelningar på aktier som inkomst i Sverige och i detta fall betalar man något som heter "kupongskatt". Återkommer till det.

   Sedan några år tillbaka är man inom EU tvungen att deklarera i det land man bor all typ av inkomst och tillgångar oavsett från vilket land dessa kommer i från. Detta betyder att jag här i utlandet deklarerar svenska aktieutdelningar och avkastning på kapital (ränta). Vad det gäller ränta, avkastning på sparkonton, sålda fonder, vinst på kapital, vinst (eller förlust) vid försäljning av aktier så dras här ingen skatt i Sverige, man deklarerar denna vinst (eller förlust) i utlandet och betalar skatt enligt det landets normer. I mitt land beskattas vinst på kapital (ränta) med 21% och aktieutdelningar med 19% i stället för 30% som i Sverige.

   När det kommer till aktier så är man som bosatt i utlandet inte tillåten att ha ISK eller kapitalförsäkring utan endast ett vanligt aktie & fond-konto. Detta beror på att länderna samkör sina skatteregister sinsemellan och eftersom ISK är en skatteform som endast existerar i Sverige så godkänns detta inte i för deklaration i annat land.

   Har man aktier på ett aktie & fond-konto (vanlig depå) så skall man enligt svensk lag skatta 30% på dess utdelningar. Är man "begränsat skattskyldig person" dras 15% kupongskatt på utdelningarna i stället för 30%. Resterande procent dras i utlandet enligt det landets tabell. Jag tar mitt fall som exempel:

   Låt oss säga att jag får 100 kronor i utdelning från Sandvik, är jag registrerad som begränsat skattskyldig person drar banken automatiskt 15% kupongskatt på denna utdelning (15 kronor). Denna utdelning skall sedan tas med i deklarationen utomlands och beskattas enligt gällande tabell. I det land jag bor i beskattas aktieutdelningar med 19% i stället för 30% som i Sverige, detta skiljer förmodligen beroende på land. Det vill säga att jag betalar 15% kupongskatt i Sverige och resterande belopp upp till 19% (alltså 4%) i utlandet, totalt 19%.
   Då jag redan betalat 15% kupongskatt i Sverige på min utdelning från Sandvik så får jag göra avdrag för denna summa i den utländska deklarationen enligt "dubbelbeskattningsavtalet". Detta för att undvika att man blir dubbelt beskattad för samma pengar.

   För att kunna styrka att man betalat denna kupongskatt i Sverige när man deklarerar i utlandet så kan man bli tvungen att visa upp ett "intyg på betald svensk kupongskatt" som utfärdas på begäran av skatteverket (kan fås utskrivet på svenska och engelska).

   OBS!!! Skatteverket utfärdar endast intyg på betald kupongskatt från svenska aktier, detta betyder att man vid deklaration i utland inte kan styrka betalning av utländsk källskatt och man blir dubbelt beskattad för utländska aktieutdelningar. Detta är anledningen till att jag endast har svenska aktier i min depå, om jag skulle ha tex amerikanska aktier som ger utdelning skulle först 15% källskatt dras. Då jag inte kan styrka detta via intyg så kräver skatteverket i utlandet full beskattning för denna utdelning, dvs i mitt fall 15% källskatt + 19% skatt på aktieutdelningar = 34%.
   Här är en länk till skatteverkets information angående kupongskatt:

   https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/internationellt/kupongskatt.4.71004e4c133e23bf6db800062588.html

   Hoppas att du fått svar på dina frågor, annars återkom gärna.
   Enklast är att ringa upp skatteverket och höra med dom vad som gäller exakt för det land du bor i.

   Lycka till:)

   /K

   Radera
  2. Hej, oj vilken uppsats. Tack så mycket.

   Då hade jag fattat rätt verkar det som. Jag är skriven utomlands och har en gammal tom (1 krona haha) svensk depo på Nordnet. Då euro kursen är väldig bra just nu tänkte jag börja föra över till Sverige och spara i några fonder och aktier. Men skatten oroar mig. Så krångligt och lätt och göra fel och få straffbeskattning eller betala för mycket oavsiktligt.

   Har du medelat din depo att du ska kupongbeskattas eller fattar dom det pga att du är skriven utomlands?

   Varje gång jag försöker sätta mig in i skatter så blir jag upprörd. Inte för att jag ska betala utan för att det är så krångligt :(. Med fonder som jag kör på är det nya regler här i Tyskland och man ska förskatta kurvinsten på återinvesterande fonder fast man inte sålt fonden. Säljer man sen med förlust kan man kräva tillbaka förskatten. Man blir helt snurrig...

   Radera
  3. Hej igen!
   Banken i Sverige ( i mitt fall Avanza) kräver att man fyller i en så kallad kundkännedom-blankett. Där meddelar man vart man är bosatt och är man begränsat skattskyldig dras 15% automatiskt.
   Jag håller med, det är jäkligt krångligt. Jag har suttit många långa timmar i telefon med både svenska och utländska skattemyndigheten för att få ordning på allt. Har även åkt på restskatt i början innan jag fattade hur man deklarerade.
   Jag har skrivit en lathund som jag tar fram varje år vid deklarationen, de sista 4-5 åren har flutit på utan problem. Däremot stör det mig ofantligt att jag inte kan få intyg på utländsk källskatt, det tar emot att investera i utländska aktier när man måste pynta 34% skatt.
   Det är inte meningen att vanligt folk ska gå och bli rika helt enkelt;)

   /K

   Radera
 10. Hej!
  Stort grattis!! Verkligen inspirerande läsning, grymt att vara helt skuldfri. Viktigt och rätt att fira milstolpar också :)
  //thedividendstory.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej dividendstory.
   Tackar. Jo, att vara skuldfri är något jag firar dagligen:)
   Kul med en ny blogg att läsa, blogglistan är uppdaterad.
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 11. Grymt bra jobbat, vilken resa! Vi inspireras och tar lärdom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Han & Hon!
   Tack, kul att höra. Lyckas jag inspirera någon annan så har bloggen uppfyllt sin funktion:)
   Rock on!

   /K

   Radera