Avanza global byter index.

Det här inlägget innehåller reklamlänkar till Avanza.

Under året som gått har Avanza successivt flyttat hem sina matarfonder Avanza USA & Avanza Europa från fondförvaltaren Amundi i Luxemburg, nu har även turen kommit till deras globala indexfond, Avanza Global, (reklamlänk) som snart påbörjar sin flytt hem till Sverige. Hittills har alltså dessa fonder varit så kallade matarfonder, det vill säga att Avanza skickade vidare pengarna till fondförvaltaren Amundi som investerade dessa i sina stora fonder. Nu ska Avanzas fonder bli deras egna och med säte i Sverige, vilket bland annat gör att det kommer att dras 15% utländsk källskatt på utdelningarna som tillfaller fonden istället för 30% som det varit för fonder med säte i Luxemburg, något som (allt annat lika) kommer att påverka avkastningen positivt.

Den 17 september 2024 kommer en successiv inlösen av Avanza Globals investeringar i Amundi Index MSCI World att påbörjas och fonden blir en indexfond med mål att efterlikna värdeutvecklingen av indexet Morningstar Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select IndexDokumentet kan du läsa här. Som man kan utläsa av namnet på detta index så kommer fonden i framtiden att ha ett ESG-filter som ämnar att sålla bort de bolag ur index som inte uppfyller vissa hållbarhetskrav. Så är det med alla indexfonder i Sverige nuförtiden, det är i stort sett omöjligt att hitta någon ren indexfond utan filter så det är bara att gilla läget. Alternativt kan man köpa ETF:er, men då tillkommer courtage och valutaväxlingsavgift istället så det är förmodligen jämnt skägg. Jag tycker det är bra att vi sakta går mot en mer hållbar värld över lag, men hela idén med en indexfond är ju just att man ska köpa hela höstacken, och det gör man inte med en ESG-fond. Well, nog om det, och över till det nya indexet. 

Morningstar Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index innehåller totalt 816 bolag vilket är betydligt smalare än det index fonden har följt hittills. Som vanligt med alla globala indexfonder så innehåller även denna till största del USA (73%) följt av Europa (12,5%) och Japan (6,7%). För den som tycker det är intressant så får man även här med en smal exponering mot emerging markets i Europa och Asien. Vad det gäller tio i topp-innehaven så är det inga större överraskningar, det är USA som drar, och så kommer det att vara tills någon ny world order installerar sig på marknaden. 




Startdatum för detta index är Juni 2015 så i skrivande stund har det fyllt drygt 9 år och har under den tiden gett en avkastning på 258%, vilket resulterar i en genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR) på 15,2%. Det här garanterar ju naturligtvis inte att Avanza Global kommer att leverera exakt samma avkastning i framtiden men det ger i alla fall en fingervisning. Som jämförelse kan vi ta indexet Morningstar Developed Markets Target Market Exposure Paris Aligned Benchmark Select som Länsförsäkringar Global Index följer. Här kan vi se att det index som Avanza Global i framtiden kommer att spegla (lila färg i graf) historiskt har presterat marginellt bättre än det index som Länsförsäkringar Global index följer (rött i graf) med en avkastning sedan start på 258% (15,2% CAGR) mot 240% (14,57% CAGR) under samma tidsperiod. 




En annan jämförelse som kan göras med just Länsförsäkringar Global index är avgiften. Avanza meddelar i samband med flytten att man inte kommer att höja fondavgiften som ligger på rekordlåga 0,09% som är hela 61% billigare än Länsförsäkringars avgift på 0,23%. Dessa två faktorer, avgiften och den historiska skillnaden i avkastning, gör valet mellan dessa två fonder enkelt för mig, även om Länsförsäkringar har ett lite bredare index med 1228 innehav. Får jag en avkastning som dubblar mina pengar vart 5:e år till marknadens lägsta globalfond-avgift så är jag nöjd. Med det sagt så skulle jag helst vilja ha en Global indexfond som ger utdelning i pengar, läs gärna mitt inlägg om Storebrand Global All Countries B Sek, men i den fonden kan man än så länge bara investera med en startsumma på minst 100K, och så mycket pengar har jag aldrig haft liggandes arbetslösa. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 
/K 

8 kommentarer:

  1. Avanza Global har gett +108% sedan start 21/8-18, nya indexet har på samma tid gett +133%. Så det verkar ju lovande trots att jag egentligen inte heller gillar godhetsfilter som någon förvaltare bestämt sig för.
    Att man vill ha utdelning kan jag förstå när det gäller aktier och även etf:er, men i en fond som handlas i kronor fyller det ingen funktion alls. Välj själv vad du vill ha för direktavkastning och sälj istället en gång per år, kvartal, månad eller rent av varje dag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenare Kalle.
      Ja, jag skulle också gärna se att det fanns alternativ till ESG, att välja bort vissa bolag ur index gör det ju till ungefär samma som aktiv förvaltning, men... alternativen är som sagt limiterade.

      Vad det gäller utdelning från fonder så håller jag inte alls med om att det inte skulle fylla någon funktion, den fyller exakt samma funktion som utdelning från en aktie eller ETF, man får cash in på kontot utan att behöva sälja av innehav. Om vi vänder på kakan så kan man också lika gärna sälja aktier eller ETF:er en gång per år, kvartal, månad eller rent av varje dag;)
      Det är så klart en smaksak, men jag gillar inte att sälja, jag köper och behåller och får utdelning på kontot:)

      God avkastning på dig.
      /K

      Radera
    2. Skillnaden är att aktier och etf:er har courtage och eventuellt också växlingsavgift. Det har inte fonder.
      Du får gärna tycka det är bra, själv är jag glad att den inte håller på och skvätter ut pengar som jag måste stoppa tillbaka...

      Radera
    3. Tjenare, jag är tvärtemot dig glad att den skvätter ut pengar, men det är ju som sagt en smaksak:)
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera
  2. ESG kan vara bra för klimatet. Men utesluter man inte då saker som (just nu iaf) gör bra ifrån sig som försvarsbolag? Eller tobak/alkohol som är stabilt och ofta billigt? Det kan vara bra att flytta pengarna från Luxembourg - svenska skatteavtal sänker skatten på amerikanska utdelningar (som är ca 2½ %) med hälften. Onödigt betala mer, då vi ändå betalar till skatteverket. En lösning skulle kunna vara att köpa lite försvarsaktier, lite alkohol, och lite annat som ESG-folket anser Syndigt/Haram/Èèwò.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Redaktionen.
      Ja, det är möjligt att det är bra för klimatet, vet dock inte hur stor effekt det får för miljön att utesluta ett bolag från ett index. Hela grejen med en indexfond från början var ju just att köpa hela höstacken och inte hålla på och mixtra och titta i spåkulan vilka bolag som kommer att gå bra eller dåligt, men med ESG så är man ändå där och pillar. God avkastning på dig.
      /K

      Radera
  3. Tyckte själv att nyheten inte var så attraktiv, så jag bytte globalfond i ena sonens portfölj som hade Avanza Global. Jag vill gärna ha bred exponering när det handlar om många, många år fram i tiden.
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Arbetsplanen.
      Jag håller med dig, jag söker med ljus och lykta efter bättre och bredare alternativ. Imorgon kommer ett inlägg om en möjlig kandidat.
      God avkastning på dig.
      /K

      Radera