Investera i takt med palmerna II


Paul A. Samuelson skrev en gång att; "Investments should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take 800$ and go to Las Vegas"

Det påminner mig om ett inlägg jag skrev för ganska precis tre år sedan nu där min lilla palm återspeglade mina långsiktiga aktieinvesteringar. Bilden är tagen i morse på terassen och man kan nu tydligt se att det växer. Palmen har flyttat in i en större kruka och vid roten har en robust stam börjat formas efter bladens bortfall. Det ger en stadig grund att stå på och bladen sträcker sig nu över räcket på terassen för att lapa i sig så mycket sol de bara kan. Allting började med att jag satte ett skott i en kruka, hällde på lite vatten och sedan har solen och tiden gjort resten. 

På samma sätt fungerar det med utdelningsinvestering. Man öppnar ett konto, köper lite aktier och låter dom ligga. När de första utdelningarna kommer in återinvesterar man dom i nya aktier och året därpå har man fler aktier som ger ännu fler utdelningar. Det går långsamt, men för varje år som går blir utdelningen större och större. 

Efter några år har man skapat en stadig grund i sin aktieportfölj, utdelningarna duggar allt tätare och man kan återinvestera allt oftare. Väljer man aktier med halvårsutdelningar, kvartalsutdelningar eller till och med månadsutdelningar kan återinvesteringarna bli riktigt frekventa. 

I denna metafor är krukan min aktieportfölj, palmen mina aktier och bladen mina utdelningar. Varje månad häller jag på nytt vatten i form av månadsspar, nya blad sträcker sig mot solen och nere vid jorden ramlar de gamla bladen av och formar en ny bit stam. Det växer inte så det knakar, men det växer! 

Filosofin är fortfarande den samma och verkar fungera bra. Jag köper aktier varje månad, ibland köper jag dyrt, ibland billigare. Antalet bolag och aktier ökar i portföljen och för varje månad som går ökar mina utdelningar. Det finns inga garantier för att mina investeringar kommer att gå bra i framtiden men jag gör så gott jag kan och är nöjd med min insats. 


Ibland ökar värdet på portföljen väldigt snabbt, en annan dag går det ner flera tusen kronor, det är inget jag bryr mig om särskilt. Har man en långsiktigt investeringshorisont är tillfälliga upp och nedgångar inget man behöver oroa sig över. Jag sover gott om nätterna och det betyder att jag investerar rätt, rätt för min typ av person.Om ytterligare några år kommer förhoppningsvis både palmen och min portfölj ha växt till nya höjder, det gäller bara att ha tålamod. 

Låt tiden gå sin gilla gång och njut av livet under tiden. Tid är allt vi egentligen har här i livet och det gäller att utnyttja den på bästa sätt. 


Trevlig helg alla börshajar! 

Kommentarer

Skicka en kommentar