Jag köper Investor & SKFUnder lång tid har jag begått misstaget att stirra mig blind enbart på hög direktavkastning. Visst gillar jag hög DA, men det måste finnas ett välskött kvalitetsbolag i botten, annars är det föga lönt. Det året jag började handla med aktier kostade Investoraktien kring 170 - 200 kronor, jag köpte aldrig för jag tyckte den var för dyr. I stället köpte jag Ratos som var billig och hade hög direktavkastning. Det blev en dyr historia. 

Idag ökade jag i Investor, jag köpte 10 aktier för 400,40 kronor styck. Det ger en direktavkastning på 3,2% som är betydligt lägre än snittet för min portfölj men det är jag villig att ta i utbyte mot hög kvalitet. Det här kan låta konstigt med tanke på att bolaget efter 6 år av aktiesparande bara utgör 1% av min portfölj, men om jag var tvungen att välja ett enda bolag att ha i portföljen så skulle det bli just Investor. Med tiden ska denna aktie bli ett av mina största innehav. 

Ett annat kvalitetsbolag som jag länge väntat på att ta in i portföljen är SKF. Svenska kullagerfabriken som startades 1907 i Göteborg. Ytterligare ett kvalitetsbolag med lång historia av välskött företagande och stabila utdelningar. 
Idag var det dags och köpte jag 29 stycken aktier som en liten start på mitt framtida innehav i bolaget. Priset landade på 153 kronor och med en utdelning på 6 kronor ger det en direktavkastning på 3,9%. Åter igen lite lågt för min smak men även här köper jag med glad min i utbyte mot att få ett högkvalitativt bolag i portföljen. 

Efter detta köp kostar portföljen 487 683 kronor och min nettoutdelning per år ökar med 258 kronor. Vi närmar oss en halv miljon, det borde smälla vilken dag som helst:) 
Månadslönen från portföljen är nu uppe i 1721 kronor netto. 

Kontentan av dagens köp är att jag väljer hög kvalitet över hög direktavkastning. Investoraktien ligger nära sitt ATH för de senaste 20 åren, det är med andra ord inget fyndläge, tvärtom är det förmodligen rätt dyrt. Men som Warren Buffett brukar uttrycka det, "det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett hyggligt pris än ett hyggligt bolag till ett fantastiskt pris"Både Investor och SKF är bolag som jag köper för att behålla livet ut, de kommer förmodligen att gå i arv till nästa generation. 

Ha en bra dag alla börshajar:) 

Kommentarer

 1. Har alla "utdelningsinvesterare" fallit i fällan att välja skräpaktier med hög direktavkastning i början av sin karriär? Har läst det så många gånger och själv gjort det och är inte helt fri från det ännu.

  Läs på om alternativa uttagsstrategier till utdelningsmodellen, t ex Vanguards dynamiska hybridmodell som jag gillar mer och mer. Har skrivit om den flera gånger och senast idag i ett inlägg som du kommenterade: http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2019/02/portfoljen-over-13-msek.html#comment-form . Modellen gör att man släpper tanken på hög DA en del.

  PS 4%-regeln är ett specialfall av Vanhguards modell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar vara ett vanligt fenomen. Jag har helt klart fallit i den fällan. Ska inte påstå att jag är helt botad ännu men är helt klart på bättringsvägen. Tar det som en del av processen, man lever och man lär av sina misstag (förhoppningsvis). Just nu är jag fokuserad på att investera i stabilitet mer än hög DA, jag hoppas att det kommer att löna sig i långa loppet.

   Tack för kommentaren, ska kolla in Vanguards mer på djupet.

   / K

   Radera
  2. Måste ju helt klart kolla upp Vanguard modellen. Det låter ju precis som det jag efterlyst! Jag har inga arvingar till min portfölj så den ska knapras på.

   Radera
  3. Jag har inte hunnit sätta mig in i saken ännu men min portfölj ska det inte knapras på inte, här ska guldhönan gå i arv:)

   /K

   Radera

Skicka en kommentar