Jag kan inte säga detta tillräckligt många gånger...

 


KÖP INTE AKTIER I ETT BOLAG BARA FÖR ATT NÅGON ANNAN GÖR DET!!!

Vem som helst kan lära sig att investera på börsen, det är inte speciellt komplicerat, men man måste vara beredd att lägga ned tid på det. Precis som med allting annat i livet. Du kan inte bli en bra maratonlöpare på en vecka. Det har aldrig varit lättare att börja investera på börsen än vad det är idag, all information man behöver ligger ute på nätet gratis. Böcker går att låna eller ladda hem, internetbankerna erbjuder aktiehandel med så lite som en krona i courtage, det finns ingen ursäkt om man vill börja investera. 

Med aktie och fond-handel på börsen kommer dock ett ansvar,  man måste vara beredd att ta fullt ansvar för sina investeringar och dom eventuella förluster som kan uppstå. Att information är så lättillgänglig idag är på både gott och ont, precis som vilken person som helst kan öppna ett konto och börja handla med aktier så kan vem som helst (till exempel jag) öppna ett konto på sociala medier eller en blogg och skriva om aktier. Jag skriver här på bloggen sedan 2013 om mina aktieköp men det betyder inte att någon skall ta rygg på mig och mina investeringar. 

När du investerar pengar i aktier köper du en del av ett bolag, du blir delägare. Ta reda på vad det bolaget gör och se till att du förstår detta innan du köper. Det spelar ingen roll om du tagit råd av en känd expert, låtit dig influeras av en anonym profil på Instagram eller av din egen kusin. Det är du, och bara du till 100%, som är ansvarig för dina pengar när du investerar på börsen.

Vi bombarderas dagligen med reklam som försöker få oss att köpa saker, det betyder inte att vi måste gå och köpa allt som erbjuds. Vi måste själva bestämma vad vi vill köpa och inse att ansvaret för dessa köp ligger på oss själva. Detta gäller även med aktier. Om du gör en dålig affär på börsen så är det du som förlorar pengar. Därför är det viktigt att du förstår att du själv bär ansvaret för dessa affärer. 

Det är väldigt enkelt att låta sig ryckas med och köpa aktier i ett bolag på grund av det som skrivs både i pressen och på sociala medier, det kan räcka att någon på jobbet pratar om en aktie så ger man sig på att köpa den. Dessa personer, oavsett om det är en erkänd expert eller en profil på Instagram, kommer inte att bära ansvaret om dina pengar går upp i rök, det är bara du som står där med svarte Petter om dina investeringar går snett. 

Att inte vilja ta på sig ansvar verkar ligga i människans natur, det är alltid enklast att skylla på någon annan och låta någon annan bära ansvaret för ens egna handlingar. I många fall kan detta fungera i det vardagliga livet, man kan komma undan med att inte ta ansvar även om det inte är rätt. På börsen dock, finns inte den möjligheten. 

Gör dig själv en tjänst, gör din egen analys av ett bolag innan du köper. Lägg tid på att lära dig investera, det är både roligt och lärorikt. Köp inte aktier på grund av en rekommendation. Förstå vad du köper och varför. Ta fullt ansvar för dina egna investeringar. 

Behind every stock is a business, find out what it's doing“ 
- Peter Lynch. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 

/K 

8 kommentarer:

 1. Håller med till 100%. Läser alldeles för ofta där personer köper och ryggar andra bara för att någon annan köper. Därför viktigt att göra sin läxa själv. Annars köp fonder!

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Leva drömmen. Kul att ha dig här:)
   Ja, indexfonder tycker jag alltid är ett bra alternativ. Dock gäller samma där, man måste läsa på och veta vad man köper.

   Tack för feedback.

   /K

   Radera
 2. Bra skrivet. Har gått på pumpen några gånger pga felköp av haussade aktier på Seeking Alpha. En dyrköpt läxa. Små bolag med hög DA är inga bra köp. Så är det bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa snålgrisen, kul att ha dig här:)
   Då har du lärt dig av dina egna misstag och det är ju huvudsaken. Håller med, att köpa bolag bara för direktavkastningen kan bli en dyr läxa, det har jag själv fått lära den hårda vägen.

   Tack för besök och kommentar,

   /K

   Radera
 3. Det kallas läropengar, jag har själv gått på några nitar. Nu vet jag att jag bara ska köpa bolag jag tror på och känner mig bekväm med att köpa mer av när de dippar för att jag vet vad jag köper och jag tror på bolagets framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihet.
   Där tänker vi exakt likadant. Till 100%.
   Tack för besök och kommentar.

   /K

   Radera
 4. Väldigt sunt inlägg.
  Såklart ska man inte investera som andra.

  Jag satsar enorma summor just nu på börsfall i Sverige och USA samt i en specifik aktie (Tesla) där nedsidan är enorm.
  Väldigt många nybörjare och stimulanser har lyft marknaderna till bubbelnivåer.

  Titta gärna in på min blogg om en vecka.
  Då släpper jag en video med statistik och lite info om skuldbubblan/tillgångsbubblan som jag tror spricker inom några veckor.

  Mvh stimulanser.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stimulanser. Välkommen hit.
   Då får jag önska dig lycka till med dina investeringar. Kolla in på din blogg, tack för tips om Sevenday, topp.

   /K

   Radera