Böckerna som förändrade mitt liv.Drömmer du om at bli ekonomiskt oberoende? Då är min bästa rekommendation att du läser mycket. De flesta framgångsrika personer brukar ha detta gemensamt, de gillar att läsa böcker. Frågar man Bill Gates eller Warren Buffett om vad som är nyckeln till framgång så är svaret alltid det samma, gör det du älskar och läs många böcker. 

För mig var skillnaden mellan ekonomisk katastrof och inbiten aktiesparare just en bok. Hade det inte varit för den boken så kanske jag aldrig hade lärt mig att städa upp i min privatekonomi, än mindre att spara och investera. Då man aldrig kan veta i förväg vilken eller vilka böcker som kommer att förändra ens liv så kan jag bara rekommendera att läsa så mycket man bara kan och har lust med. 

Här följer mina favoriter inom aktier, sparande och ekonomiskt oberoende. De behöver inte vara rätt böcker för just dig, men dessa titlar gjorde att jag tog steget från att vara en skuldsatt slösare till skuldfri utdelningsinvesterare.  

COACH YOURSELF TO SUCCESS
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Bortsett från en massa bra coachingtips om hur man kan förbättra, organisera och optimera sitt liv, så talas det bland annat om hur man styr upp sin privata ekonomi och hur man kan nå ekonomisk frihet genom att spara och investera lite varje månad. Det här var den första boken på ämnet som fick mig att förstå innebörden av uttrycket "ekonomiskt oberoende". Det kunde ha varit vilken bok som helst, men för mig var det just denna lilla bok som gjorde skillnaden. En bra guide för den som vill veta mer om personlig utveckling och livsoptimering. 

RICH DAD, POOR DAD.
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Det här är en riktig klassiker inom investeringsvärlden. Robert Kiyosaki berättar historien om hur han växte upp med två olika pappor, en fattig och en rik. Det här är boken som verkligen fick det att klicka i huvudet på mig och förstå att man inte bara skall jobba för pengar, utan även låta pengarna jobba åt en själv. 

THE RICHEST MAN I BABYLON.
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

En klassisk saga om hur man blir rik. Lättläst och skriven så att den till och med skulle passa för en ganska ung publik. Meddelandet i boken är enkelt; spara 10% av din inkomst varje månad, låt pengarna växa genom investeringar och håll dig på rätt sida räntan så blir du rik. Underhållande och mycket bra nybörjarbok som jag önskar att jag läst när jag gick i grundskolan. 

THE MILLIONAIRE NEXT DOOR.
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Vad gör grannen som inte du gör för att bli rik? En bok om hur våra konsumtionsvanor och hanteringen av pengar är skillnaden mellan att vara miljonär och fattig. En klassiker i bokhyllan för den som drömmer om ekonomisk frihet. 

THE PURSUIT OF HAPPYNESS.
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Den sanna historien om Chris Gardner som hamnar på gatan med sin son och slutligen lyckas utbilda sig till börsmäklare och startar sin egen firma. De flesta har säkert sett filmen med samma titel, starring Will Smith. Jag tycker filmen var bra men boken vinner med hästlängder. Chris Gardner är en otroligt inspirerande talare och oavsett vad man har för mål i livet är boken en riktig inspirationskälla. 

MILJONER PÅ SPÅRET
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Historien om smålandspojken som söker jobb i storstan, köper sex stycken aktier i Sandvik som med tiden förvandlas till en förmögenhet på 140 miljoner kronor. Lennart "aktiestinsen" Israelsson blev snabbt en av mina favoriter. - "Köp billigt och sälj inte när det krisar, återinvestera utdelningarna och låt tiden och inflationen göra jobbet". Det är så enkelt att bli miljonär!" - säger Lennart! Vi får se om det är sant, men det är i alla fall en väldigt underhållande bok med många bra tips och stinsen hade en skön humor som gick hem hos de flesta. 

SÅ HÄR KAN ALLA SVENSKAR BLI MILJONÄRER


Spiltans självkrönte Warren Buffett skriver med ett språk som till och med min gamla icket-ekonomiskt intresserade mamma kunde förstå. Börje passar naturligtvis på att göra reklam för spiltans fonder i förbifarten men det tycker jag är helt ok då jag i utbyte fick en hel del lärdomar. Det ska även sägas att jag har en del pengar i spiltans fonder sedan över åtta år tillbaka som faktiskt går riktigt bra. 

THE WARREN BUFFETT WAY.
Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)

Tro det eller ej, men det finns många där ute som inte har en aning om vem Warren Buffett är. Jag var en av dom. Idag skulle jag säga att om jag fick rekommendera en enda person att ta rygg på inom finansvärlden så är det Warren Buffett. Över lag tycker jag att all information om den här mannen och hans investeringar är ovärderlig information för en nybörjare och absolut även för den erfarne. 

ALLT DU BEHÖVER VETA OM AKTIER.

Boken finns hos Bokus (affiliatelänk)
Precis som omslaget förtäljer är detta en lärobok i aktiekunskap som innehåller det mesta man behöver veta för att ge sig in på börsen. Pedagogisk bok med provfrågor i slutet på varje kapitel som jag tycker är lite "så funkar det" om aktier. Bra och enkel bok som förklarar på ett lätt sätt hur aktiemarknaden fungerar. 

Som kort resumé kan jag bara säga att jag är otroligt glad att jag en dag fick en bok i min hand som sådde ett litet frö och till slut började blomstra i mitt huvud. Tack vare detta har jag gått från att vara skuldsatt utan en krona på sparkontot till att ha ordning på ekonomin, vara helt skuldfri och spara ihop till en aktieportfölj på en halv miljon kronor.

Ha en bra dag alla börshajar!  

Kommentarer