Spiltan för hela slantenDenna månad hamnade sparkvoten på hela 71% vilket jag är mycket nöjd med. Dessa pengar väljer jag att lägga i Spiltans Räntefond Sverige till något jag kallar lägenhetsfonden. Sedan förra våren jobbar jag med att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet där jag behöver 225 000 kronor. Fonden är nu uppe i 201 000 kronor vilket motsvarar 89%, snart framme! Detta sparande sker vid sidan av aktiehandeln som fått lida lite av nedskärningar. Det känns lite tråkigt att inte kunna handla aktier fullt ut, men så är det här i livet, vill man ha något så får man bita ihop och kämpa för det. 
(Sedan skall jag tillägga så här lite i smyg att ju närmare jag kommer till att ha handpenningen redo så blir jag mindre och mindre sugen på att köpa en lägenhet för pengarna. Jag har alltid varit en äventyrare och älskar att åka runt i världen, men när det kommer till att känna mig hemma någonstans så kan jag bara tänka på en stuga med vedkamin, lång ute i skogen. Först rensar jag ut allt som legat mer än sex månader och sen gjorde jag mig av med bilen. Nu vill jag flytta ut i en stuga i skogen... var ska det här sluta:) Hur som helst ska det bli skönt att ha lägenhetsfonden klar och med det är ännu ett mål för året uppfyllt. 

Jag har haft lite pengar hos Spiltan sedan många år tillbaka, alltid i denna räntefond med låg risk som jag anser vara ett bra och billigt alternativ till ett vanligt sparkonto. Fonden har en förvaltningsavgift på 0,1% och har avkastat 32% sedan starten 2007. Det är naturligtvis inget att skryta med i investeringstermer, men fonden klår i alla fall vilket sparkonto som helst med god marginal och till låg risk. Fonden är aktivt förvaltad och investerar i räntepapper utgivna i svenska kronor. Jag tycker det känns som ett tryggt ställe att ha mina likvider om börsen skulle surna till ordentligt, hoppas jag gjort ett bra val av förvaring. 

Vad gör ni läsare med era likvider/krigskassa? Har ni dom på ett sparkonto, ligger dom i fonder eller sover ni tryggt på en madrass fylld med kontanter? 

God natt alla börshajar! 

Kommentarer

 1. Första halvan av min buffert ligger i Spiltan Räntefond och den andra halvan i Spiltan Högräntefond. Tycker det är värt att sätta lite risk/chans på åtminstone en del av buffertpengarna. Om det går back, så lär det inte vara mer än några procent, vilket är hanterbart. Dessutom ska det mycket otur till för att jag ska behöva gå in på andra halvan och nalla! Sedan är bufferten inte jättestor, då jag inte har behov av detta.

  Lite vid sidan av har jag även några tusenlappar på sparkonto hos Avanza. Dessa utgör en liten krockkudde för att slippa sälja fondandelar för minsta lilla sak. Det går dessutom plågsamt långsamt på Spiltan nuförtiden, sedan de började samarbeta med Fondab. Det tog FEM dagar att få pengarna senast!! Därför flyttade jag allt till Avanza och sparar i Spiltans fonder där. Det går faktiskt snabbare att göra sina fondaffärer den vägen, tro´t eller ej.

  Egentligen ville jag direktspara för att Spiltan inte skulle behöva betala provision till någon, men fem dagar är för mycket i min värld; tre är max.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Newman!
   Tackar för input. Jag gillar inte heller samarbetet med Fondab, hemsidan är det segaste mänskligheten har skapat. Visste dock inte att det tar hela fem dagar att få ut sina pengar. Tack för tips, ska kolla upp högräntefonden. Då hoppas jag att vi har rätt båda två, om börsen rasar så handlar det kanske om några procent max:)
   Tack för besöket.

   /K

   Radera
  2. Lite go spekulation från min sida, men om Högräntefonden skulle falla så mycket som 10 %, skulle det ändå bara innebära en tusing, eftersom jag bara har 10 000 kr. i den. Förstår om det kan kännas lite mer risky när man kör med större belopp. Kanske köra en 75/25-fördelning mellan Kortränte- och Högräntefonden?

   Korträntefonden räknar jag med ska klara sig bra om det blir börsoro, så den betraktar jag i princip som ett bättre sparkonto.

   Radera
  3. Ja, det är väl en risk vi får vara beredda a ta om vi vill ha lite ränta;) Kan vara en idé med en mix. Vad det gäller korträntefonden tänker vi likadant, den borde klara sig även i stormiga tider.

   /K

   Radera
 2. Bra jobbat med att spara 200 000+ kr sedan i våras! För tillfället har jag min krigskassa på bankkonto utanför depån. Det är väl inte att rekommendera ur ett avkastningsperspektiv så borde kanske se över det upplägget :) Jag har dock lite riskminimeringsfokus för tillfället och önskar bygga kassan lite större än vad den är nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, riktigt så mycket har det inte blivit. När jag började spara till lägenheten hade jag redan 100 000 i fonden som förut var min krigskassa så det har blivit 100 k till sedan dess.
   Att ha krigskassan på ett bankkonto låter som ett säkert alternativ, däremot får man ingen ränta att tala om. Det är som vanligt med risk och vinst, de går hand i hand. Som jag brukar säga, sover man tryggt om natten har man investerat rätt:)
   Tack för besök och kommentar

   /K

   Radera
 3. Kommer lägenheten eller huset i skogen bli i landet du bor i? Isåfall, hur kommer det sig att du för över och sparar i Sverige? Har du något sparande i landet du bor i?

  Spara på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Lägenheten eller huset i skogen kommer definitivt att bli i Sverige. Jag har bott många år utomlands men Sverige har alltid varit hemma för mig. Vad det gäller aktierna så föredrar jag investera på den svenska marknaden, dels för att jag har mer insikt om bolagen och dels för att den svenska aktiemarknaden är mycket stabilare än den i landet där jag bor. I lokal valuta har jag en buffert som täcker några månaders inkomst men annars sparar jag allt i SEK.

   Tack för besök och kommentar

   /K

   Radera
 4. Bra jobbat! Det här var ett inlägg i rättan tid eftersom jag har mina likvida medel bara liggande för tillfället. Hade förut Avanzakontot, som jag etiketterat "Kontot med usel ränta" på min Avanzaprofil. Men ska definitivt kolla upp Spiltanalternativet. Annars ligger merparten av mina investeringar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag som varit en fröjd sedan jag gick in i den för en 5-6 år sedan. Men en helt annan split och vid nedgång drabbas enligt vissa investmentbolagen hårdare än index så inget om du behöver medlen på kort sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru EB.

   Jag håller med dig, Spiltan Aktiefond Investmentbolag går som tåget. Det är dock sant att den är mer känslig för börsnedgångar. Jag har visserligen bara 5% av kapitalet i den fonden, men det märks direkt när börsen är på dåligt humör.

   Min strategi är följande. Då dessa pengar är ämnade till ett specifikt ändamål på kort sikt så vill jag kunna ta ut dom när som helst utan att behöva oroa mig för eventuella börskrascher. Det vore ju snopet om börsen kraschar precis två dagar innan jag ska köpa lägenhet ha ha!!
   Utöver det vill jag ha en hyfsat bra ränta, storbankernas alternativ är rent pinsamma. Min obeprövade teori är att vid en kraftig börsnedgång skulle mycket kapital föras över från aktiemarknaden till ränta och då borde denna typ av fond vara ett ganska säkert alternativ. (Det här är min hemodlade börskrasch-teori och jag är medveten om att det kan gå åt helvete också:) Kids, try this at home!

   Tack för besöket

   /K

   Radera

Skicka en kommentar