Nyttig läsning i dessa dagar.


Så här i kristider när paniken tar taget om börsen tycker jag det kan vara bra med en liten lektion i långsiktighet. Vem passar då bättre än vår egen aktiestins? Om det är någon av läsarna där ute som fortfarande inte läst boken "Miljoner på spåret" om Lennart Israelsson så är det hög tid nu. 

Lennart "aktiestinsen" Israelsson, född 1916 i Algutsboda i Småland, köpte sina första aktier 1946. Det blev 600 kronor i Sandvik som med tiden förvandlades till över 140 miljoner kronor innan Lennart drog in årorna 2017. Berättelsen om Lennarts äventyr på börsen är en masterclass i långsiktighet och genuint gnetande som jag fascinerats mycket av. Sedan jag köpte boken 2012 så har jag nog läst den minst tio gånger. Det blir säkert fler. 

En röd tråd som löper genom hela boken är just vikten av att vara långsiktig och att man inte ska sälja sina aktier bara för att börsen kraschar. Ett underbart moment i boken är när Lennart berättar hur hans portfölj under en nedgång sjunker med över 800.000 kronor på en dag, det var lika mycket som han tjänat under hela sitt arbetsliv. 

Jag måste erkänna att mitt eget investerande är väldigt influerat av Lennarts strategi. Nu sätts den strategin på prov när portföljvärdet sjunkit med över 30% de senaste veckorna och jag nu för första gången sedan jag började med aktier ligger minus. Det känns dock bra och inte alls panikslaget, tvärtom ser jag mycket fina investeringsmöjligheter framöver för den som har kassa. Jag håller fast vid min strategi, jag köper och behåller, säljer inte. Det fungerar för mig och låter mig sova tryggt om nätterna, det tycker jag är det viktigaste. 

Trevlig läsning alla börshajar. 

Kommentarer

 1. Jag har inte läst boken - tack för tips. Även om det är surt med ordentlig nedgång håller även jag fast vid mina innehav. Vi får hoppas att det visar sig vara rätt strategi även denna gång.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Ja, men då har du trevlig läsning framför dig. Jag kan ha fel, men jag är övertygad om att det är en bra strategi. Känns bra att sätta den på prov, då vet man säkert till nästa gång;)

   Mvh/K

   Radera
 2. Älskar Aktiestinsens långsiktiga tänk och hade jag följt hans enkla råd när jag började min investerings karriär i slutet av 90-talet så hade jag varit mångmiljonär. Som för många andra valde jag att försöka hitta raketerna istället för att investera i större och "tråkigare" bolag med ett resultat som har varit extremt dåligt. Under senare år har jag valt en långsiktig strategi med investmentbolag och denna krasch ser jag som ett ypperligt tillfälle att köpa på mig fler aktier till rea pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Miljonmål.
   Jag är glad att jag läste om Stinsen tidigt, hans råd tycker jag har gett bra resultat. Kommer att fortsätta på den banan. Det kommer att bli fina köptillfällen framöver, vi ses bland miljonerna;)

   /K

   Radera

Skicka en kommentar