Vinstskatt och Axfood.


Idag drog utdelningssäsongen 2021 officiellt igång för min del. Efter ett något fattigt utdelningsår under Corona smakar det onekligen extra gött när det klirrar till på kontot. Först ut var handelsbanken.

Jag äger 1010 stycken A-aktier som idag gav 4 kronor och 10 öre per aktie i utdelning. Den enda glädjedödaren är att majoriteten av mina aktier ligger i en vanlig depå med 30% vinstskatt, så även på utdelningar, vilket resulterade i en nettoutdelning på 2899 kronor och en vinstskatt på 1242 kronor. 

Anledningen till att jag har merparten av mina aktier på en depå och inte i ett ISK är att sedan jag började investera och fram till 2020 bodde utomlands, som utlandssvensk fanns inte möjligheten att öppna ISK. Skulle jag nu göra en flytt av mina aktier till ett ISK räknas detta av skatteverket som en försäljning och jag skulle få betala cirka 60 000 kronor i vinstskatt. 

Eftersom jag inte köper aktier för att sälja dom utan för utdelningens skull så blir det väldigt svårt för mig att finna motivationen att göra detta byte. Det kan hända att det lönar sig på lång sikt, dock är det i stort sett omöjligt för mig att räkna ut eftersom denna framtida uträkning innehåller en del okända parametrar, så som ränteläge och börsens utveckling. 

Min lösning hittills är att jag sätter in alla nya pengar och återinvesterar alla utdelningar i ISK och på så sätt tänker jag mig att det i framtiden kommer att jämna ut sig. Med som vanligt kan jag ha fel, och jag ska erkänna att det suger att betala 30% skatt på alla utdelningar.

Hur som helst, för pengarna som blev kvar efter skatten var betald (2899 kr) plus lite som låg och skräpade på kontot sedan förra köpet, inhandlade jag 16 stycken aktier i Axfood som nu blir ett nytt långsiktigt tillskott i portföljen. Aktierna kostade mig 208 kronor styck och köptes till en DA på strax över 3%. Påfyllning kommer... 

Imorgon trillar nya utdelningar in på kontot som kommer att återinvesteras i respektive bolag. Glöm inte att det är halvdag på börsen. 

Glad påsk och god avkastning på er, vi ses bland miljonerna. 

/K 

4 kommentarer:

 1. Har liknande problem med Axfood :) Dock beror mitt på att ISK inte fanns när jag köpte mina första aktier. Jag säljer delar i depån varje år och flyttar motsvarande vad jag kan kvitta mot bolånet. Hållit på i några år, om ca 5 år är allt i ISK...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en fin strategi. Tack för tips:)

   /K

   Radera
 2. Förr eller senare får du något förlustavdrag som du kan passa på att kvitta emot (tex bolånet som föreslogs här ovan ser jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga lån, men om jag någon dag får det så skall jag komma ihåg detta.
   Tack för bra feedback.

   /K

   Radera