Indexfonder gör entré


Det är åter slutet på månaden och för många av oss tråkmånsar som fortfarande är löneanställda trillade lönen in redan på fredagen då den 25:e infaller på en söndag. Som vanligt är det absolut första jag gör när löningen landar på kontot att betala till mig själv som tack för ännu en månad på jobbet. Sedan betalar jag räkningar. 

Ett nytt kapitel i min investeringsbok har öppnats och indexfonderna gör entré på scenen. Jag har bara hunnit nosa på ämnet ännu men kör igång på en gång med att utöka portföljen med två nya kandidater, SPP aktiefond USA och Nordnet indexfond Sverige.

Den förstnämnde, SPP aktiefond USA, har som många andra indexfonder bytt namn till "indexnära" eftersom förvaltaren förbehåller sig rätten att plocka bort vissa innehav som bryter mot de etiska reglerna för fonden. Visserligen är det ju just att en mänsklig förvaltare inte ska vara och mixtra med innehaven i fonden för att få bäst avkastning, men i detta fallet när det kommer till att välja bort kontroversiella vapen och liknande så tycker jag enbart att det är positivt. 

Fonden innehåller mellan 550 till 650 amerikanska bolag och har för avsikt att spegla den amerikanska marknaden. SPP erbjuder eget ISK och köper man fonden direkt via hemsidan (konto hos SPP som öppnas via Fondab) så har den en avgift på 0,20% medan Avanza och Nordnet tar 0,21%. Förut tog Avanza 0,22% i avgift för denna fond men jag antar att de jämkat med Nordnet för att försöka att inte tappa alla fondkunder. SAVR kniper som bekant många kunder av både Avanza och Nordnet men just denna fond finns på deras meny ännu.

Nordnet indexfond Sverige är Nordnets svar på Avanza Zero, men i stället för att spegla SIX30RX-indexet som är uppbyggt kring de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen följer denna utvecklingen i de drygt 70 mest handelsomsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Fonden har en årlig avgift på 0%.

Utöver detta har ett jag köpt ett litet antal aktier i AT&T, några fler Investor (B-aktien denna gång då den var billigare) och en skvätt Axfood. Portföljen, precis som börsen, går på anabola steroider a la Arnold Schwarzenegger 80-tal och har bara senaste månaden stigit med 100K. Stora siffror för en liten väska som började med 10 000 i kapital. Var detta med Indexfonderna kommer att sluta får vi se, men på ett eller annat sätt gnetar KPK på mot friheten.

God avkastning på er, vi ses bland miljonerna.

/K

Kommentarer

 1. Älskar index fonder i principen och hatar dom i praktiken. Problemet är att man lämnar över ägandeskapet till riktigt usla ägare. Dom börjar bli tillräckligt stora för att vara med och bestämma styrelse etc. Men sätter sig aldrig in i bolagen dom ska styra utan använder samma mall hur dom ska rösta för alla sina innehav. Ta t.ex. Blackrock vars röstning ofta är direkt dåligt för det aktuella företagens verksamhet. Bättre äga direkt och inte rösta alls, får dom insatta ägarna styra sina bolag som det borde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag kan inte säga emot i brist på tillräcklig kunskap om ämnet. Tack för input.

   /K

   Radera
 2. Vi tänker lika du o jag! Köpt också mycket axfood och investor senaste tiden. I framtiden funderar jag att ta in SPP USA igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Två månadslöner.
   Investor funkar för mig i alla väder. Om man inte vet vad man ska köpa.. Investor. Om man vet vad man skall köpa.. Investor:)
   Om några år får vi se hur min investering i SPP USA gått.
   Trevligt att ha dig här som vanligt.

   /K

   Radera

Skicka en kommentar