Lunch med Warren Buffett


Hur många gånger jag än läser en bok om W.B, ser hans intervjuer och klipp på youtube eller hör något av hans citat så känns det som man aldrig kan få för mycket av hans kloka ord. Vi är många som vill följa hans råd och rekommendationer och jag gör så gott jag kan, men ibland är en liten påminnelse på sin plats. 
Den här gången var det följande citat som fick mig att tänka till, fri översättning och tolkning;) 

"En investerare borde agera som om han hade ett livstids beslutskort med 20 pling på". 

Jag har en ganska koncentrerad portfölj med bara 9 bolag. Det är förhållandevis lite då jag ofta ser portföljer med upp till tjugo eller femtio olika aktier. Riskspridningen kan bli bättre om portföljen innehåller fler bolag eftersom det gör mindre skada om ett enstaka bolag skulle falla bort eller om till exempel dess utdelning skulle utebli något år. Detta kräver dock att de innehav vi har är sunda och stabila bolag, annars innebär dess plats i portföljen förmodligen en ökad risk hellre än riskspridning. Med andra ord, en aktieportfölj blir varken bättre eller mer skyddad mot risk bara för att vi har många olika bolag i portföljen, jag anser att det är kvaliteten på innehaven som avgör risken. 

Dagens citat råder oss att verkligen tänka efter innan vi väljer att investera i ett bolag, och samtidigt påminner det oss om att vi faktiskt kan välja att tacka nej. Förmodligen är det bättre ju fler gånger vi tackar nej, hellre än att säga ja till alla olika investeringsmöjligheter som erbjuds på daglig basis. 
Om vi som Warren säger bara hade tjugo chanser att tacka JA till en investering under hela vår livstid, skulle vi då agera försiktigare? Skulle vi ha de aktier vi har i portföljen eller är det något vi skulle ha gjort annorlunda? 

Själv har jag i mitt liv investerat i 12 olika bolag, varav 9 fortfarande finns kvar. Om vi skulle följa W.B´s råd och vi antar att varje "punch" på beslutskortet motsvarar ett bolag skulle detta innebära att jag har 8 stycken pling kvar i min livstid. Åtta investeringsmöjligheter kvar, då blir det att tänka till innan man köper. 

Här är mitt klippkort med tolv hål i: 

1. Castellum: En investering jag är helt klart nöjd med. Kommer att återinvestera varje krona som delas ut och hoppas på många långa år av fina och höjda utdelningar som med tiden kommer att öka avkastningen på min investering. 

2. Coca-Cola: Såldes 2014 på grund av etiska skäl. Av samma anledning köper jag inte aktier i tobaksbolag eller liknande som bidrar till folks ohälsa. I alla fall medvetet. Här slösade jag bort ett klipp på kortet. 

3. Handelsbanken: Inga problem med nattsömnen här. Dock har jag i nybörjaranda låtit bolaget ta upp för stor plats i portföljen. Kommer inte att sälja utan i stället låta portföljen jämna ut sig med tiden i och med att andra aktier växer. För tillfället väljer jag att återinvestera SHB´s utdelning i andra mindre innehav. 

4. Industrivärden: Samma här, känner mig helt trygg och mycket nöjd med detta bolag i portföljen, det enda jag "ångrar" är att jag inte investerat mer pengar. God spridning i svensk industri med flera aktörer som verkat sedan 1800-talet / sekelskiftet, kommer förmodligen dela ut pengar även långt efter min död. 

5. Investor: Aktien jag är mest nöjd över att ha i väskan. Det enda misstaget jag anser mig ha gjort är att inte ha investerat tidigare och framför allt många slantar som i stället hamnat hos andra nedanstående aktörer i jakten på billiga aktier och hög utdelning. Ett bolag som jag känner mig 100% trygg med och kommer även här att återinvestera varenda krona. 

6: Latour: Det är svårt att hitta ett investmentbolag på börsen som kan slå Latour´s totalavkastning som investering. Sedan börsnoteringen 1985 har aktiens gett en totalavkastning på nära 100.000%!!! Köp, behåll, återinvestera. 

7: NOKIA: Ytterligare ett onödigt hål i kortet. Detta var mitt fösta aktieköp och det baserade sig på att min dåvarande trading-guru hade köpt aktier i vad som skulle bli "seklets turn-around". Det har det inte blivit ännu i alla fall och skulle det inträffa är jag inte längre med på det tåget. 

8: Ratos: Sålde hela innehavet i februari 2018 efter en fem år lång utförsbacke. Ångrar att jag köpte och framför allt att jag inte valde att lägga pengarna på Investor i stället. Jakten på hög direktavkastning för en billig penning visade sig bli en dyr historia. Bolaget kommer förmodligen att bli lönsamt igen i framtiden men det ska mycket till innan jag väljer att lägga mina pengar i deras pott igen. 

9. Sandvik: Sover tryggt även med detta innehav. Kommer inte att sälja men inte heller att lägga några nya pengar annat än återinvesterad utdelning för tillfället. I efterhand känner jag att jag kunde ha lagt pengarna på Industrivärden i stället och på så sätt få Sandvik på köpet, men då motiverade jag inköpet med högre direktavkastning. Vi kan säga att det var ett halvt onödigt klipp i kortet. 

10: SEB: Samma som med SHB. Trygg investering men som fått ta för stor plats, kommer att jämna ut sig med tiden. Hög direktavkastning och billigare aktie än Investor var motiveringen även här. Svårt att säga om det var onödigt eller inte. 

11. Skanska: Lugn som en filbunke. Nöjd med min investering och kommer utan tvekan att återinvestera alla slantar som trillar in. Hoppas även här på många långa år av trygga utdelningar. 

12. SKF: En av mina nykomlingar och favoriter i portföljen. Har länge väntat på att aktien skulle sjunka till mer anständiga priser och slog till efter flera år på perongen. Nu är jag ombord och hoppas med glädje se hur ett av Sveriges finaste industribolag (i min mening) kommer att växa och utgöra en stabil del av månadslönen i form av utdelningar. 

Det var min portfölj och min bekännelse till W.B. Av tolv investeringar är jag helt nöjd med sju innehav, två av dom kunde kanske ha gjorts bättre och tre var rena misstag. Sju av tolv för mig glasklara bra investeringar är väl inte speciellt imponerande, samtidigt inte heller någon katastrof. Nuförtiden när jag köper en aktie är det för att jag tänkt igenom ordentligt mitt köp. Det gör mig inte immun mot misstag och ger mig inte heller någon garanti för att mina innehav kommer att bli en bra investering. Det enda det ger mig är känslan av att ha gjort ett bra köp, god nattsömn och chansen till en god framtida investering, det är inte så lite:) 

Hur ser det ut i era portföljer? Är ni nöjda med era innehav och inköp? Har ni utnyttjat ert klippkort på bra sätt? Lämna gärna en kommentar:) 

God eftermiddag alla börshajar! 

Kommentarer

 1. Ett inlägg helt i min smak. Både intressant och tankeväckande! Och dessutom bottnat i Warren Buffett himself.

  Jag har precis som du nio bolag i portföljen. Har tidigare haft med Ratos, Skanska och SKF men sålt av. Så jag har också 8 pling kvar OM vi skulle följa W.B's tankebana fullt ut.

  Det ger ett visst perspektiv på det här med investeringar. Om det sedan finns ett rätt sätt är desto oklarare. Många andra miljonärer och miljardärer har ju gått sina vägar och skapat förmögenheter på annat sätt och med andra strategier än W. B. Men oavsett, ibland är det kanske bättre att göra en sak - att ha en tydlig strategi - och över långtid vara konsekvent i den för att lyckas; än att ha femton olika strategier? Time will tell.

  Tack för tänkvärt inlägg!

  Mvh,

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas!
   Hela idén med inlägget är att skapa en liten tankeställare, jag följer inte heller detta citat ordagrant och vi får väl se hur många olika bolag som till slut kvalar in i min portfölj. Dock gör det att jag tänker efter ordentligt innan jag köper en aktie och det är väl vad W.B menar med sitt citat tror jag. Många gånger leder detta till att jag tackar nej, kanske detta kan jämföras med helt vanlig shopping?
   Den dagen jag började ställa mig frågan; "behöver jag verkligen den här grejen" var dagen jag slutade slösa och började spara på allvar. Det kanske är samma med aktier?
   Det finns många vägar till miljonerna, men som du säger tror jag inte på att flänga fram och tillbaka mellan ett otal olika strategier utan på att jobba mer målmedvetet.
   Som jag alltid brukar säga, huvudsaken är att man sover gott, då har man gjort en bra investering:)

   Tack för besök och kommentar. Lägger upp dig i blogglistan.

   / K

   Radera
 2. Lägger till dig med så klart.

  Och grattis till att du passerat 500 000 kr! Det är stort och ska firas därefter.

  May the force be with you, always.

  Atlas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Atlas!
   Jo, vi har firat med en fin helg på ett litet hotell uppe i bergen, helt avstängda från verkligheten. Hade inte ens på telefonen under hela helgen, bara en sån sak:)

   R2-D2 hälsar;)

   /K

   Radera

Skicka en kommentar