Bra balans


Vi är sparare, stora som små. Alla har vi olika förutsättningar och olika mål. En del har fått det med modersmjölken, andra har fått lära sig på vägen. Några har haft klara mål sedan barnsben, andra hamnar av en tillfällighet på ett jobb eller ett annat. I båda grupper finns det dom som tjänar gott och andra mindre. Vissa sparar bara för att det är roligt, som vilken hobby som helst. De flesta vill bli rika, vissa fortare än andra. Många drömmer om att inte behöva jobba, andra om att köpa ett hus på solkusten. Själv drömmer jag om att bygga en pengamaskin som tillåter mig leva det fria liv jag vill leva, mitt race och mina mål. 

Vad som än driver oss att spara gäller det att inte tappa balansen, precis som med allt annat i livet. Det lätt att snöa in lite för mycket på ämnet och glömma bort varför vi egentligen sparar. 

Alla dessa drömmar om pengar, i alla dess former. Sluta jobba, bo utomlands, resa obehindrat, köpa hus, inte behöva kliva upp på morgonen... det finns lika många önskningar som personer i världen. Då ska man inte glömma bort att livet är nu, det är precis nu det pågår och det är bara vi själva som kan göra det bästa av det. För det är just alla dessa saker vi gör dagligen som gör livet värt att leva, inte bara alla dessa drömmar om saker som vi ännu inte har. Att drömma är absolut nödvändigt och underbart, men det gäller samtidigt att inte glömma bort att leva i nuet. 

De första åren när jag började spara pengar blev jag nästan besatt av tanken på att bli rik. Jag läste böcker, scrollade internet i timmar, gick kurser i trading, provade att starta eget, hjärnan gick på högvarv kring tanken att aldrig mer behöva vara anställd. Att kunna leva vart jag vill i världen, att kunna resa obehindrat utan att behöva be om semester, att inte behöva vara låst till fasta arbetstider eller vara tvungen att bo i en speciell stad om jag inte vill. 

Jag har med detta lärt mig oändligt många bra saker, som att till exempel städa upp i min ekonomi, att inte slösa pengar omedvetet, att göra mig skuldfri, att skaffa mig min egen syn på hur pengar och ekonomi fungerar och inte bara stå med mössan i handen och göra som samhället säger åt oss att göra, gå mot strömmen. 

Samtidigt är det lätt att det går för långt. Sparandet bör i min mening aldrig bli så viktigt att vi glömmer bort att ha roligt. Att resa, äta gott, göra roliga saker med familj och vänner, alla dessa saker som kallas livet. Vi höjer vår sparkvot i drömmen om att fortare uppnå våra ekonomiska mål och bli fria, det är helt okej, glöm dock inte bort att leva på vägen och njuta av resan. 

Jag är oerhört glad över min egen ekonomiska resa, och de mål jag har uppnått, men samtidigt tusen gånger gladare över de saker jag har fått uppleva. Jag bor utomlands sedan tjugo år tillbaka, har rest jorden runt flera gånger och har fått uppleva många olika kulturer. Jag har mött tusentals fantastiska människor i mitt jobb, har goda vänner och bra hälsa. En kall öl i solnedgången, surfa med grabbarna, sticka iväg med tjejen till något mysigt hotell mitt i veckan, resa och uppleva nya länder och kulturer, leva gott och äta gott, leva livet helt enkelt! 

Jag älskar känslan av att se hur mitt aktiekonto växer och hur min månadslön från portföljen ökar för varje månad som går, det ger mig motivation att fortsätta framåt och visar att man kan uppnå vilka mål man vill i livet bara man kämpar för dom. Känslan att leva livet fullt ut kan dock inte ersättas med pengar. Pengar är nödvändiga för att kunna leva men låt inte drömmen om ett bättre liv äta upp nuet. 

Jag tror jag har uppnått en bra balans, hoppas det i alla fall:)

Ha en trevlig helg alla börshajar! 

Kommentarer

 1. Helt rätt Koll på kontot!
  Den berömda balansen. Det är inte alltid lätt, det krävs att man tar upp den och funderar på den med jämna mellanrum.
  Vi sparar och gör roliga saker.
  Det gör att vi troligtvis aldrig kommer kunna säga upp oss från våra jobb (vilket vi i dagsläget inte vill göra). Men det gör inget när vi har kul längs med vägen.
  Vi har dessutom 2 barn och då känns det inte helt rätt att snåla för mycket.
  Sedan är det skillnad att vara snål och ekonomisk.
  igår åt vi entrecote (köpt med kort datum, halva priset)
  Vi bokade häromdagen biljetter till Mello för hela famljen. Svindyrt men värt det då alla gillar mello.
  Leva och spara, hitta balansen.

  Tack för ett bra inlägg.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 2. Precis så! Verkar som ni har bra balans, det var just vad jag ville höra:)

  Tack för besök och kommentar.

  / K

  SvaraRadera

Skicka en kommentar