Mannen som investerade i Castellum


Han flydde från Ungern 1956 och kom till Sverige med två tomma händer, under de nästkommande tjugo åren skapade han en enorm förmögenhet på aktiemarknaden med sin egen värderingsmodell. László Szombatfalvy är inte lika känd som Warren Buffett eller Aktiestinsen men med en avkastning på över 30% per år i 46 år blev han 2013 rankad bästa investeraren i Sverige och tredje bästa i världen. 

I början jobbade han bland annat som trollkarl på flyktingläger och på Svenska Dagbladets tryckeri. Sedan studerade han ett år vid Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm som sedan ledde till ett jobb på Svenska Shell's ekonomiavdelning. Han kombinerade jobbet med kvällskurser i företagsekonomi på Hermods och under dessa år föddes hans intresse för aktiemarknaden. 1965 köpte han sina första aktier i Skånska banken, Fagersta, Götaverken och Uplandsbanken. 

Hans startkapital var 3000 kronor i sparpengar plus ett lån på lika mycket. År 2013 hade han förvandlat dessa 6000 kronor till närmare en miljard. Då satt han på cirka 10 miljoner aktier i fastighetsbolaget Castellum där hans stiftelse i dagsläget äger 3,1% av bolagets aktiekapital. Ett innehav som i runda slängar borde ge en utdelning på dryga 53 miljoner kronor i år. 

Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan börsintroduktionen 1997. Om denna trend fortsätter, något som jag tycker dom verkar sikta på genom att vara ett av de få bolag som behåller utdelningen i detta Coronans år, så kommer bolaget år 2022 utnämnas till utdelningsaristokrat, ett bolag som höjt sin utdelning oavbrutet i minst 25 år. 

Castellum är mitt tredje största innehav, ett bolag som utan tvekan kommer att ta mer och mer plats i min portfölj. Det känns som en trygg grundpelare att stå på. Sedan börsintroduktionen har Castellum levererat en totalavkastning (återinvesterade utdelningar) på 3624%, det ger en genomsnittlig årlig totalavkastning på 17%. Castellum har nu delat ut sin första del av årets utdelning och jag längtar till nästa i September. Det ser ut att bli glest med utdelningar för min del i år, till och med Latour som jag hade hoppats på verkar tveka. Det känns skönt att veta att Castellum står stark som en fura i skogen och under tiden får vi bara gilla läget och fortsätta investera. Det kommer bättre tider.

Har ni Castellum i portföljen?

Trevlig helg alla börshajar. 

Kommentarer

 1. Intressant läsning! Jodå äger Castellum o vill öka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.
   Trevligt, samma här. Castellum känns det som man inte kan ha för mycket av.

   God avkastning på dig.

   /K

   Radera
 2. Ja, Castellum är mitt största innehav :) Har ägt Castellum sedan 2005 och förhoppningsvis kommer bolaget fortsätta att prestera bra under många år.

  Väldigt skönt och ett bra kvitto att de fortsätter med sina utdelningar även vid Coronatider.

  Kampen Mot Index

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kampen mot Index.
   Oj, då har du haft tid på dig att bygga upp en ordentlig stek i bolaget.
   Kan bara hålla med, hoppas på fortsatt fin kurva.

   /K

   Radera
 3. Är ni inte det minsta oroliga för vad digitalisering och distansarbete kommer att innebära för efterfrågan på kontorslokaler? I värsta fall kan ju detta vara som att investera i köpcenter för 10 år sedan. Man anar nu början på en trend som de flesta avfärdar med "att det nog inte blir så farligt", men hur det slutar vet man ju först i efterskott. Jag gillar fastigheter, men har kraftigt viktat ned kontorsandelen under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej.
   Personligen är jag inte orolig, jag spekulerar aldrig eventuella framtida scenarion. Händer det så får jag ta ställning till det då. Under tiden hoppas jag på fortsatt fina utdelningar.

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 4. Intressant inlägg om en ytterst intressant person. Det går att skriva hundratals blogginlägg om Lázló som verkligen är en riktig legend inom svenska investeringar!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa. Kul att se dig här:)
   Ja, hela den här mannens liv är en väldigt intressant historia.
   Från fattig flykting till en av världens bästa investerare, man kan bara inte låta bli att gilla honom.

   Tack för besök, omnämnande och kommentar:)
   /K

   Radera
 5. Väldigt nöjd med castellum, största innehav just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Två månadslöner.
   Låter som en bra stomme till ett stabilt hus. Vi hoppas det fortsätter.
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 6. Hej KPK!
  Härlig läsning!

  Äger inte Castellum men kommer säkert göra det någon gång i framtiden.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pb?
   Tackar, en mycket intressant snubbe den där Laszlo. Själv fortsätter jag tanka Castellum med jämna mellanrum, där har jag i alla fall en utdelning säkrad till hösten ha ha!
   Tack för besöket, god avkastning på dig.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar