Swedbank erbjuder gratis courtage

 


Det är inte ofta jag har något bra att säga om Swedbank, när jag tänker efter har det aldrig hänt, men idag är en sådan speciell dag. Jag är osäker på hur färsk denna nyhet är, men Swedbank erbjuder nu gratis courtage för kunder med upp till 100K i sparkapital, upp till max 500 affärer per år och per kalenderår. Det vill alltså säga att erbjudandet gäller, från 1:a Januari till 31:a december, alltså är det desto mer förmånligt ju tidigare på året man startar sitt sparande. För att kunna ta ut pengarna, överföra pengarna till ett konto i en annan bank eller till ett betalkort som inte tillhör Swedbank så måste man antingen vara betalande kund i banken (39 kronor i månaden) för att ha tillgång till intenetbank och betaltjänst, alternativt betala 178 kronor per år för att enbart ha tillgång till betaltjänsten, eller så kan man välja att betala 10 kronor per överföring. 

Det var inte länge sedan jag skapade ett konto hos Nordnet av samma anledning efter att ha varit trogen kund hos Avanza sedan jag började investera 2013. Nu verkar det som att fler och fler av de gamla mossiga storbankerna vill ge sig in i matchen och locka in nya sparare. Som vanlig i min värld är konkurrens bra för oss kunder och småsparare. 

Jag ser flera bra saker med detta, först och främst är naturligtvis att man slipper betala courtage under en tid, sedan banar detta väg för att fler aktörer (kanske till och med SHB?) sänker sina courtage och skapar mer konkurrens. Är man lite om sig och kring sig kan man i dagsläget surfa på gratis courtage ett bra tag som ny sparare mellan Avanza, Nordnet, Aktieinvest och Swedbank. (Kan finnas fler som jag inte känner till). 50K hos Avanza, 60K hos Aktieinvest, 80K hos Nordnet och 100K hos Swedbank ger totalt 290K courtagefritt. En annan detalj är i mina ögon att det bidrar till lite extra riskspridning att dela upp sina förmögenheter mellan olika banker.

Sedan får man naturligtvis läsa det finstilta, det kan hända att vissa aktörer kräver att man är betalande kund i banken för att detta ska gälla, men så vitt jag har kunnat se hittills finns det inga sådana hakar. Gött att marknaden erbjuder fler och fler alternativ för oss småsparare, dyrt courtage sätter vi i en glasmonter på historiska museet och blickar framåt, mot miljonerna. 

/K 

Kommentarer

 1. Det var återkommande problem med deras internetbank och app i januari, så nu under februari och mars har det varit courtagefritt för alla sparnivåer. Sådant uppskattas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratis är alltid gott:)
   Tack för feedback.

   /K

   Radera
 2. De började med detta förra året och de har även sänkt sina courtage till en mer attraktiv nivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, ja nu får storbankerna hänga på tåget om dom skall få några nya investerare.
   Tack för feedback.

   /K

   Radera
 3. Har också läst om Swedbanks erbjudande. Men har för mig det inte gick att bli kund utan att få swish, internetbank, betalkort, bank ID m.m. på köpet. Detta kostade då 39kr / månad. Kunde dock inte hitta någon information om detta nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegrubbel.
   Skulle inte bli förvånad om det är så, när det gäller Swedbank finns det alltid en hake. Jag ska ringa deras kundservice (om det går att komma fram) så uppdaterar jag.
   Tack för feedback.

   /K

   Radera
  2. Aktiegrubbels fundering stämmer inte. Det finns inte några krav på att skaffa vissa produkter.

   Mars ut (2021) är det gratis courtage för alla!

   Radera
  3. Hej!
   Menar du att det bara är gratis under Mars månad??? Enligt deras hemsida ska det vara gratis upp till 100k.

   /K

   Radera
  4. Inget courtage i mars gäller alla, men i övrigt är det inget courtage om man har ett sparande upp till 100kSEK. Sen är courtagen hyfsat billiga om man inte bara köper ett fåtal aktier, då är Avanza billigare.
   Andra saker som jag sett som possitiva är bl.a att utdelningar från amerikanska bolag kommer samma dag som de delar ut. Inte 1-2 dagar senare som hos Avanza.
   En annan sak jag märkte för ett par år sedan var att jag fick tillbaka någon form av skatt på mina OHI året efter hos Swedbank, men inte hos Avanza.
   De börjar som sagt bli lite mer konkurenskraftiga, även om Avanza fortfarande är smidigare.

   Radera
  5. Hej Hanz!
   Stort tack för input, det uppskattas.
   Tummen upp!

   /K

   Radera

Skicka en kommentar