Månadslön, dagslön, timlön.Målet med mina aktieinvesteringar på lång sikt är inte att köpa billigt och sälja dyrt, jag vill i stället skapa mig en passiv inkomst genom utdelningar. Varje gång jag köper en aktie i ett bolag så lägger jag ytterligare en tegelsten på muren och min pengamaskin producerar några kronor extra till min dröm.

Utdelningarna blir nya aktier som sedan blir nya utdelningar, och så rullar det på. För varje år som går växer min aktieportfölj ytterligare och utdelningarna stiger. En dag kommer dessa små aktier att ha förökat sig så mycket att jag kommer att kunna leva på dessa utdelningar. Det gäller bara att ha tålamod och vara långsiktig. 


Jag försöker inte tajma marknaden på något sätt, ibland köper jag dyrt, ibland köper jag billigt. Om en aktie sjunker och jag fortfarande tror på bolagets fortsatta välmående så köper jag gärna mer om jag har extra krut liggande. Då får jag fler aktier per investerad krona. Skulle hela börsen rasa så säljer jag inte, då är det paniken som gör att aktierna går ned i värde, inte att bolagen i sig presterar sämre. Detta kallas för REA och är ett bra tillfälle att handla lite extra;)


Som utdelningsinvesterare är direktavkastningen viktig, dock försöker jag att inte stirra mig blind på enbart utdelningen, då kan det bli en dyr nota. Jag köpte mina första aktier 2011 och lade under flera år stora pengar på Ratos. Aktien hade efter en lång glansperiod tappat marknadens förtroende och gått ned ordentligt. Jag såg lågt pris och hög direktavkastning och handlade friskt. 


Under samma period som jag köpte Ratos kostade Investor som billigast 120 kronor. Om jag inte hade stirrat mig blind på direktavkastningen och att köpa billiga aktier så hade jag kanske valt att lägga pengarna på Investor i stället för Ratos. Det hade blivit en otroligt mycket bättre affär både på kort och lång sikt. 

Bra och dåliga investeringar, här blickar vi framåt och fortsätter kämpa mot nya mål. Misstag är positiva lärdomar, så länge man inte upprepar dem om och om igen. 

Utdelningarna har vuxit ordentligt sedan jag började köpa aktier. Det är visserligen en lång väg kvar till ekonomisk frihet, men det gör mig ingenting, jag njuter av resan. Det är kul att se hur det växer. 
Om man strävar efter att få 20.000 kronor i månaden netto i utdelningar, en siffra som jag skulle känna mig väldigt bekväm med, så kan det lätt bli lite motigt om man fokuserar på att den totala årsutdelningen landat på cirka 18,000 kronor. Om man i stället delar upp dessa utdelningar i mindre bitar och ser hur mycket man får betalt per månad eller timme, så blir det genast roligare. 


Min totala utdelning för 2019 kommer att landa på ganska precis 18,000 kronor netto. Det är inte fullt en månadslön ännu men en bra bit på vägen och en rejäl ökning från 2013 då min utdelning låg på 189 kronor:) 
Delar jag upp mina utdelningar i mindre bitar så ser det för tillfället ut så här: 


Månadslön: 1500 kronor netto. 


Femtonhundra kronor. Det ser inte mycket ut för världen, men det räcker ändå till en hel del. Det täcker (eller skulle täcka om jag använde pengarna till det i stället för att återinvestera dom) min internetuppkoppling och mobiltelefon, busskort, Netflix och träningskort. Det blir till och med lite pengar över. 
Detta motsvarar ganska precis 20% av mina fasta utgifter i månaden, inte så illa pinkat. Den dagen utdelningarna täcker 100% av mina fasta utgifter anser jag mig själv vara deltidsfri. 


Dagslön: 50 kronor netto.


En femtilapp. När jag var liten cirkulerade fortfarande de gamla sedlarna med Gustav den III på. Det var mycket pengar då när man var en liten och tjänade extra pengar på att panta burkar. 
1985 släpptes nya sedlar och Jenny Lind var 50-lappens ansikte fram till 2015 då Evert Taube tog över. I dag är femtio kronor kanske inte så mycket att hänga i julgranen, men om man tänker att det kommer in en ny femtiolapp varje dag på kontot utan att göra någonting, då tycker jag det låter ganska bra ändå


Timlön: 2 kronor. 


Två kronor i timmen. Nja, det var väl ingen höjdarlön direkt. Två kronor är så lite att det är till och med svårt att hitta på något man kan köpa för den summan, det är nuförtiden skrammel i fickan som förmodligen är på väg att försvinna ut i den digitala världen.

Däremot så gör det mig inget att det skramlar till på kontot en gång i timmen när två nya kronor trillar ned. Oavsett om jag är och tränar, ligger och sover eller ser på Netflix så dimper det ned två kronor på kontot, timme efter timme, dag efter dag. Jag känner mig helt bekväm med det. Det ger mig motivation att fortsätta framåt och höja den siffran till 3, 5 eller 10 kronor i timmen. Allt jag behöver är tid och tålamod.

God natt alla börshajar! 

Kommentarer

 1. Fler av sådana inlägg behövs för att illustrera vad ränta-på-ränta effekten kan innebära på lång tid samt utdelningar som växer per år/månad/dag. Snyggt gjort kollpåkontot!

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Assetsa!
   När jag skrev det var det mest tänkt för att peppa mig själv att fortsätta kämpa, men om det kan motivera andra så är det ju ännu bättre. Kul att det uppskattas:)

   Tack för besöket och kommentar.

   Mvh / K

   Radera
 2. Helt klart rätt synsätt. Det gör att man orkar härda ut.

  mvh
  myntaren.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren.
   Ja, jag tycker det är viktigt att njuta av resan och inte bara stirra sig blind på målet. Allt blir lättare om man delar upp det i mindre bitar, tar ett steg i taget och väljer att fokusera på det som man faktiskt har åstadkommit hittills.
   Divide and conquer hette det på romarnas tid, det funkar bra än i dag:)

   Tack för besök och kommentar.

   Mvh / K

   Radera
 3. Gillar tänket. Svårare när man kör huvuddelen av sparandet i indexfonder som vi gör. Nu fick jag något att fundera på. Trevlig helg!

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare IGMR.
   Ja du, fonder VS aktier tycker jag är ett klurigt men dock väldigt intressant tema. Jag kan tyvärr inte förespråka vare sig det ena eller det andra i brist på kunskap men jag ska luska vidare i temat.
   Då fick vi båda något att fundera på, kul:)
   Det får bli ett längre inlägg om saken när detta klarnar.

   Tack för besök och kommentar.

   Mvh / K

   Radera
 4. Känslan när det blir mer och mer för varje år är verkligen härlig! Och mer lär det alltid bli, tack vare utdelningshöjningar och nyinvesteringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!
   Om man köper och behåller aktier i stablia bolag och återinvesterar utdelningarna tror jag man har goda chanser att lyckas. Jag vet inte varför, men visst är det förbannat kul att se hur det växer?!!!!!
   Vi ses bland miljonerna;)

   Tack för besök och kommentar minimalistspararen.

   / K

   Radera

Skicka en kommentar