Böckerna som förändrade mitt liv.


När man som jag växte upp i en miljö där det aldrig pratades om pengar eller ekonomi, huvudsakligen för att det aldrig fanns några att prata om, så är ett troligt scenario att man kommer ut i livet med en väldigt dålig ekonomisk grundutbildning. 
I min familj på den tiden var det mycket röda fanor och min pappa hatade "kapitalet". Storbankerna samt Wallenbergarna var roten till allt ont i samhället, idag har jag båda i min portfölj, lite komiskt kanske? 


Utan att gå in på varför det blev som det blev eller att skylla detta på någon annan så levde jag hela min ungdom och en bra bit in i vuxenlivet utan att veta hur man hanterar pengar. För att göra en lång historia kort, jag hade bra lön men brände mer än jag tjänade och sparade aldrig en krona, skuldsatt och pank! 
Är man van att spara pengar och att hantera sin ekonomi så är det kanske självklart att man lägger undan en del av sin lön varje månad, att man sparar till att köpa en lägenhet eller till och med köpa aktier. För mig var det en helt okänd planet. Pinsamt men sant! 
Så när en vän till mig en vacker dag började prata om hur man blir ekonomiskt oberoende, börsen och aktier, öppnades en helt ny värld för mig.

Det är troligt att många av följande titlar anses vara väldigt basic, till och med barnsliga eller kanske mainstream bestsellers som bara göder författaren, men för mig blev de en vändning i livet och jag tror att fler än jag skulle må bra av att läsa dom. Här kommer böckerna som gjorde att jag tog steget från att vara en skuldsatt slösare till skuldfri småsparare: 


Coach yourself to success av Tailane Meidaner.


Coaching, säga vad man vill om detta men för mig blev det en vändpunkt i livet. Bortsett från en massa olika tips om hur man kan förbättra och optimera sitt liv så talas det bland annat om hur man styr upp sin privata ekonomi och hur man kan nå ekonomisk frihet genom att spara och investera lite varje månad. Detta var som sagt en nyhet för mig, det finns säkert många bättre böcker på ämnet och det kunde ha varit vilken som helst av dem, men för mig var det just denna lilla bok som gjorde skillnaden.  


Rich dad, poor dad av Robert T.Kiyosaki.


Författaren beskriver själv boken som en bestseller med orden: A bestseller is not necessarily the best book on the shelf, it´s the one that sells most copys!
Robert Kiyosaki är känd världen över för sina böcker, konferenser och bordspel där han lär gemene man att vända på sitt sjunkande ekonomiska skepp och bli rik. Berättelsen handlar i stora drag om hur han växte upp med två olika pappor, en som var fattig och en som var rik, och hur detta präglade hans uppväxt och slutligen gjorde honom rik. 
Det ryktas att alltihopa är påhittat och att han inte alls blivit rik på att varken sälja sportmaterial eller göra bra fastighetsaffärer utan på att sälja böcker, men det spelar ingen större roll. Jag tyckte det var en bra bok och som med allting annat får man ta den med en nypa salt, jag gillar Kiyosakis tankesätt och för mig var det en del i förändringen. 

The richest man in Babylon av George S.Clason.


En klassisk saga om hur man blir rik, lättläst och skriven så att den till och med skulle passa för en ganska ung publik. 
Meddelandet i boken är enkelt; spara 10% av din inkomst varje månad, låt guldet växa genom investeringar och håll dig på rätt sida räntan så blir du rik. Underhållande och mycket bra nybörjarbok som jag önskar att jag läst när jag gick i grundskolan. 

The millionaire next door av Thomas J.Stanley & William D.Danko.


En klassiker i familjen, vad gör grannen som inte du gör för att bli rik? 
Kan av många vara ansedd som ännu en i högen av böcker som "gör dig rik" och inte direkt kommer med några nyheter för en slipad småsparare men för mig som nybörjare var den jättebra. Rekommenderas till alla ekonomiska katastrofer som jag själv var. 

The pursuit of happyness av Chris Gardner.


Den sanna historien om Chris Gardner som hamnar på gatan med sin son och slutligen lyckas utbilda sig till börsmäklare och startar sin egen firma. De flesta har säkert sett filmen med samma titel, starring Will Smith. 
Jag tycker filmen var bra men boken vinner med hästlängder. 
Chris Gardner är en otroligt inspirerande talare och oavsett vad man har för mål i livet är boken en riktig inspirationskälla. 

Miljoner på spåret av Ulla Sundin Beck. 


Historien om smålandspojken som söker jobb i storstan, köper sex stycken aktier i Sandvik som med tiden förvandlas till en förmögenhet på 140 miljoner kronor. Lennart "aktiestinsen" Israelsson blev snabbt en av mina favoriter. 
"Köp billigt och sälj inte när det krisar, återinvestera utdelningarna och låt tiden
och inflationen göra jobbet". Det är så enkelt att bli miljonär - säger Lennart!
Vi får se om det är sant, men det är i alla fall en väldigt underhållande bok med många bra tips och stinsen hade en skön humor som gick hem hos de flesta. 

Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H.Börjesson. 


Spiltans självkrönte Warren Buffett skriver med ett språk som till och med min gamla icket-ekonomiskt intresserade mamma kunde förstå. Börje passar naturligtvis på att göra reklam för spiltans fonder i förbifarten men det tycker jag är helt ok då jag i utbyte fick en del lärdomar. 
Det ska även sägas att jag har en del pengar i spiltans fonder som faktiskt går riktigt bra. 


The Warren Buffett way av Robert G.Hagstrom.Tro det eller ej, men det finns många där ute som inte har en aning om vem Warren Buffett är, jag var en av dom. 

Idag skulle jag säga att om jag fick rekommendera en enda person att ta rygg på inom finansvärlden så är det Warren Buffett. Nu behöver inte denna vara den absolut bästa boken om Warren men över lag tycker jag att all information om den här mannen och hans investeringar är ovärderlig information för en nybörjare och säkerligen även för den erfarne. 


Allt du behöver veta om aktier av Ingvar Karlsson.


Precis som omslaget förtäljer är detta en lärobok i aktiekunskap som innehåller det mesta man behöver veta för att ge sig in på börsen. Pedagogisk bok med provfrågor i slutet på varje kapitel som jag tycker är lite "så funkar det" om aktier. Vissa delar kan dock vara lite obsoleta idag då denna bok verkar ha skrivits precis innan internetbanker och ISK-konton tog över scenen, men den gav mig många enkla förklaringar på hur aktiemarknaden fungerar.

Som kort resumé kan jag bara säga att jag är otroligt glad att jag en dag fick en bok i min hand som sådde ett litet frö och till slut började blomstra i mitt huvud. 
Tack vare detta har jag gått från att vara skuldsatt utan en krona på sparkontot till att ha ordning på ekonomin, vara helt skuldfri och sträva mot mitt nästa delmål; en halv miljon i aktier. Huvudmålet är att bli deltidspensionär med hjälp av aktieutdelningar. 

Läs, läs, läs. Läs vad du vill, men läs! 

God morgon alla börshajar! 

Kommentarer