Investeringar och personligt ansvar

 


Historien i Gamestop, som förmodligen inte gått någon förbi vid det här laget, verkar få mer och mer absurda konsekvenser för var dag som går. Att vanliga Svenssons kan påverka marknaden genom att gadda ihop sig på sociala medier tycker jag bara är en rolig käftsmäll i en värld där diverse banker, sparinstitut och "experter" kan manipulera hur dom vill genom att ge så kallade köp- och säljrekommendationer till folk. 

Det tråkiga med Gamestop-historien i min mening är inte att marknaden manipuleras, för det gör den dagligen, utan att (precis som när folk köper eller säljer aktier på grund av vad någon av de ovanstående experterna rekommenderat) folk rycks med och gör dåliga affärer. I sociala medier har man den senaste veckan kunnat läsa om flertalet personer som utan någon tidigare erfarenhet av börsen gått in i Gamestop och bränt både pengar och motivation för framtida investeringar. En kvinna lade ut på sitt Instagram häromdagen att hon satsat alla sina besparingar och pengar som hon sparat till barnen i Gamestop och förlorat rubbet. Vad är det som händer???

Här kan man läsa om Viktor Andersson som vanligtvis investerar långsiktigt men som ändå ryckts med i Gamestop-soppan för att det verkade spännande. Nu vill han att handel med värdepapper borde regleras för att man inte skall kunna köpa aktier så lätt utan att vara medveten om riskerna. 

För det första, att handla med aktier ska inte vara spännande, det är fel utgångsläge. Söker man spänning så är livet fullt med olika aktiviteter som kan ge dig adrenalinpåslag, lämna börsen utanför så blir resultaten bättre. Som Paul Samuelson en gång sa: “Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas"För det andra, regleringen som behövs med aktiehandel är att folk börjar ta personligt ansvar för vad dom gör med sina pengar, inte att det skall vara svårare eller lättare att handla.

Vem som helst kan lära sig att investera på börsen, det är inte speciellt komplicerat, men man måste vara beredd att lägga ned tid på det. Precis som med allting annat i livet. Du kan inte bli en bra maratonlöpare på en vecka. Det har aldrig varit lättare att börja investera på börsen än vad det är idag, all information man behöver ligger ute på nätet gratis. Böcker går att låna eller ladda hem, internetbankerna erbjuder aktiehandel med så lite som en krona i courtage, det finns ingen ursäkt om man vill börja investera. 

Med aktie och fond-handel på börsen kommer dock ett ansvar,  man måste vara beredd att ta fullt ansvar för sina investeringar och dom eventuella förluster som kan uppstå. Att information är så lättillgänglig idag är på både gott och ont, precis som vilken person som helst kan öppna ett konto och börja handla med aktier så kan vem som helst (till exempel jag) öppna ett konto på sociala medier eller en blogg och skriva om aktier. Jag skriver här på bloggen sedan 2013 om mina aktieköp men det betyder inte att någon skall ta rygg på mig och mina investeringar. 

När du investerar pengar i aktier köper du en del av ett bolag, du blir delägare. Ta reda på vad det bolaget gör och se till att du förstår detta innan du köper. Det spelar ingen roll om du tagit råd av en känd expert, låtit dig influeras av en anonym profil på Instagram eller av din egen kusin. Det är du, och bara du till 100%, som är ansvarig för dina pengar när du investerar på börsen.

Vi bombarderas dagligen med reklam som försöker få oss att köpa saker, det betyder inte att vi måste gå och köpa allt som erbjuds. Vi måste själva bestämma vad vi vill köpa och inse att ansvaret för dessa köp ligger på oss själva. Detta gäller även med aktier. Om du gör en dålig affär på börsen så är det du som förlorar pengar. Därför är det viktigt att du förstår att du själv bär ansvaret för dessa affärer. 

Det är väldigt enkelt att låta sig ryckas med och köpa aktier i ett bolag på grund av det som skrivs både i pressen och på sociala medier, det kan räcka att någon på jobbet pratar om en aktie så ger man sig på att köpa den. Dessa personer, oavsett om det är en erkänd expert eller en profil på Instagram, kommer inte att bära ansvaret om dina pengar går upp i rök, det är bara du som står där med svarte Petter om dina investeringar går snett. 

Att inte vilja ta på sig ansvar verkar ligga i människans natur, det är alltid enklast att skylla på någon annan och låta någon annan bära ansvaret för ens egna handlingar. I många fall kan detta fungera i det vardagliga livet, man kan komma undan med att inte ta ansvar även om det inte är rätt. På börsen dock, finns inte den möjligheten. 

Gör dig själv en tjänst, gör din egen analys av ett bolag innan du köper. Lägg tid på att lära dig investera, det är både roligt och lärorikt. Köp inte aktier på grund av en rekommendation. Förstå vad du köper och varför. Ta fullt ansvar för dina egna investeringar. 

Behind every stock is a business, find out what it's doing“ 
- Peter Lynch. 

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 

/K 

Kommentarer

 1. Vill man förfasa sig kan man gå in på Placera / GME och läsa. Det är verkligen en ledsam historia för många.

  "The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient." - Warren Buffett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej IGMR!
   Kan bara hålla med dig och Warren. Jag har alltid tänkt att det finns tillräckligt med pengar på börsen för alla, men det kanske behövs ett gäng kamikaze för att det ska gå runt? Ha ha!

   Kul att ha dig här.

   /K

   Radera
 2. Artikeln är låst bakom en betalvägg. Dock är det strongt av denne Viktor att ta på sig Offerallen och gråta ut offentligt över sin egen dumhet.

  Jag har också köpt usla bolag och blivit bränd "it's the name of the game"... jag gnäller inte utan kan på min höjd författa ett inlägg på bloggen om hur jag tänkte där och då, så att andra kan lära av mina misstag. Det går inte att bygga spärrar mot dumhet. Man måste kunna ta ett eget ansvar för sina egna handlingar, annars skommer alla att skylla ifrån sig.

  "buhu, varför var inte kexchokladen inlåst, jag blev ju så sugen och var bara tvungen att ha en, hade inga pengar, nu sitter jag i häktet för att nån kom på mig och ringde polisen".

  Det blir fler och fler dylika artiklar i skvallerpressen, om folk som inte tar eget ansvar, och sen gnäller över att det blev som det blev. Fine, småsaker kan alla missa, men att t.ex. inte har en buffert på några tusen till mat, det är det varje vuxen förälders ansvar till. Det är inte vare sig alfakassan eller svenska statens uppgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.
   Offerallen, ha ha, den var bra!
   Ja, det är alltid bättre att skylla på någon annan, att ta ansvar för sina egna handlingar kommer inte på fråga.
   Vi får väl hoppas att han fick några kronor av tidningen och kan täcka upp lite av det han förlorat i Gamestop.

   Tack för besök och input.

   /K

   Radera
 3. Förstår inte vad det är för fel med att använda börsen för att ge kickar? Nu la jag bara 10% av mitt kapital i GME, och håller fortfarande - men är man bara medveten om vad man gör så ser jag inget problem med det? Problemet uppstår när folk TROR att de kan tjäna snabba pengar på att hoppa på ett tåg som redan gått. Då får man hoppas på att de inte gick all-in som i ditt exempel ovan om mamman som satsade sina barns kapital, och sedan (förmoder jag) gärna vill få det till att det var någon annans fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MRKIA.
   Det är inte fel, man väljer själv, allt beror på vad man vill ha ut av det. Det jag vill trycka på är att man skall ta sitt personliga ansvar. Om alla tog ansvar för sina investeringar och slutade köpa aktier bara för att någon annan gör det så skulle vi inte ha ett stort problem med att folk blir "lurade" på börsen.

   Tack för besök och input.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar