Kan han vara Sveriges bästa investerare?


Melker Schörling, född 1947 i Götlunda/Närke, är lantbrukarsonen som på trettio år förvandlade 24 miljoner kronor till 70 miljarder genom sitt investmentbolag Melker Schörling Ab. En doldis med otroliga resultat som bara blir ännu mer intressant att följa då han säger; Jag ägnar mig hellre åt företagsbyggande än att ständigt synas i media, vilket inte är min grej. Sådant tar för mycket kraft". Investerare som presterar magisk avkastning utan att behöva vara i rampljuset, det gillar jag.

Melker Schörling tog civilekonomexamen vid handelshögskolan i Göteborg 1970. Efter det har han skrapat ihop ett gediget CV där han jobbade inom både Atlas Copco och Ericsson innan han 1978 blev VD på Fläkt Group. Därefter verkar han som VD på Crawford Door (som idag är en del av Assa Abloy) innan han blev VD på Securitas och samtidigt delägare i bolaget med en investering på 24 miljoner år 1987. Securitas debuterar på stockholmsbörsen 1991. 

Mellan 1993 och 1998 verkar Melker som VD på Skanska, på vägen hinner han bli storägare i ännu ett börsnoterat bolag, nämligen Assa Abloy som knoppats av från Securitas 1994. Han lämnar rollen på Skanska för att fokusera på att driva bolag från ägarsidan. Samma år förvärvas Konverta och blir därmed huvudägare i mätteknikbolaget Hexagon. Även bolaget Tele Larm Care som idag går under namnet Attendo förvärvas. 

År 1999 bildas Melker Schörling AB (MSAB) som förvaltningsbolag för Melkers investeringar. Här sker en investering i specialförpacknings- och kuvertföretaget Bong Ljungdal. Under de kommande åren man i vegetabiliska specialfett-företaget Karlshamns och Melker gör även en privat investering i värmepumpstillverkaren Nibe Industrier. Företaget Karlshamns går ihop med danska Aarhus United och bildar det som idag är en stor del i MSAB's portfölj, AAK. 

Under 2000-talet händer det mycket och bland annat börsnoteras MSAB på Nasdaq OMX Stockholm Large Cap 2006. Här passar MSAB på att bli storägare i ytterligare två börsnoterade bolag när Securitas Direct och Securitas Systems (som idag heter Stanley Security) knoppas av från moderbolaget Securitas. Hexpol knoppas av från Hexagon och Loomis från Securitas och MSAB blir storägare i ytterligare två nya börsbolag. 2017 lämnar Melker alla sina styrelseuppdrag på grund av sjukdom och året därpå avnoteras MSAB från börsen efter att familjen Schörling tillsammans med Stefan Persson (H&M), Carl och Martin Bek-Nielsen och Mikael Ekdahl beslutat att fortsätta driva MSAB privat. 

Under de år som MSAB var börsnoterat var det en favorit bland svenska småsparare, detta trots att aktien ofta under denna tidsperiod handlades med en ordentlig premie. Kanske inte så konstigt då aktien var överlägsen stockholmsbörsens index flera gånger om under tidsperioden 2007 till 2018. Tungt viktad i Hexagon (som visade sig bli stor del av portföljens framgång) har MSAB är även resten av portföljen full med bolag som ligger på listan över stabila svenska utdelare. Detta så klart mycket tack vare Melkers navigering. 

Nu är det döttrarna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg som ska segla vidare med pappas skepp in i framtiden. Med en stadig portfölj som idag innehåller AKK, Assa Abloy, Hexagon, Hexpol och Securitas sitter dom på en stadig grund som förhoppningsvis kommer att fortsätta leverera även med byte av kapten. 

Det här är ett typiskt bolag som jag hade älskat att ha i portföljen, nu finns inte längre den möjligheten så vida man inte vill köpa in sig i de börsnoterade bolagen var för sig. Personligen nöjer jag mig med att få ta del av både Assa Abloy och Securitas genom mitt innehav i Latour AB som är en av pärlorna i min portfölj.

Från 24 miljoner till 70 miljarder på 30 år, en procentuell ökning med 291 566%. Jag tar av mig hatten och bugar som man gjorde förr i tiden. 

Trevlig helg alla börshajar. 

Kommentarer