Planer för nästkommande decennium


Om några veckor går vi in i ett nytt årtionde. Egentligen är det väl inget mer speciellt med det än med vilket annat årsskifte som helst, men på något sätt känns det mer mäktigt att summera tio år än ett. Det är som att man zoomar ut lite och får mer perspektiv på saker. Förutom ett ännu okänt antal årtionden så kan jag redan nu säga att jag vid livets slut kommer att ha fått uppleva ett byte av årtusende och ett byte av århundrade, skulle jag dessutom få uppleva ytterligare ett byte av århundrade så skulle nog både jag och många andra bli väldigt förvånade, även om det med tanken på dagens medellivslängd skulle kunna vara möjligt. Den som lever får se helt enkelt! 

Om jag skulle resumera det årtionde som snart är slut så skulle jag välja ordet fantastiskt! Tack vare min långa vistelse utomlands och min stora passion för att resa har jag fått uppleva så mycket att jag ibland inte själv tror att det är sant. Tack vare detta har jag nu nya vänner över hela världen, jag talar ett nytt språk flytande, jag har lärt mig att leva i en annorlunda och spännande kultur, jag känner mig mer öppensinnad och social som person. Att ge mig ut i stora världen var utan tvekan det absolut bästa jag gjort i hela mitt liv och om jag skulle få chansen att börja om från början så skulle jag göra om det igen utan att ändra en enda detalj. Jag känner mig lyckligt lottad, verkligen!

Under detta decennium föddes även mitt intresse för aktier och sparande som blivit en stor del av mitt liv. Inte så mycket för pengarna i sig utan för allt som detta sparande representerar och den personliga utveckling som det har medfört. Jag har gått från att vara en skuldsatt ekonomisk katastrof till skuldfri och organiserad småsparare, hela mitt liv har tagit en enorm vändning tack vare detta. Detta går även hand i hand med min stora livsplan som är att fortsätta resa så länge benen bär mig. Jag har aldrig sparat några pengar för att lägga dom på hög eller bli rik, min enda motivation bakom sparandet är frihet. Frihet att en dag kunna bestämma helt över min egen tid, att inte vara bunden till tid och plats, det tycker jag är den yttersta graden av vardagslyx. 

När jag nu tänker på de nästkommande tio åren så har jag några få men mycket klara riktlinjer att gå efter och dessa kommer att markera detta nya decennium. Dessa riktlinjer är inget annat än mina egna slutsatser dragna av mina tidigare erfarenheter, det finns inga rätt eller fel, bara mina personliga preferenser. Det är väldigt lätt att uppslukas och irra bort sig i ett samhälle där man hela tiden bombarderas med stereotyper och livsideal som många gånger kanske inte alls passar en själv så bra. Att försöka hitta tillbaka till sig själv och hur man egentligen vill leva sitt eget liv är inte gjort på en dag, men i min mening är det bland det viktigaste man kan göra. Så lång vetenskapen har kommit hittills så har vi bara ett liv, så jag kommer att försöka göra det bästa av det.

Hälsan är en grundpelare i spelet och både träning och kost är en stor del av min vardag sedan väldigt länge. Jag pendlar mellan vegetarisk och vegansk kost och tränar 6 dagar i veckan. Efter många år av resande och väldigt ojämna arbetstider så har jag lärt mig att anpassa detta och jag finner inte längre något problem i att varken träna eller äta sunt på resande fot. Utan hälsa finns det ingen frihet så detta är min topp-prioritering. 

Hand i hand med detta går den psykiska hälsan, vi är vana att prata om olika sjukdomar och åkommor men när det kommer till psykisk ohälsa tycker jag det verkar vara mycket tabu. På samma sätt som den fysiska hälsan är en grundpelare för ett långt och lyckligt liv så är den ingenting om den inte ackompanjeras av den psykiska hälsan. Jag har sedan några år tillbaka börjat intressera mig mycket för denna hittills ganska okända värld och börjat upptäcka potentialen i hjärnans kraft. Här kommer jag att lägga otroligt mycket krut då jag tror att nyckeln till all typ av framgång ligger i denna grå massa. Från den minsta vardagliga rutinen till att skapa ett världsledande företag så hänger allt på det mindset vi väljer att ha. 

Vänner och familj står alltid i första rummet. Gör man fel prioriteringar kan livet bli väldigt ensamt. Materiella ting har aldrig stått högt på min lista men de ligger speciellt långt ned de gånger när livet tvingar en att välja mellan personliga relationer och fysiska saker som kan tyckas gagna en ekonomiskt. 

Njuta av livet! Kommer ni ihåg filmen "Yes Man" med Jim Carrey? Huvudpersonen Carl som måste säga JA till allt som erbjuds. I filmen är ju detta naturligtvis mycket överdrivet, men i liten skala är det ändå en bra riktlinje. Säga JA till livet i allmänhet och våga ta chanser och risker. Att leva i vår trygga och inrutade vardag är bekvämt, men alla mina bästa upplevelser och äventyr har skett när jag vågat sätta foten utanför det bekväma och göra saker som verkar skrämmande och obehagliga. Utan detta hade jag aldrig flyttat utomlands, jag hade aldrig blivit skuldfri eller börjat med aktier, jag hade inte lärt mig ett nytt språk eller vågat säga upp mig från mitt jobb. En mycket utnött klyscha säger: "step out of your comfort zone, that´s where the magic happens", men det är en sanning för mig. Alla fantastiska äventyr börjar med ett litet steg i okänd riktning, jag kommer att fortsätta ta dessa obekväma steg bort från det inrutade med jämna mellanrum, det är där magin ligger i mitt liv.

Att resa är för mig världens bästa investering, det finns ingenting som berikat mitt liv så otroligt mycket som mina resor och långa utlandsvistelser. Detta kan verka som en hobby eller ett fritidsintresse, men för mig är det nog mer av en grundpelare. Jag har alltid varit en äventyrlig person och det finns ingenting som driver mig i livet som drömmen om nya resor. Åter igen känner jag mig lyckligt lottad över allt jag fått uppleva och att jag har turen att vara omringad av en liten men mycket kär skara människor som delar denna passion med mig. Här kommer det att vara otroligt mycket fokus under det kommande decenniet, resandet har bara börjat:) 

Planerna för återflytt till utlandet ligger redan på ritbordet. När jag sa upp mig från jobbet och flyttade hem till Sverige var det jobbet jag sa upp mig från, inte livet i utlandet. Just nu studerar jag och håller på att förbereda det som jag hoppas skall bli en del av mitt nya arbetsliv, men inom kort kommer jag att bege mig ut i stora världen igen. Just nu i dessa mörka vinterdagar är det inte svårt att längta bort till sol och värme, men ett liv utomlands erbjuder så otroligt mycket mer än bara härligt väder. 

Aktieportföljen hänger med på färden så klart, mitt mål är att med tiden bli ekonomiskt fri och kunna bestämma över min tid, där kommer aktierna att bli en fin medspelare. År 2013 startade jag min aktieportfölj och har sedan dess, mycket sakta men säkert, byggt upp en fin grundplåt till det som i framtiden skall bli en grundpelare bland mina inkomster. Jag kommer att fortsätta köra mitt race som jag gjort hittills, avsätta en stor del av min inkomst till aktier och fortsätta handla varje månad, oavsett hur börsen svänger. Jag kommer inte att lyssna på "experter" som försöker få mig att göra så många transaktioner som möjligt utan jobbar i stället med att köpa aktier i stabila bolag och behålla dom. Ibland köper jag för dyrt, ibland köper jag billigt. Jag lägger ingen energi på att försöka gissa vad börsen skall göra härnäst, hade jag haft en kristallkula så hade jag varit miljardär för länge sedan. Min måttstock för bra investeringar är att sova gott om natten, är man rädd och nervös för börsens svängningar så tror jag att man bör se över sin strategi. 

Sluta bry sig om vad andra tycker är en svår men nyttig konst. Då menar jag inte att man skall lära sig att vara egoistisk men absolut att prioritera sig själv när det kommer till viktiga beslut i livet. Åter igen så har vi (så vitt jag vet) bara ett liv, låt oss inte slösa enorma mängder tid och energi på att låta andras åsikter påverka våra liv. Särskilt inte när det gäller okända personer eller de som vi aldrig skulle ta ett råd ifrån eller umgås med. Samhället styr med järnhand och nåde den som går utanför normen. Hur många äger inte prylar som dom inte behöver eller aldrig använder bara för att det är så det "skall vara"? Ofantliga summor pengar spenderas på att försöka smälta in och vara "normal", som alla andra. Om man i stället väljer att prioritera det som verkligen ger livet värde så tror jag att mycket pengar skulle spenderas annorlunda. Jag väljer att investera i upplevelser i stället för materiella saker, jag prioriterar frihet över prylar, jag väljer färre ägodelar i utbyte mot mer fri tid. Åter igen, det finns inget rätt eller fel, endast vi själva kan bestämma vad som passar oss bäst, men jag kommer att fokusera på de saker i livet som jag vet ger mig lycka. Andras opinion om hur jag lever mitt liv blir mer och mer som ett avlägset brus i takt med att min egen livskvalitet ökar. Dessutom, vilka är alla dessa människor som ska ha tid att bry sig om vad jag gör? Har dom inte fullt upp med sitt?
Det är dags att runda av och gå tillbaka till ritbordet, livet väntar. 

Ha en trevlig kväll alla börshajar:) 

/K  

2 kommentarer:

  1. Håller med dig, ibland är tid värd mer än pengar!

    SvaraRadera
  2. Bästa kombon är mycket pengar och mycket ledig tid:)

    /K

    SvaraRadera