Konsten att återinvesteraÅterinvestera utdelningar, ränta på ränta, min egen lilla pengamaskin... men, hur gör man egentligen för att kräma ur slantarna på bästa sätt?

Jag fick mig en tankeställare idag när jag kollade in på mitt Avanzakonto där jag har mina amerikanska aktier och såg att jag har några hundralappar i utdelningar liggande på aktiekontot som ger exakt 0% ränta.
Vi tar Coca-Cola till exempel, fyra utdelningar per år, totalt innebär det för mig cirka 600 kronor årligen. 
Just nu vill jag inte lägga mer "nya" pengar på att handla Coca-Cola utan bara återinvestera utdelningarna. 
Det kan ju även vara så att man kanske inte tycker det är läge att handla just nu på grund av priset på aktien, men utdelningarna vill man ju ändå sätta i arbete.

Vad göra med dessa 600 kronor då om man nu vill återinvestera på bästa sätt?
Ett köp av amerikanska aktier kostar bara i courtage cirka 90 kronor, att handla aktier för 600 kronor är alltså inte att tala om, courtaget skulle bli löjligt högt. 

Jaha, styra över dom på ett sparkonto då? I väntan på att summan växer tillräckligt för att kunna köpa nya?
Nej, det skulle ta 10 år innan det blev något nytt aktieköp, verkar inte heller som någon bra idé.

Ränta på räntan i en utdelningsportfölj bygger ju just på att man ska återinvestera alla utdelningar och på detta vis uppnå den maximala effekten, men så långt jag begriper så blir man antingen tvungen att alltid lägga till nya pengar eller välja att återinvestera summan i någon annan aktie som för tillfället verkar mer attraktiv så länge det handlar om små summor. Problemet i det senare fallet blir ju då att man inte får någon ränta på ränta effekt i till exempel Coca-Cola om man lägger slantarna på något annat bolag. 
Det är ju bara några futtiga hundralappar det handlar om, men det är just dom som jag vill sätta i arbete för att pengamaskinen ska jobba på högvarv. 

Om det är någon vänlig själ som har något bra tips på hur man ska återinvestera på bästa sätt så vore jag tacksam. 

God natt!

2 kommentarer:

 1. Ta en titt på Aktieinvest

  Prislista: Prislista

  * Möjlighet att köpa delar av aktier, ex. 0.1 andel av Coca Cola.
  * Månadsinvestera extremt fördelaktigt, 10-30kr totalt courtage för eg. obegränsat antal aktieköp, minsta köp 100kr/aktie.

  och slutligen, kryssa i "återinvestering av utdelning" då återinvesteras utdelningen per automatik och GRATIS i de bolag som delat ut utdelningen.

  Nu kanske du inte vill återinvestera Coca Colas utdelning i just Coca Cola, men det är ändå bättre än ingenting och du betalar inget courtage för detta och det sker per automatik, direkt efter utdelningen så du maximerar ränta-på-ränta.

  Självfallet kan du även välja att utdelningen ska lägga sig som likvider och du kan sedan till lågt courtage köpa någon annan aktie, eller del av aktie.

  mvh,

  -cmj
  Trading the OMX

  SvaraRadera
 2. Hej! Kul med en ny besökare, ska kolla in din blogg.
  Jag har för mig att jag vid ett tidigare tillfälle tittade på aktieinvest men slöt bort det pga högt courtage, men jag ska ta en titt igen.
  För tillfället ska jag föra över utdelningarna från KO till mitt sparkonto på Hoist så får dom i alla fall ett tillfälligt jobb tills jag ger dom en fast anställning:)

  Ha det gött!

  SvaraRadera