Min portfölj VS index & investmentbolag sedan start.


Det här inlägget innehåller reklamlänkar. 

För några dagar sedan fick jag frågan av en följare på Instagram hur min "defensiva men inte riktigt index"-portfölj som han kallade den, hade presterat mot index sedan start. Well, det var länge sedan jag gjorde någon sådan jämförelse så jag tog ett par screenshots och blev glatt överraskad över resultatet.

Jag öppnade konto på Avanza (reklamlänk) i Mars 2013, där har jag den största delen av mitt investerade kapital, men sedan några år tillbaka har jag även konto hos Nordnet. Tidigare har jag även haft pengar investerade i Spiltans fonder via deras hemsida så det har varit lite spridning på kapitalet. Hade jag haft allt på Avanza sedan start hade naturligtvis resultatet varit mer visuellt, men det är vad det är. Så här ser det ut. 


Avanzaportföljen väger nu ganska precis 1,3 miljoner och har sedan start haft en CAGR på 12,81% och en totalavkastning på 266,71%. Det är snäppet vassare än OMX Stockholm All Share index som under samma tidsperiod levererat 235,81%. Det är jag nöjd med. Jag har aldrig haft som mål att överprestera mot index men det är ju så klart trevligt att det blivit så. Portföljen har även gått betydligt bättre än Industrivärden som kommer på sista plats i jämförelsen med 176,23%. Nu till fläskläppen jag fått av både Investor och Latour. Mitt största innehav Investor (reklamlänk) har under samma tidsperiod haft en totalavkastning på hela 391,84% och Latour 
(reklamlänk) har totalt sopat mattan med min portfölj med feta 618%. Min take på detta är följande: 
Jag är en total nobody på börsen. Jag är inte smartare än någon annan och jag vet heller inget som någon annan inte vet. Jag tror att anledningen till att jag har kunnat hålla jämn takt med index är att jag investerar i stora, tråkiga, osexiga bolag med lång historik av stabilt kassaflöde men även att jag gör det med ett väldigt långsiktigt perspektiv. Jag köper aktier och fonder som planerar att behålla livet ut. Jag nöter på som en sköldpadda varje månad och låter det växa i lagom takt. Aktieraketer och snabba cash är inte min melodi på börsen.

Det är ju tydligt att om jag redan från början hade lagt alla mina pengar på indexfonder och min trio i Investmentbolag, (Investor, Industrivärden och Latour) så hade portföljen växt betydligt bättre. Men, det är ju alltid lätt att vara efterklok och backtracka. Mitt mantra sedan start har alltid varit; "köp, behåll, återinvestera, repetera", och det fortsätter jag med, det har gett bra resultat hittills. Dock har jag sedan några år tillbaka viktat portföljen mer och mer mot just dessa investmentbolag och index och lägger mina pengar på att denna utveckling kommer att fortsätta i framtiden, trots att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida sådan;)

Slutsatsen är den samma som alltid. Köp aktier i dom stora investmentbolagen och några indexfonder och behåll. Det räcker för att få ett mycket bra resultat över tid. Och det är just tiden som är nyckeln här. Glöm dom snabba cashen på börsen, zooma ut från bruset och domedagsnyheter, börsexperter, bankers rekommendationer och vad som säljs på sociala medier. Börsen tuggar på uppåt, alltid. På vägen går det upp och ned, sånt är gamet. Köper man månadsvis och regelbundet några stabila pjäser, behåller länge och återinvesterar utdelningar så är chanserna goda att få en guldkantat framtid. Dessutom slipper man lägga bortkastad energi på att fundera på vad börsen eller enskilda aktier ska göra härnäst. Som vanligt är det ingen i hela världen som vet. 

Jag önskar som vanligt god avkastning på er allihopa och en god jul. Vi ses bland miljonerna. 

/K 

4 kommentarer:

 1. Hej K. Bra jobbat med ditt investerande. Jag tycker du lyckats bra över tid och det är inspirerande att läsa om din resa. God jul vi ses bland miljonerna.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Slimis.
   Stort tack ,det värmer.
   Jag måste säga att jag är nöjd, om jag lyckas hålla samma takt nästa decennium så blir det nog bra. God jul på dig, tack för besök:)
   /K

   Radera
 2. Bra jobbat med portföljen. Ja man ska ju inte jämföra med äpplen och päron även om det är lätt hänt. Investmentbolagen innehåller både tråkiga värdebolag men även en hel del onoterade bolag som antagligen är de som agerar nitroglycerin i de uppgångarna som syns. Jag har precis som du köpt trågiga högutdelande värdebolag och de tuffar ju på men man är inte i närheten av Investor. Hade jag haft en portfölj som ska likna Investor, då hade jag varit besviken. Har jag valt fel strategi? Kanske, men jag tycker ändå det är trevligt med utdelningar, och tar värdeutvecklingen som en bonus. Jag är tämligen säker på att över lag så vinner de här tråkiga bolagen såsom bank, industri, telekom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Snålgrisen.
   Ja, det är en balansgång det där, mellan vad man tror är den bästa investeringen och att samtidigt ha lite roligt. Om jag från första dagen på börsen hade satsat bara på några stora investmentbolag och index så hade jag säkert haft en tyngre portfölj idag, men samtidigt är det ju så förbannat roligt med utdelningar. Jag tror också att dom tråkiga bolagen kommer att gå bra, men jag ska erkänna att jag ofta funderar på att öka i utdelande bolag, helst skulle jag nog ha en bombmatta så det kommer in pengar varje månad året runt. Samtidigt säger min andra hjärnhalva åt mig att öka i index. Ha ha!
   Gott nytt år och god avkastning på dig, vi ses bland miljonerna.
   /K

   Radera