Procter & Gamble, utdelningskung!


William Procter och James Gamble, två immigranter från England slog sig ned i Ohio och startade företag tillsammans där man tillverkade tvål och stearinljus, året var 1837. Här föddes en av Amerikas stabilaste utdelare som förra året fakturerade över 68 miljarder dollar, inga lättviktare direkt. 



Procter & Gamble är idag verksamt i över 180 länder och har över 97000 anställda. Med sextiofem olika varumärken där diskmedlet Yes, Pantene schampoo, Pampers blöjor och naturligtivs rakhyvlar från Gillette är några av de mest kända. Med över fem miljarder kunder världen över är det nästan svårt att inte använda sig av någon av deras produkter. Det tycker jag räknas som en fin vallgrav. 



Utdelningar är religion hos Procter & Gamble. Varje år sedan 1890 har bolagets aktieägare fått klirr i kassan, det ger bolaget en plats på tio i topp-listan över världens äldsta utdelare, svårslaget. Bolaget har även lämnat titeln utdelningsaristokrat bakom sig och klivit upp på podiet som utdelningskung (bolag som höjt sin utdelning i +50 år) med hela 64 år av höjda utdelningar i bagaget, P&G delar ut kvartalsvis och inför 2020 höjer dem utdelningen med 6% från 74,59 cent till 79,07 cent som resulterar i en årlig utdelning om 3,17 dollar per aktie. I fredags stängde aktien på 124,69 dollar, det ger en direktavkastning på 2,4%. 


Kan det vara en split på gång? Procter & Gamble är nära all-time high och har sedan 70-talet genomfört en 2-for-1 split sex gånger efter att aktiekursen klättrat över 100 dollar. Än så länge är det bara spekulationer men traditionen säger att det borde vara på gång. En aktiesplit är inget annat än ett sätt att få oss sparare att lockas till att köpa mer aktier. Om marknaden anser att priset på aktien börjar bli för högt så minskar handeln, för att då återuppliva gnistan så delar man aktierna på hälften, priset på aktien sjunker med 50%, så även utdelningen, och antalet aktier i bolaget fördubblas. Aktiekursen dras ned till hälften, vi småsparare tycker att det ser billigare ut och handeln i aktien ökar igen. Börsvärdet står oförändrat och som aktieägare så blir man varken rikare eller fattigare på grund av en split, däremot finns det en klar fördel med aktiesplit i ett bolag med en så lång historia som P&G. Detta är vad aktiestinsen kallar för "kaninaktier" som avlar av sig med tiden. Det gör en rik på lång sikt. 



Totalavkastningen för aktien de senaste 40 åren ligger på 6300% om man räknar med att alla utdelningar har återinvesterats. Det är inte en speciellt hög siffra om man jämför med till exempel svenska Latour som haft en totalavkastning de senaste 35 åren på galna 148000% men tryggheten i att äga ett bolag som delar ut pengar som P&G tycker jag helt klart är värt en plats i portföljen. Jag äger inte ännu några aktier i Procter & Gamble men jag ser fram emot att få köpa in mig med tiden. 

Ha en bra dag alla börshajar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar