Gratis kontokort, så klart!Det är de små kostnaderna som gör den stora skillnaden när det kommer till att spara pengar. En droppande kran kan förbruka 15 kubikmeter vatten per år helt i onödan. Uttrycket "många bäckar små" används ofta bara i positiv mening men det är minst lika viktigt att hålla reda på alla små läckage i plånboken. 

Att betala för att ha ett kontokort/kreditkort är en av dessa läckande kranar. 
Den normala årsavgiften för ett kontokort pendlar vanligtvis mellan cirka 195 - 300 kronor medan de finare modellerna tar ända upp till 1500 - 2000 kronor per år, finns säkert mycket dyrare än så också om konsumenten så önskar. 

Kontokorten/kreditkorten är en av bankernas riktiga kassakor där man inte bara tar betalt för innehavet, utan många tar även fin-fina avgifter för användandet av kortet i form av serviceavgifter för uttag i bankomat, utlandshandel och uttag i utlandet, byte av kort, valutaväxlingsavgift och en lång rad andra små irriterande kostnader. 

I Sverige är detta fortfarande helt acceptabelt och jag tror inte de flesta ens är medvetna om hur mycket deras olika kort kostar per år, ett kontokort kostar pengar, så är det bara. 
Nej, så behöver det inte vara, det finns andra alternativ för den som tycker det är roligare att lägga pengarna på annat.
Det finns numera allt fler alternativa kort som kan kopplas till ditt ordinarie konto eller till och med nya banker som erbjuder kort utan avgift. 
Volvofinans, Ikanobank och Forexbank är några av de som erbjuder kort utan årsavgift. Det finstilta måste naturligtvis läsas som vanligt, handlar man på kredit så rinner det ju alltid iväg en massa pengar i ränta, men jag är ju av den natur att jag alltid sparar först och handlar sedan så själv slipper jag denna negativa ränta. 

I många länder i Europa har bankerna de senaste åren blivit tvungna att anpassa sig efter konsumenternas krav (som det borde vara) och det är numera allt lättare att hitta banker som erbjuder kontokort utan avgifter. 
Jag antar att denna trend så sakteliga kommer att ta sig till Sverige också, med tiden kommer kanske till och med de svenska storbankerna vara tvungna att sänka eller helt ta bort sina avgifter på kort för att behålla sina kunder. 

Själv använder jag mig av den holländska banken ING Direkt som har kontor över hela Europa, jag betalar inte ett öre i avgifter, någonsin!
Gratis konto & kreditkort, inga avgifter överhuvudtaget för någon typ av uttag, betalning, överföring eller handel. Inga serviceavgifter eller expeditionsavgifter, inga dolda kronor som försvinner ut i rymden. 
Toppar det med att jag till och med får tillbaka några kronor när jag använder kortet på flera olika bensinstationer och varje gång jag betalar en räkning via autogiro. 

Vilken bank kommer då att bli först med att ge ut helt avgiftsfria kontokort i Sverige? Avanza kanske? 
Förhoppningsvis kommer det inte att ta allt för lång tid innan detta blir normen, men jag misstänker att slaget mot storbankerna inte är helt enkelt. 

Min rekommendation är att sluta betala avgifter för att ha ett bankkort, det finns andra alternativ bara man letar lite och och inser att banken är ingen man gifter sig med för livet. Jag håller stenkoll på denna typ av avgifter och har inga problem att dra vidare om jag inte gillar den service som ges, sköter dom sig inte så gör jag slut och börjar om med någon annan. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar