Handeln öppen för Spiltans onoterade aktie på Pepins


Investmentbolaget Spiltan startade i Stockholm 1985 med premiesparklubben Galten, med ca 40 medlemmar, som till största delen hade den gemensamma nämnaren att de studerade på I-linjen vid Linköpings Tekniska Högskola på 70-talet. Det satsade kapitalet på 40 000 kr dubblades på ett år och Investment AB Spiltan bildades med ett kapital på totalt 200 000 kr året därpå. Ordförande blev Lars Olof "Sollo" Bäckman och VD, Per H Börjesson. Namnet Spiltan kommer från att en av de första aktieägarna, Jan Dafnäs från Vretstorp i Närke, tyckte att bolaget skulle ha en lantlig profil med slogan:”Vi bor i Stockholm men egentligen
är vi bönner allihopa”. 

Spiltan är nog mest känt för Spiltan fonder där bland annat Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en av favoriterna bland oss småsparare men sedan 1997 har även Spiltans onoterade aktie gått bokstavligen som tåget. Spiltans innehav är en blandad skara av bolag där bland annat Warren Buffets Berkshire Hathaway Inc ingår. Substansvärdet för aktien ligger nu på 203 kronor och senaste betalda kurs är 149 kronor. En aktiesplit genomfördes 2019 100:1 vilket innebar att ägarna tilldelades 100 aktier för varje innehavd aktie. Innan spliten hann Spiltans aktie kliva över 12 000 kr styck. 

Investment AB Spiltans aktie är onoterad, det innebär att den inte handlas på den vanliga Stockholmsbörsen som till exempel Spiltans fonder gör. Den handlas på något som heter alternativa listan och handel sker genom Pepins.com. För att kunna delta i handeln måste man skapa en användare på Pepins och handeln sker endast vid särskilda datum, den följer alltså inte den vanliga handelskalendern som börsen gör. Detta gör att aktien inte är lika likvid som en aktie som handlas på stockholmsbörsen, man kan alltså inte köpa och sälja den med samma enkelhet. Spiltans aktie ger heller ingen utdelning för räkenskapsåret 2019. Minsta handelspost för Spiltans aktie är 50 aktier. Handeln är nu öppen från och med idag 10:e Juni till den 15:e Juni 2020 och reglerna för handel hittar du här. 

Jag äger Spiltans fonder sedan länge och har nu lagt en order på 50 stycken aktier som jag hoppas går igenom här i dagarna. 

Ha en bra dag alla börshajar. 

4 kommentarer:

 1. Den ger ingen utdelning i år, men brukar annars ge en LITEN utdelning, 2018 och 2019 (före spliten) delade de ut 100 kr/aktie så med samma nivå borde det alltså vara 1 kr nu om de inte hade slopat utdelningen i år. Men det är ju inget för utdelningsinvesterare förstås. Jag köper Spiltan en gång om året och passade på nu när de aviserade att det var courtagefritt, annars har de ju ett minimicourtage på 250 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice.
   Tack för feedback, jag var helt säker på att Spiltan i riktig Bershire-anda inte delade ut några pengar men jag ska uppdatera inlägget. Det är som du säger, utdelningen är indragen för räkenskapsåret 2019. Mycket riktigt är det inte en aktie man köper på grund av utdelningen, men jag har följt Spiltans resa sedan 2011 och investerat i deras fonder som går bra och nu var det dags (bättre sent än aldrig) att kliva på tåget. Det kommer att bli ett fint komplement till portföljen. Gratis courtage var en trevlig överraskning som jag också sparade in.

   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 2. Snyggt!
  Tror detta blir en bra affär på lång sikt.
  Bra att passa på och köpa när det är gratis courtage just detta handelstillfälle.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pb?
   Ja, det tror jag också. Kommer nog att köpa på mig lite fler aktier i Augusti och sen blir det att låsa in dom och slänga nyckeln. Tack för att du påminde mig om handeln:)

   /K

   Radera